Coop Himmelb(l)au’nun Lyon’daki Müzesi Tamamlandı

Coop Himmelb(l)au'nun 2001'de açılan bir yarışmada birinciliği kazanan müze projesi bu yıl tamamlandı.

Coop Himmelb(l)au’nun, Lyon’da tasarladığı Bilim Merkezi ve Antropoloji Müzesi tamamlandı. Yaklaşık 4 yıldır inşaat halinde olan yapı, iki nehrin bağlantı noktasında konumlanıyor.

Ayrı parçaların yeni bir dinamik yapıda birleştirildiği proje, kamusal alana gösterilen değerle hem kentliler için bir rekreasyon mekanı hem de bir müze görevi görecek.

Yapı, “the plinth”, “the crystal” ve “the cloud” olmak üzere üç parçadan oluşuyor. Müzenin ana girişinin altında bulunan “the plinth” alanında oditoryumlar, toplantı odaları ve teknik alanlar yer alacak.

Üzerindeki camla kaplı “crystal” isimli alan ise ziyaretçileri karşılayacak bir kamusal meydan gini işliyor. Kontürleri oldukça keskin olan bu mekan şeffaf ve geometrik. Parlaklığı ve şeffaflığı etrafında yaratılan çelik çerçevelere gömülmüş geniş cam levhalar oluşturuyor. Bu şekilde aynı zamanda iç mekana gün ışığının da doğrudan ulaşması sağlanmış.

“The cloud” bölümü ise bir uzay mekiğini andıracak şekilde tasarlandı. Sergi mekanlarını ve yönetici ofislerini barındıracak olan bu alanda üç kalıcı ve yedi geçici sergi galerisi bulunuyor. Burada “bağlantı mekanı” adıyla yaratılan bir açık alan ise tüm mekanların üzerinde yer alıyor ve bu mekanlar arasında bağlantıyı sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın