Doldur be Büyükşehir Belediyesi, Boş Kalmasın Maltepe Sahilleri!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Maltepe Sahil Dolgu Alanı'nda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Maltepe Sahil Dolgu Alanı projesi İBB tarafından geçtiğimiz aylarda 65 milyon TL’lik bütçe ile ihale edilerek AKM Cengiz İnşaat’a verilmişti.

Maltepe Dolgu Alanına ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama Planı teklifi; 18 Şubat 2010 tarih ve 307 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı ile uygun bulunmuştu.

Önemli olan bir diğer gelişme ise proje ile ilgili olarak, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının alınmasıydı. Karar 09 Eylül 2011 tarihli ve 14837 sayılı yazıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bildirildi.

18 Haziran 2012 tarihinde 9544 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanının onayı ile 1/5000 ölçekli ve l/l 000 ölçekli Kıyı Düzenlemesi ve Balıkçı Barınağı Amaçlı onaylı planlar Maltepe Belediyesi’ne gönderildi.

Bunun üzerine Maltepe Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’nin daha askı sürecinin bile beklenmeden, kıyı dolgu çalışmalarını, mühür sökerek devam ettirdiği gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulundu ve çalışmalar 03 Ağustos 2012 tarihli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yazısına istinaden, Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 19. Maddesi gereği durdurulmuş ve mühürlenmişti.

Fakat yerinde yaptığımız tespitler ve basına yansıyan haberlere göre doldurma çalışmaları devam etmekte.

Maltepe Sahili Dolgu Alanı Projesi’nde neler var?

Mevcutta 19 ha dolgu alanına sahip Maltepe sahiline 101 ha dolgu alanı yapılması proje dahilinde öngörülüyor.

Sahil yolunun Maltepe Kartal İlçesi sınırları içinde kalan 7 km’lik bölümünün kara ve deniz tarafında yer alan “Dolgu Alanı” bu çalışma kapsamında projelendirilmiş. İlçe Belediyesi’nin talebi üzerine otobüs durakları ve otoparklar ile kesintiye uğrayan bisiklet yolunun güzergah boyunca devamlılığı sağlanması hedeflenmiş, mevcut su depolarının üstü seyir tepeciği/ bakı noktası olarak değerlendirilmiş; soğuk piknik alanları, çok amaçlı açık gösteri alanı, spor sahaları, (futbol, basketbol, tenis, kaykay) ile bunlara ait 3 adet spor tesisi binası, çim seyir terasları, kafetarya, büfe, güvenlik birimi projelendirilmiş.

Sayısal Verilere Göz Atalım

Yine bir “en”lerin projesi ile karşı karşıyayız. Avrupa’nın en büyük yaşam spor ve eğlence merkezi olarak tanıtılan alanda serpiştirilmiş öğeler şu şekilde;

250.000 m2 spor adası içinde; Nizami futbol sahası, basketbol, voleybol, tenis, kondisyon istasyonları, seyir mekanları, soyunma birimleri, kafeteryalar – büfeler, yüzme yarışı alanı – yönetim birimi, yüzme yarışı seyir alanları, mini golf sahası, halı saha, kumsal, bisiklet yolu.

50.000m2 su sporları adası içinde; yelken kulübü, kano kapalı alanı, ofisler, tamirhaneler, yüzme-fıtness kulübü, basketbol, tenis, bisiklet yolu.

95.000 m2 çocuk dünyası içinde; Çocuk macera parkı, deneysel eğlence alanları, çocuk arkeoloji parkı, çocuk müzik oyun alanı, midilli parkuru, büfe vitamin kafe, mini hayvanat bahçesi, boyama etkinliği platformları, satranç, müzik dinleme köşeleri, yap boz, lego, açık çocuk müzesi, seyir platformları, çay bahcesi, kumsal, bisiklet yolu.

100.000 m2 eğlence adası içinde; 20.000m2 lunapark, açık kapalı lunapark fonksiyonları, yeme içme birimleri, dinlenme birimleri, çocuk lunaparkı, aktivite alanları, seyir platformları, yürüyüş parkurları, kondisyon istasyonları, bisiklet yolu.

