Dikey Şehircilik Prototipi: Pan Pacific Orchard

WOHA Architects tarafından Singapur'da tasarlanan Pan Pacific Orchard, dört farklı katmanı boyunca uzanan açık hava mimarisiyle, şehirdeki doğa ve biyoçeşitliliği artıran bir dikey şehircilik prototipi sunuyor.

Pan Pacific Orchard’ın tasarımı, insanların, mahallenin ve çevrenin ortak yararına hizmet eden, şehirdeki doğa ve biyoçeşitlilik miktarını artıran, dikey şehircilik için bir prototip önerisi.

10 Claymore Road adresinde yer alan otel, konuk odaları, sosyal alanlar ve bahçe teraslarından oluşan bir matris içeren dört farklı katmanı boyunca tropikal, esintili açık hava mimarisi ve yemyeşil doğaya sahip.

Zemin seviyesinde yer alan Forest Terrace, orman ağaçlarıyla çevrili basamaklı bir su meydanına sahip. Yoğun yapılaşmış bölgenin karmaşasından bir nefes alma fırsatı sunan bu dramatik giriş, hem konuklara hem de halka, kamuya açık bir kentsel bağlantı olarak işlev görüyor.

Üst katta yer alan Beach Terrace, organik şekilli zümrüt lagünü, kıvrımlı kumlu plajı ve yollar üzerinde yer alan palmiye ağaçlarıyla tropik bir vaha konsepti sunuyor.

Bir üst katta, otelin bar ve lounge alanlarıyla çevrili gökyüzü terası, yansıma havuzları ve saksı yatakları ile düzenlenmiş bakımlı bir bahçeyi sergiliyor.

En üst kısımda yer alan Cloud Terrace ise, 400 kişilik balo salonu, etkinlik odası, bitki adaları ve yansıma havuzlarıyla çevrili peyzajlı bir etkinlik meydanını içeriyor.

Teras, yukarıdaki fotovoltaik gölgelik tarafından korunmakta olup, yeşil sütunlar her bir terası sabitleyip dört katmanı görsel olarak birbirine bağlıyor.

Peyzaj düzenlemeleriyle birlikte, bina kendi alanının %300’ünü yeşilliklerle dönüştürüyor.

Yeşil alan ve peyzaj tasarımı, her bir katmanın temasını yansıtırken doğayı ile biyolojik çeşitliliği şehre geri getiriyor.

Yenilikçi form ve organizasyon, cömert bahçeler ve kamusal alanlarla birlikte yüksek yoğunluk sağlıyor.

347 daire, Beach, Garden ve Cloud Terrace’lara dağıtılmış olup, iç mekanlar her bir katmanın karakterini güçlendirecek şekilde tasarlanmış ve butik ölçekte benzersiz bir deneyim sunuyor.

Pan Pacific Orchard, genellikle iç mekanlarda saklı kalan kutlamaları vurgulayarak şehrin canlılığına katkıda bulunuyor.

Singapur’un ekvatoral iklimi, sıcak nemli hava, düşük rüzgar hızları ve öngörülemeyen yoğun yağışlar nedeniyle açık hava etkinliklerini zorlaştırıyor.  Ancak, çapraz havalandırmalı ve korunaklı açık hava alanları bu zorlukları aşarak, etkinliklerin gerçekleştirilebilmesini sağlıyor.

Bahçe hacimleri, hem odalara hem de komşu yapılara manzara sunarak, yüksek yoğunluklu ortamlarda genellikle eksik olan komşulukla mekansal bir etkileşim yaratıyor. Aynalı tavanlar, manzarayı ve etkinlikleri sokak seviyesine yansıtırken, sarmaşık kaplı sütunlar ise güçlü bir yeşil ifade oluşturuyor.

Devasa hacimler, teras ve odalar için büyük güneşlikler olarak işlev görürken yansıtıcı tavanlar termal ayna görevi görerek bahçelerin ve su yüzeyinin alanını iki katına çıkararak radyan soğutma sağlıyor.

Bu proje, banliyö yayılması yerine yoğunlaştırma ve dikey şehircilik yaklaşımının daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve yüksek kalitede bir yapı çevresi üretebileceğini göstermeye çalışıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın