Dağa Taşa Mescit!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağı okullarda da ibadethane açılmasını öngörüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağı okullarda da ibadethane açılmasını öngörüyor. Taslağa göre, alışveriş merkezi, işhanı, büro, yönetim binası gibi umumi ve resmi binalarda; fabrika ve benzeri sanayi tesislerinde; düğün salonu, lokanta, gazino, sinema, tiyatro, müze, kütüphane ve kongre merkezi, yurt binaları, spor tesisleri gibi sosyal ve kültürel yapı ve tesislerde; eğitim yapılarında; hastane ve benzeri sağlık tesislerinde çalışanlar ve müşteriler için mescit açılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı okullar, sinema, tiyatro, gazino, müzeler, milli parklar, piknik alanları ve mesire yerlerine de mescit açılmasını öngören yasa değişikliğini yeniden gündeme getirdi. Daha önce “torba tasarı” olarak düzenlenen değişiklikler bu kez iki ayrı yasa taslağı haline getirilerek görüş için kurumlara gönderildi. Aynı zamanda kıyıları yapılaşmaya açan, kıyılarda demiryolu, karayolu yapılmasına da olanak sağlayan taslaklara karşı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), “mesleğimize ve ülkemize sahip çıkıyoruz” kampanyası başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Yapı Denetimi Hakkında Yasa Tasarısı Taslağı” ile “İmar Yasası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Taslağı”nda birçok yasa değişikliği yer alıyor. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; İmar Yasası ile Bazı KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Taslağı’na göre alışveriş merkezi, işhanı, büro, yönetim binası gibi umumi ve resmi binalarda; fabrika ve benzeri sanayi tesislerinde; düğün salonu, lokanta, gazino, sinema, tiyatro, müze, kütüphane ve kongre merkezi, yurt binaları, spor tesisleri gibi sosyal ve kültürel yapı ve tesislerde; eğitim yapılarında; hastane ve benzeri sağlık tesislerinde; havaalanı, liman, terminal, tren garı, metro istasyonu gibi ulaşım yapı ve tesislerinde; oteller gibi turizm tesislerinde; yüzden fazla bağımsız bölümü bulunan konut parsellerinde kullanıcılar, çalışanlar ve müşteriler için mescit açılacak.

Milli park, tabiat parkı, bölge parkı, mesire ve piknik alanı, açık spor alanı gibi yerlerde de mescit için yer ayrılacak.

Taslakla Kıyı Yasası’nda da kapsamlı değişiklikler yapılıyor. Yasadaki sahil şeritlerine yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir” hükmü değiştiriliyor. Kıyıya 20 metre mesafede yapılaşmaya olanak sağlanıyor. Taslağa göre, kıyıda devlet yolu, demiryolu da yapılabilecek.

Taslak ile Kıyı Yasası’nın “Doldurma ve Kurutma Yoluyla Arazi Kazanma ve Bu Araziler Üzerinde Yapılabilecek Yapılar” başlıklı maddesinde de değişiklik yapılıyor. Buna göre, kıyı ve dolgu alanları ile sahil şeritlerinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’nın koruma amaçlı imar planlarına ilişkin hükümleri uygulanmayacak.

TMMOB taslaklara karşı “Mesleğimize ve ülkemize sahip çıkıyoruz” başlıklı kampanya başlattı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, kalan son doğal alanların, kıyıların, meraların, tarım alanlarının koruma kapsamından çıkarılarak ya da yapılaşmaya açılarak talan edildiğine dikkat çekti. Soğancı, “Yapı Denetimi Hakkında Yasa Tasarısı Taslağı” ile bir mühendis ve mimarın bir sermaye şirketi dışında serbest olarak çalışma olanağının da neredeyse tümden ortadan kaldırıldığına vurgu yaptı. Soğancı, kentsel dönüşümü gerçekleştirmek için tüm engelleri bertaraf etme amacı güdüldüğünü belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın