‘Devraldığım emaneti yaşatmak için uğraştım’

Beyoğlu’nun simgesi İnci Pastanesi, önceki gün zorla tahliye edilerek kapatıldı. 68 yıllık bir tarih de yok oldu.

İnci Pastanesi’nin sahibi Musa Ateş’le 52 yıldır emek verdiği pastanenin tahliyesine ilişkin konuştuk. Pastanenin, Beyoğlu Mis Sokak’taki yeni mekanında hizmet vermeye devam edeceğini belirten Ateş, “Ben bugüne kadar devraldığım emaneti var etmek için çabaladım. Çevik Kuvvet ekipleriyle kapımıza dayandılar. Bu mu adalet? Bir tarihi yok etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

İnci Pastanesi Beyoğlu’nun simgesi haline gelmiş bir mekandı. Siz de 1960 yılından bu yana İnci Pastanesi’ne emek verdiniz. Şimdi ne hissediyorsunuz?

İnci Pastanesi tarihe mal olmuş, halka yıllarca hizmet vermiş, o halkla bütünleşmiş bir mekandı. Pastanenin sahipleri Arnavutluk’tan gelmişlerdi. Luca Zigoridis 1944 yılında açmış pastaneyi. Ben 12 yaşında, çırak olarak başladım pastanede çalışmaya. Talebeydim o zaman. O zaman talebeleri kimse çalıştırmazdı. Eksik olmasınlar, onlar bana el uzattı. Onların sayesinde okuluma gidip geliyordum. Yemem, içmem olsun; bana baba şefkati gösterdiler. Beni bağrına basan insanlardı. Onlar beni bağrına bastıysa, ben de bugüne kadar o emaneti var etmek için çabaladım. O emanetle yola çıktım. Gönlümüzde yatan da bu tarihi yaşatmaktı. Bu tarihi şimdi yok etmeye çalışıyorlar.

‘KANUN SİYASİ İRADE İÇİN İŞLİYOR’

Tahliye sürecine ilişkin ne söyleyeceksiniz? Koruma Kurulu’nun çivi çakılmasına bile izin vermediği tarihi bir mekan darmaduman edildi.
Sözde kanun devletinde yaşıyoruz, ama hangi kanun devletinde? Bugün kanun siyasi irade için işliyor. Biz mahkeme kararına da saygılıyız. Mahkeme tahliye kararı verdiğinde biz temyiz hakkımızı kullandık. Yine tahliye kararı verildi; ancak verilen karar elimize dahi ulaşmadan, bize tahliye için belirli bir tarih verilmeden eşkıyalar gibi kapımıza dayandılar. Ne elimize tebligat geldi, ne süre tanındı tahliye için. Sabahın dokuzunda, çevik kuvvet ekipleriyle, devletin gücüyle kapıları sarıyorsun. Bu mu hak, hukuk, adalet? Böyle bir tahliye ancak borçta, harçta olur. Kırdılar, döktüler mekanı. Bu binaların tarihi olduğunu hiçe saydılar.

‘AİHM’E BAŞVURACAĞIZ’

Hukuki olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz bundan sonra?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğiz. Mekana verdikleri zararla ilgili tutanaklar tutuldu. Buna ilişkin de mahkemeye başvuracağız.

İnci Pastanesi başka bir mekanda yoluna devam edecek mi?

Şu anda Mis Sokak’ta bir yer bulduk. Bir şeyler yapmayı düşünüyoruz. Orada hizmete devam edeceğiz. Eskisi gibi olur mu bilemiyorum, takdir halkın olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın