1. Derece doğal sit alanı olan mülkiyeti hazineye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olan Validebağ Korusu için büyükşehir ve ilçe belediyesi arasında süren tahsis yarışına hukuk "dur" dedi.
Danıştay 8. Dairesi, koruyu Üsküdar Belediyesi’nin kullanımına açan bakım-onarım protokolü 7 yıl sonra tamamen iptal edildi. Belediyelerin kültür ve tabiat varlıklarının bakım ve onarımına ilişkin sorumluluklarının bulunduğu ancak bu sorumluluğun kullanım hakkını içermediği vurgulandı.
Emekli milli eğitimi müfettişi olan avukat Kemal Onur, 2007’de Validebağ Korusu’nun bakım, onarım ve yeşil alanlarının kullanımı ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üsküdar Belediyesi arasında imzalanan protokolün iptali istemi ile dava açtı.
İstanbul 8. İdare Mahkemesi davayı reddeti. Onur, kararı temyiz ederek Danıştay’a taşıdı. Danıştay 8. Dairesi de idare mahkemesinin kararını bozdu. Dosyayı yeniden görüşen İstanbul 8. İdare Mahkemesi, bu kez protokolün iptaline karar verdi.
22 Şubat 2012 tarihli kararda protokol ile Validebağ Korusu’nun bakım ve onarımı haricindeki kullanım hakkının Üsküdar Belediyesi’ne bırakıldığı tespit edildi. Belediyelerin kültür ve tabiat varlıklarının bakım ve onarımına ilişkin sorumluluklarının bulunduğu ancak bu bakım ve onarımın protokolde belirlendiği şekli ile kullanım hakkını içermediğine dikkat çekilerek protokolün dayanağı olan yasalara aykırı olduğu sonucuna ulaşıldı.
Korunun 2863 sayılı yasa kapsamında olduğu, koruma kurulunun izni olmadan kullanımının değiştirilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı. Mahkeme söz konusu protokolü oy çokluğu ile iptal etti.
Bunun üzerine de İstanbul Valiliği ve Üsküdar Belediyesi karara itiraz etti. Danıştay 8. Dairesi temyiz talebini yerinde bulmayınca karşı taraf karar düzeltme talebinde bulundu.
İç hukuk yolunun son aşaması olan karar düzeltme talebi de 11 Şubat 2014’te karara bağlandı ve 16 Nisan 2014’te kesinleşti. Danıştay 8. Dairesi, düzeltme talebini oybirliği ile reddetti.