Dünyanın en popüler enstrümanı, gitar: Çok yönlü, taşınabilir, erişilebilir, samimi ve demokratik olmasının yanı sıra, her yaştan insanları, bugünü ve yarını birbirine bağlar. Ortak tarihler ve kültürel akışkanlık için bir metafor anlamı taşır.
Toprak kalitesi, su kıtlığı gibi konularıyla tartışmalı bir bölge olan Iztapalapa’nın Yuguelito şehrinde bulunan, TO (Carlos Facio | José Amozurrutia) tarafından tasarlanan Kithara Music Kiosk, gitar enstrümanı için bir sınıf ve merkez işlevi görüyor. Yuguelito şehri, 1985 yılında gerçekleşen depremden sonra oluşan moloz yığınının üzerine kurulmuş. Kithara Vakfı Topluluğu, inşaat kalitesini iyileştirmek, toprağın kalitesini arttırmak için çalışmış ve kütüphanenin yanında Kithara projesi için bir arsa bağışlamış.
Tasarım ekibi, yağmur hasadı için kullanılmış olan duvar kasasını, ses emilimi ve yankılanma arasında akustik denge bulan ahşap malzemesi olarak tekrar kullanmış. Yapının üst katında bulunan sınıf, Iztapalapa’nın coğrafyasına önemli bir referans olan Xaltocan Yanardağı’na, zemin katta bulunan sınıf ise şehre açılması ve daha geniş kitlelere performans sergilenmesi için sokağın iki yönüne doğru yönleniyor.
Duvarlar ve tonoz, coğrafyanın farklı duvarcılık türlerinden yapılmış. Yapı elemanlarında, kırmızı tuğla, çimento blokları, volkanik taş ve tezontle adı verilen kırmızı taşın kullanımı görülüyor. Binanın inşaası için inşaat ustası tarafından üç yerel inşaatçı ile anlaşılmış.
Tasarım ekibi, Kithara Music Kiosk’un, kolektif çabalardan doğan kolektif bir alan olup Yuguelito halkına adanmış olduğunu belirtiyor. Proje 2015 yılında bir grup gitar öğretmeninin ücretsiz gitar dersi vermek istemesiyle başlamış. Kısa sürede derslere katılım kadın, çocuk, yetişkin, yaşlı gibi farklı insanları bir araya toplamış ve bunun bir sonucu olarak, bir sınıf inşa edilmesi için arsa bağışlanmış. Kithara Vakfı’nın proje lideri Matthew Rhode, mimari proje için TO’yu görevlendirmiş.
Mimarlık ofisinin izlediği ilk adım, gitar öğrencileri ile bir araya gelip, toplu bir atölye çalışması yapmak ve ideal müzik okullarını çizmelerini istemek olmuş. Bu çizimlere dayanarak ofis, mimari programı oluşturmuş. Daha sonra üretilen çizimler ve modeller, kullanıcılarla paylaşılarak ve onların fikirleri alınarak tasarım süreci ilerlemiş. Onaylanan projenin inşaatı için gerekli finansmanı sağlamak 5 yılı aşkın bir süre ve toplu bir çaba gerektirmiş. İnşaatın tasarım anlayışı, inşaat için tüm malzemelerin geri dönüştürülmesi ya da topluluk tarafından bağışlanması gerektiğini öne sürdüğünden dolayı, yapının kendisi de kolektif bir ruh içeriyor. Malzemelerin yanı sıra işçilik de yerele dayandırılmış.
Günümüzde Kithara Music Kiosk kullanım amacını aşarak tiyatroya, sanat sunumlarına, koro konserlerine ve farklı sosyal toplantılara ev sahipliği yapıyor. Yapının bireysel alanları da mevcut fakat bu alanlar da kolektif alanlar olarak kullanılıyor.