UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesine girmeye hazırlanan tarihi Diyarbakır Surları için son yılların en büyük restorasyon çalışmasına başlandı.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, surlardaki 82 burçtan 6 burcun restorasyonu için proje çizimlerinin tamamlandığını belirterek, diğer burçların proje çizimlerinin bulunmadığını söyledi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Surları restorasyonu için son yılların en büyük yatırımının yapıldığını belirterek, kültürel miras konusunda surların önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Tarihi surlar gibi mimari eserlerin korunarak geleceğe taşınması adına titiz bir çalışmanın yürütüldüğünü ifade eden Toprak, şöyle konuştu: “Valilik olarak 2011 yılında başlatılan Diyarbakır Surları fizibilite çalışmasıyla, surların genel sorunları bir çerçeve dahilinde belirlendi. Bu çalışmayla Diyarbakır Surları’nın 82 burcundan sadece 6 tanesinin restorasyon için tüm proje çizimlerinin tamamlandığı ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylandığı, diğer burç projelerinin bulunmadığı tespit edildi. Bu burçlardan İçkale yerleşkesi, Fiskaya bölgesinde bulunan 73-74 nolu burçlar ve aralarındaki sur duvarları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü İçkale Projesi kapsamında restorasyon ihalesi yapılmış olup çalışmalara başlanılmıştır. Diğer projeleri hazır olan ve acil müdahale gerektiren 4 burç; 10 nolu burç, 26 nolu burç, 50 nolu burç (Mardin Kapı) ve 62 nolu burç (Leblebikıran Burcu) için Valiliğimiz tarafından Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezleri’ni Destekleme Programı’na ‘Diyarbakır Surlarının Turizme Kazandırılması’ projesi ile gerekli çalışmalara başlanıldı. Valiliğimizce 4 Burçtan 26 ve 62 nolu burçların 19 Ekim 2012 tarihinde ihale işlemleri tamamlanmış olup yüklenici firma burçlarda restorasyon çalışmalarına başlamıştır. 10 ve 50 nolu burçların restorasyon ihalesi çalışmaları da tamamlandı ve önümüzdeki günlerde restorasyonuna başlanacaktır.”
Diyarbakır Surları’nın restorasyon projelerinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Vali Toprak, surların ilk kez Valilik tarafından hazırlanan projeyle tehlike arz eden burçların proje çizimleri için gerekli kaynaklar sağlanarak çalışmalara başlandığını ifade etti. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın ve hükümet kaynaklarının bu yönde değerlendirildiğini anlatan Toprak, “Diyarbakır Kültürel Mirasının Projelendirilmesi Projesiyle, Diyarbakır Surları üzerinde yer alan Evli Beden (Benusen), Yedi Kardeş, Selçuklu Burcu, Nur Burcu, Fındık Burcu, Urfa Kapı, Yeni Kapı gibi ön planda bulunan 25 burcun ve burçlar arası sur duvarlarının proje çizim çalışmaları yapılıyor. İhale çalışmaları tamamlanan bu yapıların ilgili firmalar tarafından proje çizim çalışmalarına başlandı. Bu proje çizim çalışmalarından sonra 2013 yılında proje çizimi tamamlanan burçların ve aradaki sur duvarlarının zaman kaybedilmeden restorasyonuna başlanacaktır. Diyarbakır, surlarıyla var oldu, surlar da yapılan bu çalışmalarla gelecek kuşaklara taşınacaktır” diye konuştu.
Diyarbakır Surları ve Suriçi’ndeki çalışmaların, surların UNESCO Dünya Kültür Mirası Adaylığı büyük katkılar sağlayacağını belirten Toprak, şöyle konuştu: “Valiliğimiz, farklı bakanlıklardan ve kaynaklardan Diyarbakır Surları ve Suriçi Bölgesi için fonların sağlanması çalışmaları yürütmektedir. Valiliğimizin bu yoğun çalışmalarının sonucu olarak surlar adına günümüze kadar yapılan ve bütçe bakımından en büyük bütçeye sahip bu projelerimizle Diyarbakır Surları’nın korunması, tanıtılması ve turizme en iyi şekilde kazandırılması çalışmalarıyla Diyarbakır Surları’nın, UNESCO Dünya Kültür Mirası Adaylığı’na çok önemli destek sunulmaktadır. Diyarbakır Valiliği olarak 2010 yılından beri yaptığımız turizm çalışmalarıyla, ilimizin turizmde bölgenin ve ülkenin önemli turizm marka şehri olması adına çalışmalar yürütülmekte olup bu çalışmaların alt yapısının tamamlanmasıyla çok yakın bir dönemde Diyarbakır’ın gerçek anlamda bir açık hava müzesi ve turizm kenti olacağına inancımız sonsuzdur.”