Dinamik Boşluklu Ev

Akio Isshiki Architects, gün ışığını en üst düzeye çıkarmayı amaçlayarak Osaka'daki bir evi çok katmanlı bir boşlukla yeniledi.

Fotoğraflar: Yosuke Ohtake.

Hattori-Tenjin’deki yoğun bir yol üzerinde bulunan konut, daha önce karanlık adeta standart bir iç mekana sahipti. Akio Isshiki Architects, sıkı bir bütçeyle çalışarak mevcut binanın çoğunu koruyup ön bölümüne bir boşluk ekleyerek evi canlandırdı.

Akio Isshiki, “Mevcut evin standartlaştırılmış cephe ve kat planı, iki boyutlu bir izlenim yaratıyordu. Boş bir alan ekleyerek mekanı iki boyutlu bir çizimden öteye geçen kısıtlanmamış bir konut alanına dönüştürmeyi düşündük,” diyor.

Akio Isshiki Architects, evin tüm katları arasındaki boşluğu genişleterek evin kırmızı çelik strüktürü boşluk içinde açık bırakıldı. Bu düzen, aileye ışık ve havalandırmanın plana derinlemesine nüfuz etmesine izin veren çok amaçlı bir dolaşım alanı sağladı.

Mimarlık ofisi, çok yönlü üç katlı alanın eklenmesinin, sakinlerin çocuklarının yaratıcı oyunlara katılmasını teşvik edeceğini umuyor.

“Çocukların mekanı nasıl algıladığı, yetişkinlerin algıladığından biraz farklı olabilir. Umarım bu yeniden doğmuş ev, ailenin iki boyutlu planlarla hayal edilemeyen özgür bir alan yaratır.” 

Hattori-Tenjin’deki evin dış cephesi ve açık alanı, ön bahçede bisiklet depolama alanını koruyan eğimli şeffaf bir kubbe eklentisi dışında aynı kaldı.

Üç kat yüksekliğindeki alanın alt kısmında, bitkilerle süslenmiş ve duvara monte edilmiş bisikletlerle dekore edilmiş bir oturma alanı bulunuyor. Buradan açıkta kalan kırmızı çelik iskeleye kadar manzara seyredilebiliyor. Onun ilerisinde, kavisli bir ahşap basamak, açık mutfak, oturma ve yemek alanına yönlendiriyor. Şeffaf perdeler ve ahşap çerçeveli sürgülü kapılar, mekanları boşluktan ayırmak için düzenlenebiliyor.

Zemin kat yaşam alanlarının tamamında, ahşap zeminler nötr duvarlar ve sıcak renkli bitişlerle eşleştirilmiş. Üst katlarda, balkon benzeri odalar boşluğa bakar bunlar arasında birinci katta bir ev ofisi ve en üst katta bir güneşlik bulunuyor.

Birinci kat seviyesine yerleştirilmiş soluk turuncu bir kaplama ile kaplanmış çelik bir merdiven, evin üst iki katını birbirine bağlayarak boşluğu tanımlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın