İsveç‘in Stockholm kentinde 1972 yılında yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan kararla 5 Haziran, Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Birleşmiş Milletler tarafından çevre sorunlarına dair farkındalığı arttırmak için kabul edilen Dünya Çevre Günü'nün bu yılki teması "plastik kirliliğine çözüm" olarak belirlendi. Özellikle okyanus yaşamını tehdit eden plastik kirliliğine dikkat çekmek için yapılan bu yılki etkinliklere Fildişi Sahili ev sahipliği yapıyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın yayınladığı raporda plastiklerin çevreye olan etkilerine yönelik eylem planları arasında plastik kullanımının ve üretiminin azaltılması, geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması, depozito uygulamalarının hayata geçirilmesi ve geri dönüşümün ekonomiye katkıları üzerinde duruluyor. Bu önlemler neticesinde 2040 yılına kadar plastik kirliliğinin %30 azaltılması hedefleniyor.
Plastik, doğada binlerce yılda çözünebilen ve çözünürken mikro plastik diğer zararlı maddeler haline gelerek toprağa, denize ve dahi içme sularına bile karışarak deniz ürünlerine, çiftlik ve av hayvanlarına ve doğrudan insanlara nüfuz ederek tüm canlılara zarar verdiği kanıtlanmış. Bunu önlemenin yolu da tek kullanımlık plastiklerin tüketimini azaltmak, geri dönüştürmek ve sürdürülebilir, yeniden kullanılabilir, doğa dostu ambalajların kullanımını yaygınlaştırmaktan geçiyor.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Dünya Çevre Günü için yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Tüm canlılar için yaşanılabilir bir gezegen kurma ideali ile sürdürülebilirliğin her aşamasında üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi, plastik kullanımının azaltılması, geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması konusunda bilinçlendirme çalışmalarında yer alacağımızı kamuoyuna duyururuz.”
TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi ise “Herkes, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” diyerek şu açıklamayı yaptı:
“Devlet, bu hakkı korumak, çevreyi geliştirmek, korumak ve kirlenmesini önlemekle yükümlüdür. Çevre ve doğa tahribatının olumsuz etkilerine ancak, ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların korunması, bu kaynakların tüm yurttaşlarca eşit kullanılabilmesi ve kamu yararını gözeten çevre politikalarının oluşturulması yoluyla karşı koymak mümkün olacaktır.
Bu bağlamda; çevre karşıtı yatırım ve plan kararlarının ivedilikle durdurulması; katılımcı, bilimsel şehircilik ve planlama ilkelerine bağlı kamusal politikaların hayata geçirilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Mimarlar Odası olarak; tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın Dünya Çevre Günü’nü kutluyor; sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerinin oluşturulması için, doğal ve kültürel çevremizin korunması amacıyla verdiğimiz mücadeleye devam etmekte kararlı olduğumuzu önemle vurguluyoruz.”