ecoLogicStudio, Güney Kore’de “Habitat One” isimli bir sergi açtı. Sergi kapsamında ilk kez üç adet fotosentetik mimari eser ziyaret edilebilecek. Sergi, 8 Ocak 2023’e kadar Busan Hyundai Motorstudio’da açık.
“Habitat One”, Birinci Nesil olarak adlandırılan karbon-nötr toplumda yaşayacak ilk nesil için sürdürülebilir bir konut çözümü olan yeni bir “sığınak” konsepti sunuyor. Bu bağlamda, ecoLogicStudio’nun kurucuları olan Claudia Pasquero ve Marco Poletto, Hyundai Motor tarafından sipariş edilen 10 metrelik canlı bir heykel olan Tree One’ı tasarladı.
Sergi alanının merkezinde, iki kata da yayılan, yapay zeka tarafından tasarlanan ve biyo-dijital olarak yetiştirilen 10 metre yüksekliğindeki karbon depolayan bir heykel olan Tree One yer alıyor. Olgun bir ağaç ile aynı yakalama potansiyeline sahip olan Tree One, oksijeni atmosfere bırakırken karbon moleküllerini yeniden metabolize ederek gövde ve gölgeliğine depoluyor.
Yapay zeka ve biyolojinin bir arada olduğu Tree One projesinin ana yapısında arboreal sistemleri tanıyan, sığınağın orijinal bir prototipi olan mimari sütunun mantığını müzakere eden eğitimli bir yapay zeka algoritmasının geliştirdiği bir 3D Voxel Grid bulunuyor.
Son olarak, Tree One projesinin yüksek çözünürlüklü 3D baskı ile üretilen gölgeliği, yakalanan CO2 moleküllerini dekoratif bir yapıya hapsederek 25 metrekareden fazla bir alanı gölgeleyen bir karbon havuzu görevi görüyor.
Bu projenin karbon nötr ve sıfır atık yapısı olarak üretilmesi, 4 adet endüstriyel robot ve 20 adet büyük ölçekli 3D baskı makinesiyle uzaktan üretim sürecini çalıştırabilen küresel bir bilgi sisteminin kurulmasını gerektiriyordu.
Ayrıca, destek malzemesi ihtiyacını ortadan kaldırmakla birlikte yosun bazlı biyolojik olarak parçalanabilen polimerlerin malzeme özelliklerini barındırmak ve morfolojiyle baskı sürecini ayarlamak için özel yazılım ve donanım geliştirilmiş.
Hyundai Motorstudio Busan’ın cam cephesi boyunca kurulan PhotoSynthEtica Walk, mimarinin gelecekteki kendi kendine yeten yaşam tarzlarını destekleyebilecek bir fotosentetik sisteme nasıl uyarlanabileceğini göstermeyi amaçlıyor. PhotoSynthEtica Walk, 42 özelleştirilmiş cam fotobiyoreaktörden oluşan bir yosun bahçesi. Bireyleri, aileleri ve toplulukları kentsel bir bitkisel protein kaynağı yetiştirmeye davet ediyor. Ziyaretçilerin, atmosferde net sıfır karbon dengesine ulaşarak ilk nesil olan Birinci Nesil’in yeni alışkanlıklarını ve uygulamalarını deneyimleyebilecekleri bir kapalı mimari gezinti yeri olarak tasarlandı.
Yine Busan’da ecoLogicStudio tarafından yaratılan bu fotosentetik mimariler manzarasının son öğesi de “H.O.R.T.U.S. XL Astaxanthin.g”. Aslen 2019 yılında Centre Pompidou tarafından görevlendirilen ve Viyana’daki MAK Müzesi’nde, Tokyo’daki Mori Sanat Müzesi’nde ve Madrid’deki Fundación Telefónica’da sergilenen “H.O.R.T.U.S. XL Astaxanthin.g”, hem insan hem de insan dışı yaşama açık, büyük ölçekli, yüksek çözünürlüklü 3D baskılı biyoteknolojik bir heykel.
Sergi, kentsel olarak yeniden metabolizasyonu destekleyebilen ve yüksek yoğunluklu bir metropol kümesi olan PhotoSynthetica Tower’ın mimari olarak vücut bulmuş hali. Bu vizyoner kule, hakim rüzgarlar üzerinde önemli bir mikro iklimsel etkiyi teşvik etmek için katıksız ölçeğini kullanarak, hem doğal tohumları hem de havayı kirleten partikülleri metabolik olarak havayı temizleyen kabuk aracılığıyla zorlamak için yeterli hava akımı ve hava boşluğu oluşturuyor. Yapı, içinde yer alan bir dizi biyofabrikasyon ve bahçecilik işlemi için kirliliği hammaddeye dönüştürmek için kelimenin tam anlamıyla havadan karbon ve diğer mineralleri çıkarıyor.