9 Ağustos 2016 tarihinde ilan edilen ve 24 Ekim 2016'da sona erecek olan yarışmanın soru ve cevapları yayınlandı.
A. Soruların yazım biçimine müdahale edilmemiştir
1. İstenenler kısmında yazılı olan ”toplam metrekareler yazılacak…” ibaresinde kast edilen net/brüt/emsal olarak tüm metrekare değerleri mi olacak?
Kapalı yapı alanı yazılacaktır.
2. ”Aks ve kütle ölçüsü…” derken bahsettiğimiz ”kütle ölçüsü” normal ölçülendirmenin dışında başka bir anlamı mı içeriyor?
İçermiyor.
3. “Danışmanlık alınıp rapora eklenmesi…” kısmında okul hocalarımızdan danışmanlık hizmeti alabiliyor muyuz yoksa piyasada bu işi yapan proje müellifi, firma sahibi vs olan kişilerden mi hizmet almak gerekiyor? Bununla ilgili bir şart var mı?
Herhangi bir koşul yoktur.
4. ‘Çağdaş yapı üretme pratiklerinin gereği olan tüm müh. Ve danışmanlık alanları ile ilgili belirli bir seviye farkındalık…” derken kast ettiğimiz nedir? Örneğin sürdürülebilir bir sistem önerip projede çalışır bir sistem haline getirmek ve bunun ispatı mı demek oluyor?
Önerilen yaklaşımların tutarlı bir biçimde anlatımı beklenmektedir.
5. Taban alanı oturumunda taks = 0.40 degerine uyulacak mı. Zemin kat plan sınırının dışında kalan, dış mekan olarak zemin kat kullanımında olamayan, ancak kolonlar üzerinde üsta katlarda devam eden alanlar örnegin portik gibi zemin kat açık üst katlar kolonlar üzerinde devam eden alanlar otorum alanına dahil edilecek mi.
Taban Alanı oturumunda TAKS=0,40 değerine uyulacaktır. Söz konusu alanlar Emsale dâhil edilmeyecek, ancak oturum alanına dâhil edilecektir.
6. 15 temmuz darbe girişiminde, demokrasi adına halkın üstlendiği ve uyguladığı görevlerden sonra belediye binası programında bir değişiklik ön görülüyor mu? Mesela *başkanlık girişi diye ayrı bir girişin olmayıp bütün belediye görevlilerinin halkla aynı girişten girmesi
Programda bir değişiklik öngörülmemektedir.
7. Merhabalar, ben mimarlık son sınıftayım. Bitirme projemi su an yapıyorum ve projem aydın efeler belediye hizmet binası, konu olarak onu seçmiştim. Projemi tamamlamak için son 1 haftam var. Arazi olarak aydın eski otogarı seçmiştim. Aydın eski otogar ve onun yanındaki carfursa alani final projem 15 agustosta olacak daha sonra mezun olacağım ama şu an mezun olmadığım için mimarlar odasına kayıtlı değilim napabiliriz projemi göndermem mümkün mu? Geri dönerseniz çok sevinirim teşekkürler iyi günler
Yarışmaya katılım koşulları 5 numaralı maddede açıklanmıştır. Yarışmada TMMOB Mimarlar Odası üyeleri müellif olabilirler.
8. Yarışmaya iç mimarlar odası’na kayıtlı iç mimar’lar müellif olabiliyor mu?
Yarışmaya katılım koşulları 5 numaralı maddede açıklanmıştır. Yarışmada TMMOB Mimarlar Odası üyeleri müellif olabilirler.
9. Aynı kişinin birden fazla öneriyle yarışmaya katılması mümkün müdür?
Yarışmada, bir kişi bir kere ödül alır, başkasıyla birlikte olsa dahi ikinci bir ödül almışsa bu ödül hükümsüz sayılır.
10. Tüm katılımcıların proje müellifi olması şartı aranıyor mu? Sadece odaya kayıtlı, bir ofis ya da herhangi bir birimde mesleğini icra eden bir çalışan olarak da yarışmaya katılımcı olabiliyor mu?
Yarışmaya katılım koşulları 5 numaralı maddede açıklanmıştır. Yarışmada TMMOB Mimarlar Odası üyeleri müellif olabilirler.
11. Yarışma ekibinde mimar dışında mimarlık öğrencileri, danışmanlar vs. Bulunacaktır. Katılım belgesi dışında doldurmaları gereken başka bir evrak var mıdır?
Doldurulması gerekli belgeler yarışma şartnamesini 11. maddesinde açıklanmıştır.
12. İyi günler, biz ekip olarak mimarlar odasına kayıtlı mimarlarız fakat yanımızda çalışan bir stajyer arkadaşımızın da bizimle birlikte yarışmaya katılmasını istiyoruz. Arkadaşımız mimarlar odasına kayıtlı bir mimarlık öğrencisi ekibimizde yer alması problem teşkil eder mi? Yarışma ekibinde yer alamaz ise yardımcı ekipte yer alabilir mi? Teşekkürler
Yarışmaya katılım koşulları 5 numaralı maddede açıklanmıştır. Yarışmada TMMOB Mimarlar Odası üyeleri müellif olabilirler. Bu koşulu taşımayanlar ekipte müellif olmamak koşuluyla yer alabilirler.
