Doğayı Mimariyle Harmanlayan Ofis Yapısı: RATP Habitat Headquarters

Doğayı Mimariyle Harmanlayan Ofis Yapısı: RATP Habitat Headquarters

Atelier du Pont tarafından tasarlanan ofis binasında farklı kotlardaki teraslar, yeşil alan ile bütünleşerek kullanıcılara nefes alacak mekanlar sunuyor.

Fotoğraflar: Takuji Shimmura, Vincent Leroux

Atelier du Pont, bu proje için yoğun inşa edilmiş bir bloğun ortasında yer alan ahşap strüktüre sahip üç katlı bir bina tasarlamış. Farklı kotlarda konumlandırılan güneye bakan teraslar, mimari ve doğayı harmanlayarak çatıları tamamen yaşanabilir hale getiriyor.

Mimarlık ofisi, yeni çalışma alanlarını tanımlamak için tüm iç mekanları, mobilyaları ve tabelaları tüm aşamalarda müşteriyle birlikte tasarlamış. İç mekanlar esnek kullanım sağlamakla birlikte çalışma alanlarının sosyalliğine, uyumluluğuna ve evcilliğine vurgu yapılmış. Proje, hem içeride hem de dışarıda bulunanlar arasındaki etkileşimi ve alışverişi teşvik etmek için tasarlanmış.

Yeni RATP Habitat genel merkezine bir konut kompleksinin portikosundan erişiliyor. Bina tüm parseli kaplıyor ve böylece zemin seviyesinde tamamen kaplanan alan, birbirini izleyen açık çatı bahçeleri ile dengeleniyor. Kolon ve kirişten oluşan taşıyıcı sistem lamine ahşaptan yapılmış.

Yeşil çatılar RATP Habitat çalışanlarının serbest zaman aktivitelerini keyifli hale getiriyor. Güneşi doğrudan alan mekanlar çalışmaya ve dinlenmeye olanak tanıyor. Çalışanların öğle yemeği yiyebileceği, mola verebileceği, meslektaşlarıyla sohbet edebileceği veya yoga, masa tenisi gibi hafif atletik aktiviteler gerçekleştirebileceği bu teraslardaki çeşitli alanlar bitkilerle dolu saksılar ile güçlendiriliyor.

En üst kat tamamen sebze bahçesine ayrılmış. Alttaki iki terasta yer alan küçük seralar toplantı yapmak ya da kapalı bir alanda tek başına çalışmak için kullanılabiliyor.

Mekan, doğal ışığı tüm kütleye eşit şekilde dağıtan ve etkili bir doğal havalandırma kaynağı sağlayan iki veranda ve bir atriyum etrafında düzenlenmiş. Tuvalet, depolama gibi hizmet alanları istenildiği zaman yeniden yapılandırılabilecek geniş çalışma alanları yaratmak için binanın kuzey tarafı boyunca birleştirilmiş.

Yapının iç düzeni, günümüz çalışma mekanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için geleneksel ofis modelini esneklik, çoklu kullanım ve yaratıcılık aracılığıyla bozuyor. Esnek mekanlar bireysel ve kolektif arasında iyi bir denge sağlıyor. Mekanlar, mesai saatlerinden kahve molalarına, dinlenmeye, toplantılara, video konferanslara kadar gün boyunca farklı fonksiyonlara cevap verecek şekilde tasarlanmış.

İki ofis katı, mekanları farklı uygulamalara (paylaşılan ofislerden kapalı ofislere, açık alan, göçebe ofisler, resmi olmayan çalışma ve toplantı alanları, ortak çalışma alanları ve yaratıcı alanlara) uyarlamak için mobil bölmelerle yeniden yapılandırılabilen açık bir kat planı olarak tasarlanmış.

Renkler sıcak ve yumuşak tercih edilmiş ve yüzeyler doğal ahşapla bitirilmiş. Seçilen mobilyaların ve malzemelerin incelikli etkileşimi, ofisleri ve ortak çalışma mekanlarını daha rahat ve samimi kılan ev ortamı yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın