Araştırmacılara göre üretilen malzeme 9.0 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklılık gösterebiliyor.
Fotoğraf: University of British Columbia
University of British Columbia’dan (UBC) araştırmacılar, yüksek sismik aktivitelere dayanım gösteren, eco-friendly ductile cementitious composite (EDCC) isimli fiber takviyeli beton ürettiler. Üniversite tarafından yapılan basın açıklamasına göre tasarlanan malzeme, “polimer esaslı fiber, uçucu kül ve diğer endüstriyel katkı maddeleri ile çimentoyu” bir araya getiriyor.
EDCC’nin 10 mm kalınlıkta bir katmanı, mevcut iç mekan duvarlarını 9.0 şiddetindeki depreme dayanabilecek seviyede güçlendirmek için yeterli geliyor. Ürün, yapıları daha dayanıklı kılmakla beraber kömür yanmasının yan ürünü olan uçucu külün kullanımı dolayısıyla sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. EDCC, yan ürün malzemesi ile birlikte beton yapımında kullanılan çimentonun %70’inin yerini alıyor. UBC inşaat mühendisliği bölümünden profesör Nemy Banthia:
Bir ton çimento üretimi atmosfere neredeyse bir ton karbondioksit salıyor ve çimento endüstrisi küresel sera gazı salınımının %7’sine yakın bir kısmını üretiyor.
Uçucu kül kullanmak da çimento endüstrisinin çevreye zararlı etkilerini azaltan bir diğer etken.
Fotoğraf: University of British Columbia
Bu sonbaharda EDCC, Vancouver’da bulunan Dr. Annie B. Jamieson Elementary School’da ilk gerçek uygulama testine tabi tutulacak. Bu ürünün gelecekteki uygulamaları endüstriyel döşeme, elastik özellikli konutlar, kaldırımlar ve patlamaya dayanıklı strüktürleri içeriyor. Vancouver-Mount Pleasant’tan Melanie Mark:
UBC tarafından geliştirilen bu teknoloji geniş kapsamlı bir etkiye sahip ve sadece British Columbians sakinlerinin değil tüm dünyadaki insanların hayatını kurtarablir. Depreme dayanıklı beton, değişimin temsilcileri olan yeni jenerasyonu yetiştiren kamu üniversitelerinde araştırmanın nasıl uygulamaya geçirildiğinin harika bir örneği.