185.000 m2 kültür ve aktivite adası içinde; Sergi mekanları, kafeteryalar, restorantlar, uçurtma tepesi, kaya bahçesi, seyir platformları, binicilik kulübü, manej, bitki gösteri alanı, çocuk oyun alanı, bisiklet yolu.

135.000 m2 gösteri alanı içince; Çayır alanı, oturma alanları, çiçekler, kafeteryalar, seyir platformları, sahne.

195.000 m2 spor bitki rekreasyon adası içinde; Kaykay platformları, çim hokeyi, mini golf, bitki gösteri, seyir locaları, yürüyüş parkurları, kondisyon istanyonları, kafeteryalar ve büfeler, soğuk piknik alanları, çay bahçeleri, çocuk oyun alanları, çeşme, uçurtma tepeleri, bisiklet yolu.

140.000 m2 çayır ve gösteri alanı içinde; Çayır alanı, oturma alanları, çiçekler, kafeteryalar, büfeler, seyir platformları, bisiklet yolu

Peki Proje İle İlgili En İlginç Görüş Ne Oldu?

Maltepe Belediyesi Ak Parti Meclis üyesi Muhammet Ali Çavuşoğlu; “Sahil yolu üzerinde yapımı devam eden projenin bir yarışmaya girdiği taktirde dereceye gireceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü “Ulusal ve uluslararası proje yarışmalarını yakından takip eden bir mimar olarak İstanbul büyükşehir belediye başkanımız sayın Kadir Topbaş’ı ve tasarım grubunu tebrik ediyorum. Bu proje 1.200.000 m2 alanıyla, yatırım maliyetiyle, içinde barındırdığı fonksiyonlarıyla ve bu fonksiyonların bütüne sunduğu uyum ve katkısıyla, yakın uzak çevre ve insan ilişkisi düşünüldüğünde çekim gücü ve cazibe merkezi olma özelliği ve sürekliliği açısından, proje alanı ve yoğunluğu düşünüldüğünde basite indirgenmiş sade fonksiyonel çözümüyle, kent insan ilişkisi ulaşılabilirlik kullanıIabilirlik ve yapılabilirlik noktasında gerçekçi bir tasarım olma özelliği ile boşaltılmış zeminler üzerinde doluluk boşluk kurgusuyla, kent objeleri ve mobilyalarının fonksiyonlar arası geçişler de bütün üzerinden sağladığı süreklilik birleştiricilik noktasında ki başarısı ile katılacağı bir çok yarışma da 1. yada 2. olabilecek veya özel jüri ödülü alabilecek bir proje olarak görüyorum.” dedi.

Dolgu alanları ile ilgili gerçekler, şeffalık, katılımcı süreç, yarışma ile yapmak… Biz sadece süreci anlatmak istedik. Kavramlara dokunup da geçtik… Geri kalan herşey için;

Etiketler

3 yorum

  • ahmet-sevban-yaldix says:

    görsellere bakılırsa adalara kadar dolduruyorlar yakında birleştirler herhalde

  • osman-turkoglu says:

    Entel görünmenin birinci şartı: Anlamasan da her şey muhalefet ol. Okulların tatil olması için çıldıran, eğitim talebi olmadığı halde eğitim arzı hakkında atıp tutan, her zaman satır aralarına bakıp ana metni kaçıran, sabaha kadar bilgisayar başında takılıp öğlene kadar uyuyup sonra insomniadan bahseden, başkalarından duyduklarını “hee tamam, iyi oldu bunu öğrendiğim” iç sesiyle kendi fikriymişcesine altını dolduran sebepleri bilmeden satmaya çalışan, içten içte zengin ve güçlü olma hayalleri kuran insanların toplanma mecmuası galiba bu haber altı yorumlar. Yazmadan edemedim. Bir şehir insanının yansımasıdır. Siz ne iseniz şehir de odur. Biraz kendimize bakalım lütfen.

  • orhan-ayyuce1 says:

    Bir şarkı da benden olsun istedim resime bakınca..
    http://rktr.co/SMaKMz

Bir yanıt yazın