Dijital Tasarımda Yeni Bir Boyut: Midjourney

Kurucuları tarafından “yeni düşünce ortamlarını keşfeden ve insan türünün yaratıcı güçlerini genişleten bağımsız bir araştırma laboratuvarı” olarak tanımlanan Midjourney, metinden görüntü oluşturan yapay zeka destekli bir platform.

Açık beta olan popüler AI platformuna erişebilmek için öncelikle bir Discord hesabı açmak gerekiyor. Ardından kullanımı oldukça basit olan bu platform üzerinden görsel üretmek için birkaç adım izlemek yeterli.

MidJourney nasıl kullanılır?

  1. Kenar çubuğundan #newbies kanallarından birini seçin.
  2. /imagine komutunu kullanın.
  3. AI’ın oluşturmasını istediğiniz görselin bir açıklaması olan komut isteminizi yazıp Enter’a basın.
  4. Midjourney botu talebinizi işlerken bekleyin.
  5. Resminizi yükseltin veya varyasyonlar yaratın.
  6. Resminizi kaydedin.

Discord üzerinden çalışan program aracılığıyla abone olmadan ancak 25 ücretsiz görsel oluşturulabiliyor. Daha fazla içerik üretebilmek için ücretli abone olmak gerekiyor.

Platform içerisindeki davranış kuralları

  1. Kışkırtıcı, sarsıcı veya uygunsuz görseller oluşturmak için araçlarımızı kullanmayın.
  2. Diğer insanlara ve ekibe karşı saygılı olun.

Midjourney ekibi, Leap Motion’ın kurucularından David Holz tarafından yönetiliyor.

Metinden görüntü oluşturan Midjourney’e benzer DALL-E 2, Disco Diffusion gibi başka yapay zeka platformları da mevcut. Gün geçtikçe hayatımıza daha çok dahil olan bu yapay zeka uygulamaları birbirinden farklı özelliklere sahip. Midjourney diğer platformlardan ürettiği estetik yönü daha kuvvetli ürünlerle öne çıkıyor. Hepsinin ortak noktası, web’de paylaşılan milyarlarca mevcut görüntünün veri kümelerini kullanıyor olmaları.

Uygulama üzerinden bir görsel hazırlarken ayrıntılı renk, malzeme, çevre, ruh hali, görünüm, aydınlatma, en boy oranı ve hatta stil bilgisi vererek şaşırtıcı derecede inandırıcı sonuçlar ele edilebiliyor. Üstelik yazılan komutları değiştirerek farklı sonuçlar ve versiyonlar elde etmek de mümkün.

Midjourney ve diğer AI destekli platformlara ilişkin mimarlar ve tasarımcılar arasında fikir ayrılıkları mevcut. Tasarım için yeni olasılıkları ortaya çıkaran yeni nesil yapay zekanın: insanların ve çalışmalarının yerini alıp alamayacağı ve mimarlığı nasıl değiştireceği tartışılan konular arasında. Kimileri bu platformların yaratıcılığı öldürdüğünü düşünürken kimileri ise yaratıcı disiplinlerdeki bu değişimi normal ve faydalı karşılıyor.

The Architect’s Newspaper’da paylaştığı yazıda Kory Bieg, “AI zaten hayatımızın derinliklerine yerleşmiş durumda (hedefli pazarlama, kendi kendini süren arabalar, yüz tanıma), bu yüzden mimariye etkisi sadece bir zaman meselesiydi. Böyle bir hazır erişim, mimarlık dahil birçok mesleği etkileyen uzmanlığın değer kaybetmesine neden olabilecek gibi görünebilir ama ben öyle düşünmüyorum. AI, mimari akımlar, stiller ve bağlamlardan oluşan karmaşık bir ağ oluşturma ve çapraz referans verme konusunda şaşırtıcı derecede iyi bir uygulama.” dedi.

Yapay zeka, mimari planlamalar, iç mekan kurguları, cephe tasarımları gibi mimarlığın farklı alanlarında tasarımcıların düşünme biçimlerini taklit ederek ürünler ortaya koyabilmekte ancak bu araçların tasarım sürecine entegrasyonu nasıl gerçekleşecek sorusu belirsizliğini hala koruyor.

Aşağıdaki görseller Arkitera ekibimizden mimar editör Sayra Kurtoğlu ve grafik tasarımcı Fırat Seymen’in yaptığı deneme çalışmalarından birkaçı. Sizler de bu yeni dijital tasarım platformunu deneyip görsellerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Siz de Midjourney’i keşfetmek ve yaratıcı görseller üretmek istiyorsanız buradan ulaşabilir ve ayrıntılı başlangıç kılavuzunu buradan okuyabilirsiniz.

Etiketler

2 yorum

  • Orçun Cive says:

    Son zamanlard benim de kafayı bozduğum bir yenilik, yakın zamanda alanımızda en azından ilham aşamasında yapay zekanın rolü olacak gibi hissediyorum. Image dumplarda harcadığımız zamanlar yerini midjourney seanslarına bırakabilir.

    Uygulamada hiper realistik renderlar-cephe çizimleri dışında uygun komutlarla grafik tasarıma yönelik paftalar-posterler de oluşturabiliyor, benim ilgimi bunlar daha çok çekmişti. Özellikle ‘anatomy’ gibi promptlarda şaşırtıcı posterler çıkabiliyor.

    ‘architectural poster’, ‘architectural board’, ‘architectural presentation’ gibi promptları denedim ancak tam olarak bildiğimiz mimari pafta konseptine pek ulaşamadım, bunun için daha nokta atışı promptlar gerekli gibi duruyor.

    Pek çok ünlü ressamın tarzına göre stilize etmek de mümkün: ‘Van Gogh style’, ‘Picasso style’ vb. Muhtemelen topluma mal olmuş isimlerle ‘Gehry style’, ‘Zaha Hadid style’
    ile sonuç alınabileceğini düşünüyorum ancak deneme fırsatım olmadı.

    • Alp Emre Çelik says:

      Dediğiniz gibi “Gehry style” ve “Zaha Hadid style” yazarak aratma yaptım gerçekten de sonuçlar baya iyi geliyor. Özellikle zaha hadid konusunda kıvrımları ve cephe tasarımlarını çok iyi yaptığını söyleyebilirim.

Bir yanıt yazın