De Zwarte Hond’tan Rotterdam’a Yeni Bir Kültürel Mekan: Theater Zuidplein

Güney Rotterdam'ın gözde kültürel noktasında yer alan bu yeni tiyatro binası, 1953'ten kalma bitişiğindeki mevcut yapının yerini alıyor.

Fotoğraflar: Scagliola Brakkee

İki oditoryumu, bir kafeyi / restoranı ve Rotterdam Kütüphanesi’nin bir bölümünü de içerisinde barındıran Architects De Zwarte Hond’un BURO M2R ile ortaklaşa tasarladığı bu yeni yapı, Rotterdam’da yaşayanlara pek çok farklı aktiviteyi deneyimleyebilecekleri alanlar sunuyor.

Yaklaşık 12.500 metrekarelik alana sahip tiyatronun net ve kompakt dış hacmi, belirgin dikey nişlerle vurgulanan cephesi sayesinde samimi bir havaya sahip.

Girişin üzerine ince bir şekilde örtülmüş olan yarı saydam eloksallı alüminyum gündüzleri yarı açık cephe içinde güzel bir ışık oyunu sergilerken ve gece davetkar girişi vurgulamak için içeriden aydınlatılmış.

Ziyaretçileri binaya davet eden giriş lobisi aynı zamanda çocukların performansları ve diğer toplum odaklı etkinlikler gibi popüler etkinlikler için de bir sahne görevi görüyor. İç mekan, dış mimariyi, çeşitli iç elemanlara yansıyan alüminyum örtünün şeffaflığı ve kavisli formu ile yansıtıyor. Çelik mobilyalar ve paneller cesur bir görünüm verirken kırmızı döşeme ve zeminler bir tiyatronun ayırt edici yanını ortaya çıkarıyor.

Studio RAP tarafından tasarlanan 600 koltuklu ana oditoryumun en belirgin özelliği ise 6.000 farklı üçgen alüminyum kompozit panelden hazırlanmış canlı kırmızı akustik duvarlar.

Oditoryumda cesur duvarlara ek olarak ilgi geçen bir diğer özelliği ise kolayca kaldırılabilen, ayakta izlenecek konserlere de uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış kayar tribünü. Bu sayede sahne, 1.000 kişilik dans pistine veya ayakta izleyici barındıran çok amaçlı bir alana kolayca dönüştürülebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın