Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde verilen mimari proje atölyelerinden biri olan "Dijital Rastlantı" kapsamında, öğrenciler tarafından hazırlanan çalışmalar çevrimiçi ortamda sergileniyor.
Yürütücülüğünü Serdar Aydın’ın yaptığı Dijital Rastlantı atölyesine katılan öğrenciler, 2018-19 Bahar döneminden bugüne kadar 4 dönemdir mimarlıkta hesaplamalı tasarım düşüncesinin geliştirildiği üretimler gerçekleştirdi.
Dijital Rastlantısallık kavram olarak temellerini kendiliğinden ortaya çıkan (En: spontaneous) ve hesaplanabilir (En: computable) kentsel ve kültürel dokulardan (En: patterns of cities and cultures) alır. Dijital enstrümanların rol aldığı bu noktada mimari tasarım süreci çok yönlü bir hal alır ve biçimsel, işlevsel, mekansal, bağlamsal ve kültürel entegrasyon bir arada tutulur.
Tasarım teknolojilerindeki yenilikler geleneksel Kartezyan örgütlenmelerden sıyrılıp organik geometrilerin keşfine imkan verir. Geleneksel lineer tasarım yöntemlerinin kısıtlamalarından kurtulmuş olan dijital tasarım süreçleri de organikleşerek dinamik sistemlerin ve parametrik ilişkilerin oluşturulmasına zemin hazırlarken mimari ve kentsel tasarımda yeni biçimlerin gelişimini tektonik inovasyon ile birlikte araştırır.
Dijital Rastlantı’nın ilk döneminde Mardin yeni kent bağlamında dikey mimari sorunsalı üzerinden tasarım araştırmaları yapıldı. Bu çalışmalarından Muhammed Talib Özerdem’in projesi
MİMED ödülünü kazandı ve 2019’da Kocaeli’de düzenlenen Mimarlıkta Sayısal Tasarım Ulusal Sempozyumu’nda (MSTAS) sunuldu. Bir sonraki dönem, Tiflis’te yapılan arazi çalışmasının ardından karma kullanımlı ve karma gelirli konut tasarımları gerçekleştirildi. Bu tasarımlardan Mehmet Salih Özalp’in çalışması Trabzon’da düzenlenen MSTAS 2020’de ve Büşra Şık’ın çalışması da International Spatial Planning and Design Symposium, Future of Planning and Design, Planning etkinliğinde akademik bildiri olarak sunuldu.
Son iki dönemdir sağlık konusunun işlendiği Dijital Rastlantı atölyesinin bu dönemki çalışmaları yürütücü Serdar Aydın’ın Instagram hesabından paylaşılan özetlerden incelenebileceği gibi, 11 Nisan’a kadar 1 ay boyunca herkese açık kalacak olan 3B çevrimiçi sergi ortamında asılmış olan proje paftalarından da görülebilecek.
Katılmak için linke tıklayın: hub.link/xazYYXi
Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümünün ilk 3B sanal atölye projeleri sergisi olan Dijital Rastlantı 2020-21 Atölye Çalışmaları Sergisi 12 Mart Cuma günü düzenlenen çevrimiçi açılış ile başlatıldı ve uzaktan eğitim sürecinin koşulları gereği okul ortamından uzakta kalan öğrencilerin, akademisyenlerin ve dışarıdan gelen katılımcıların etkileşimleriyle eğlenceli dakikalara sebep oldu.