Doğaya saygılı binalar geliyor

Kentsel dönüşüm hamlesinin ardından bu kez de "akıllı bina" dönemi başlıyor.

Buna göre yeni binalarda ‘dayanıklılık’ tek kriter olmayacak. Yeni inşaatlarda kendi elektriğini üreten sistemler hayata geçirilecek. Kamu binalarında başlayacak uygulama, 2017’ye kadar tüm konutlar için zorunlu olacak.

HEDEF VERİMLİLİK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘sorumlu kuruluş’ olarak koordinasyonu üstlendiği çalışmada, belediyeler, il özel idareleri, üniversiteler ve meslek odaları işbirliği yapacak. Çevre dostu inşaat süreçlerinin ve yöntemlerinin geliştirilmesi için yürütülecek çalışmalarla binaların, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan projeler olması hedefleniyor. Bu amaçla tasarım yarışmaları, kentsel mekan ve inşaat projelerinin elde edilmesi planlanıyor.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK
Öncelikle proje çalışmaları süren kamu binalarında şu özellikler ilke olarak uygulanacak:
– Güneş enerjisinin kullanıldığı sistemler binalara yerleştirilecek. Yurt binalarında sıcak su ihtiyacı bu yolla sağlanacak.
– Harekete duyarlı aydınlatma ve batarya sistemleri seçilecek.
– Özelliği olan prestijli binalarda kendi elektriğini üreten sistemler kurulacak. Kojenarasyon, fotovoltaik panel gibi sistemler devreye girecek.
– Asansör sisteminde enerji tasarruflu günümüz teknolojisi kullanılacak.

YEREL MALZEMELER SEÇİLECEK

– Yapının tüm alanlarında en verimli doğal ışık kullanılacak.
– Bina otomasyon sistemi oluşturulacak.
– İnşaatın yapılacağı alanda bulunan yerel doğal
malzemeler kullanılacak.
– Etkili yalıtım sistemleri ile enerji tasarrufu sağlanacak.

YAĞMUR SUYU DEPOLANACAK
– Yağmur suyunun depolanarak kullanılması öngörülüyor.
– Binalara gri su sistemi kurulacak. Foseptik atığı içermeyen, lavabo ve duşlardan gelen sular gri su geri kazanım sistemiyle arıtılacak ve kullanıma sunulacak.
– Az su tüketen bitki ve ağaçlar ile peyzaj yapılacak.

Mevzuat da dönüşüyor
Kamu binalarından başlayarak zaman içinde tüm konutlarda uygulanacak dönüşüm için mevzuatta da gerekli değişiklikler yapılıyor. Yapı Denetimi Hakkında Kanun’daki değişikliklere paralel olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulduktan sonra çıkarılan KHK’lerde dönüşüm için adımlar atılmıştı. Yapılacak yeni düzenlemelerle mevzuat değişikliklerinin de ‘Ulusal Yapı Denetim Sistemi’ne entegre edileceği belirtiliyor. Konuyla ilgili son gelişmelerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) son toplantısında da ele alındığı öğrenildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın