Dorte Mandrup, IKEA Mağazasının Çatısında Bir Şehir Parkı Tasarladı

Danimarka merkezli mimarlık ofisi Dorte Mandrup, Kopenhag şehir merkezinde açılacak bir IKEA mağazası için "yeşil bir salon" görevi görecek olan, halka açık bir çatı parkı tasarladı.

2023 yılında Vesterbro semtinde açılması planlanan mağaza, Dorte Mandrup tarafından IKEA ile birlikte şehirli tüketicilerin davranışlarına uygun olarak tasarlandı.

Dorte Mandrup tarafından tasarlanan Kopenhag’daki yeni IKEA mağazası, bir kilometrelik yeni bir yaya yolu olarak ikiye katlanan bir çatı parkına sahip. Şehrin en işlek bölgelerinden birinde, merkez istasyona, tarihi Meatpacking Bölgesi’ne ve şehir içi limana komşu olan projenin yükseltilmiş kamusal alanı, bölgeye çok ihtiyaç duyulan yeşil alanı sağlayarak şehirde yaşayanlara bir nefes alma alanı sunuyor.

Dorte Mandrup’un yeni IKEA mağazası için tasarımı, birkaç kat kamusal alan yaratırken, aynı zamanda İsveç perakende devinin geleneksel mavi ve sarı estetiğine de meydan okuyor. Ön meydanda, Dybølsbro köprüsünün eteğinde bisiklet park yeri, kafe alanı ve çatı parkına erişim içeren yeşil bir alan yer alıyor. Yeşilliklerle kaplı beyaz cephe, “bazı kısımlarında içeride sergilenen eşyaları ortaya çıkaran” bir perde olarak düşünülmüş. Cephe, yapının çevresinde oturma ve dinlenme yeri sağlayan bir kaide ile son buluyor.

Halka açık çatı katına doğrudan meydandan erişilebiliyor. Çatının peyzaj tasarımı, biyolojik çeşitliliği teşvik etmek için böcek otellerinin yanı sıra yerel ağaçları, bitkileri ve diğer yeşillikleri içerecek.

Mağazanın cephesi yeşilliklerle ve elektrik üretmek için 1.450 metrekarelik güneş panelleriyle kaplanacak. Yerel kanallardan gelen su da mağazayı soğutmak için yeniden kullanılacak.

Dorte Mandrup’un hedefi, mağazanın sürdürülebilirlik değerlendirme yöntemi kullanılarak elde edilebilecek en yüksek derece olan BREEAM sertifikasını alması. Proje, Kopenhag’ın 2025 yılına kadar ilk karbon sıfır şehir olma hedefleriyle uyum sağlamış. Tasarım, güneş panelleri içeriyor ve soğutma için bitişik kanallardan gelen suyu yeniden kullanıyor.

IKEA projeyle, yerel halka yeni bir destinasyon ve buluşma yeri sağlayarak perakende deneyimini değiştirmeyi amaçlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın