Hitit uygarlığına başkentlik yapan Çorum, üzerinde bulunduğu mirasın hakkını vermek için son yıllarda vites yükseltti.
Fabrika sayısı artıyor, yollar uzuyor, kente yeni spor salonları kazandırılıyor. Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise en büyük hayalini Habertürk’e anlattı: Çorum’un Taksim Meydanı’nı yapmak.
MEDYATİK olmayan bir şehir Çorum. Leblebi denince aklımıza gelen, bir ucu Orta Karadeniz’e, bir ucu Orta Anadolu’ya uzanan Çorum, son yıllarda büyük aşama kaydeden şehirlerin başında geliyor. Gazetelerin ekonomi sayfalarında kendisinden eskisine oranla çok daha fazla söz ettiriyor. Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, sözlerine Çorum’un çok köklü bir medeniyet üzerine kurulu olduğunu söyleyerek başladı: “Hitit uygarlığına başkentlik yapmış bir şehir Çorum. Hititliler, Çorum’da binlerce yıl önce içme suyu ve kanalizasyon şebekesini kurmuş, baraj yapmış bir uygarlık. Biz de belediye olarak bu mirasın hakkını vermek istiyoruz. Ancak Çorum potansiyelini ne Türkiye’ye ne de dünyaya gösterebildi. Ama artık kabuğunu yırtıyor.”
85 FABRİKA VAR
Külcü, Çorum’un müteşebbis bir ruh taşıdığını söyledi: “Çorum ekonomik gelişim açısından Türkiye’ye ayak uyduruyor. Organize sanayi bölgesinde 2002 yılında 55 fabrika vardı. Şimdi her biri tam kapasite çalışan 85 fabrika var. Hitit Üniversitesi yılların özlemiydi. 2006 yılında o da kuruldu. 10 yıl önce bölünmüş yol sadece 59 km’ydi. Şimdi 196 kilometre. Diyebilirim ki Çorum tüm komşu illere duble yollarla bağlandı. Şehir merkezindeki Çorum Şehir Stadyumu’yla ilgili ihaleye çıkıldı. Stat eski yerinden taşınıp, şehrin hemen yanı başına kurulacak. Böylece kentimiz 15 bin kişi kapasiteli tüm tribünleri kapalı modern bir stada kavuşacak. Ayrıca stadın yanına 5 bin kişi kapasiteli kapalı bir spor salonu ve müstakil güreş eğitim merkezi inşa edilecek. Tüm bu projelerin maliyeti 100 milyon lira.”
MALİYETİ 75 MİLYON TL
Külcü, ete kemiğe bürünen hayalindeki projeyi de HABERTÜRK’e anlattı: “Çorum’un Taksim Meydanı’nı yapacağız. 75 milyon lira maliyetli bir proje bu. Çorum merkezinde tarihi Arasta Çarşısı var. Toplam 50 bin metrekarelik bir alan. Mülk sahipleriyle konuşuyoruz. Burayı modernize edeceğiz ve Çorum’a bir meydan kazandıracağız.”
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal:
’86 ÜLKEYE 250 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPIYORUZ’
“ÇORUMLU öncelikle kendi şehrine yatırım yapıyor. 5 yıldızlı bir otel açıldı. İstense bu otel bir sahil kentine de yapılabilir, daha kârlı bir işletmeye dönüştürülebilirdi. Ama otelin sahibi Çorumlu ve önce ‘Çorum’ dedi. 10 yıl önce 3-4 ülkeye ihracat gerçekleştiren Çorum bugün 86 ülkeye ihracat yapan bir şehir konumunda. İhracatımız 10 yıl önce 10-15 milyon dolardı, bugün 200-250 milyon dolar arasında seyrediyor. İthalat rakamımız ise en yüksek 80 milyon dolar. İşsizlik oranı Türkiye genelinde 10.8, bizde ise 5.9. Çorum makine sanayinde büyük aşama kaydetti. Örneğin geçmiş yıllarda Japonlar, Almanlar bize un ve yemek fabrikası yapardı. Makineleri onlar getirirdi. Şimdi biz hem Japonlara hem Almanlara anahtar teslimi fabrika yapıyoruz.”
Çorumlu kenti için ne diyor?
HACI DERTSİZ (EMEKLİ SAĞLIKÇI):
“Kentin öncelikli sorunlarının başında demiryolu ulaşımı geliyor. Eğer demiryolu kısa süre içerisinde gelirse Çorum, tam bir sanayi kenti olur. Yol konusunda da sıkıntılar var. Çevre yolu kentin en gelişmemiş bölgesinden geçmeli.”
HATİCE ZEYTÜNLÜ (ESNAF):
“Eskiden benim yaşadığım mahalle tek katlı evlerden oluşan küçük bir kasaba görünümdeydi. Ama 10-15 yıl içerisinde her yer lüks konutlar ve yüzlerce işyeriyle doldu. Ben bir esnaf olarak kentin hızlı gelişimine kısa sürede ulaştığını düşünüyorum.”
ADEM BAYCU (BERBER):
“Hititler gibi büyük bir medeniyete başkentlik yapmış kentimiz turizmden hak ettiği payı alamadı. Son yıllarda turistler de gelmeye başladı. Bu süreci iyi değerlendirirsek kentimiz hem sanayi hem de turizm kenti olacaktır.”