Photo.SynthEtica örtüler, havadaki karbondioksiti tutmak için alglerin enerjisini kullanıyor. Karbon seviyelerini uygun oranlarda tutmaya yardımcı olmak amacıyla biyoteknolojinin şehirlere nasıl entegre olabileceğini gösteriyor.
ecoLogicStudio tarafından “Kentsel bir örtü” olarak tasarlanan sistem atmosferdeki karbondioksiti yakalıyor ve yirmi adet büyük ağacın yakaladığına eşdeğer olarak günde yaklaşık 1 kg karbondioksiti depoluyor.
Dublin’de hayata geçirilen uygulama 2×7 metre boyutlarındaki 16 modülden oluşuyor. Her bir modül, dijital olarak tasarlanmış, canlı mikro alg kültürlerini beslemek için günışığından faydalanan biyoplastik kaplarla özel olarak yapılmış ve geceleri ışık yayan bir fotobiyoreaktör olarak çalışıyor.
Filtrelenmemiş kentsel hava, Photo.SynthEtica örtüsünün altından alınıyor ve hava baloncukları biyoplastik fotobiyoreaktöraler ile sulu ortam yoluyla doğal olarak yükselirken aç olan mikroplara temas ediyor.
Karbondioksit molekülleri ve havadaki kirli maddeler algler tarafından yakalanıp depolanıyor ve biyokütle haline geliyorlar. Bu malzeme saklandıktan sonra fotobiyoreaktörlerin ana yapı malzemesini oluşturan biyoplastik ham maddenin üretiminde kullanılıyor.
Süreci sonuçlandırmak için yeni fotosentezli oksijen, her bir Photo.SynthEtica örtü biriminin üst kısmından salınıyor ve kentsel mikro iklime katkı sağlıyor.
Biyoteknoloji konusunda uzmanlaşmış bir mimarlık ve tasarım inovasyon firması olan ecoLogicStudio’nun kurucu ortakları Prof. Dr. Claudia Pasquero ve Dr. Marco Poletto, Geberit’in davetlisi olarak “Zamanın Ötesinde Tasarım Kâşifleri #8” etkinliği kapsamında 9 Ekim’de Türkiye’ye geliyor.
Konferansa buradan kayıt olabilirsiniz.