13. ”İnşaat/mekanik/peyzaj” raporlarını hazırlayanların da odaya kayıtlı olması şartı aranıyor mu yoksa ilgili üniversitelerin bölümlerinden mezun olmuş alanında yetkin kişiler olabilir mi?
İnşaat ve peyzaj raporlarını hazırlayanların TMMOB’nin ilgili odasına kayıtlı olması ve yarışmanın 11. maddesinde açıklanan Üye Tanıtım Belgelerinin kimlik zarfının içinde bulunması gereklidir.
14. Değerli yetkili, Ankara’da çalışmakta olan bir mimarım ve yer görme için hafta sonu gelmeyi planlıyorum. Acaba hafta sonu sizde yer görme belgesi alabiliyor muyuz? Yada gelip görüp sizlere kendi çektiğim fotoğrafları mail üzerinden paylaşsam elektronik olarak yer görme belgesi alabilir miyim?
Hafta sonu da yer görme belgesi alabilirsiniz. Hafta içinde 444 80 09 veya 0532 111 80 09 (dahili 1321 veya 1322) numaralı telefonları arayarak gelmek istediğiniz günü ve saati belirtirseniz, size bu konuda yardımcı olunacaktır. Elektronik ortamda yer görme belgesi verilmemektedir.
15. Merhaba, bayramdan sonraki hafta yer görme için gelmek istiyoruz. Belirlediğiniz bir gün var mı yoksa gelmeden önce günü bildirsek yeterli oluyor mu?
Yarışma şartnamesinde yer görme için son tarih olarak belirtilen zamana kadar yer görme belgesini alabilirsiniz.
16. Merhabalar, bu hafta sonu için yer görmek istiyorum. Raportörler ile nasıl iletişime geçebilirim yer görme belgesini nasıl alabilirim bilgilendirebilir misiniz?
444 80 09 (dâhili:1321-1322) veya 0532 111 80 09 (dâhili:1321-1322) numaralı telefonlardan raportörlere ulaşabilirsiniz.
17. Yer görmek için pazar günü gidilse belgeyi temin etmek için ne yapmak gerekiyor?
444 80 09 (dâhili:1321-1322) veya 0532 111 80 09 (dâhili:1321-1322) numaralı telefonlardan raportörlere ulaşabilirsiniz.
18. Merhaba; şartnameyi sitede bulamıyoruz. Henüz eklenmedi heralde. Teşekkürler.
Yarışma şartnamesini ve eklerini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz: http://www.efeler.bel.tr/tr/haberler/detay/792
19. Proje alanına ait (doğu ve batı yönündeki komşu parseller ile ilgili) çekme mesafeleri şartname eklerinde yer alan farklı dokümanlarda farklı şekillerde ifade edilmektedir. Örneğin, imar durumu belgesinde akaryakıt istasyonu parseli ile ilişkili çekme mesafesi 5m. Olarak gösterilmekte iken, 1/1000 halihazır cad dokümanda söz konusu mesafe 25m. Olarak gösterilmektedir. Aynı şekilde, alanın doğusundaki parsel ile ilgili olarak imar durumu belgesinde herhangi bir çekme mesafesi yer almaz iken, 1/1000 halihazır cad dokümanda söz konusu mesafe 5m. Olarak gösterilmektedir. Bu bağlamda, yarışmacıların uymakla yükümlü olduğu, arsa sınırı ve çekme mesafelerini gösteren nihai bir cad doküman iletilmesi yerinde olacaktır.
Yarışmacılar, arsa sınırı ve çekme mesafelerini gösteren eklerde verilmiş bulunan 1/1000 hâlihazır CAD dokümanına uymakla yükümlüdür.
Yarışmacılar, soru yanıt dosyasının ekinde düzeltilerek paylaşılmış olan “3_3_1_cekme_mesafesi” adlı dökümana uymakla yükümlüdür.
20. Akaryakıt istasyonunun oldugu taraftan cekme mesafesi 25mt olarak yazılmış ve gösterilmiş. Otelin oldugu taraftan 5mt gösterilmiş ancak 25mt yazısı kalmış. Bu kısımdaki çekme mesafesi nekadardır.
LPG istasyonuna yaklaşma mesafesi 25m’den daha az olmayacaktır.
21. Hali hazır planda çekme mesafeleri gösterilirken lpg dolum istasyonuna 25 m lik bir hat doğrusal olarak belirlenmiştir. Buda köşeye doğru hattın 25 m nin üstüne çıkmasına sebep olmaktadır. Çekme hattı yan parselin en dış köşe noktasına her noktada enaz 25 m olmalı değil midir? Açıklayıcı şema ektedir.
Yarışmacılar, soru yanıt dosyasının ekinde düzeltilerek paylaşılmış olan “3_3_1_cekme_mesafesi” adlı dökümana uymakla yükümlüdür.
22. Otel tarafında çekme mesafesi 5m olarak çizilmiş fakat 25 m olarak yazılmıştır.5m olduğunu teyit edermisiniz
Yarışmacılar, soru yanıt dosyasının ekinde düzeltilerek paylaşılmış olan “3_3_1_cekme_mesafesi” adlı dökümana uymakla yükümlüdür.
23. İmar durumundaki çekme sınırı ile çekme mesafesi dwg’sinde verilen çekme sınırları birbirine uymamaktadır. Hangisine uyulacaktır?
Yarışmacılar, soru yanıt dosyasının ekinde düzeltilerek paylaşılmış olan “3_3_1_cekme_mesafesi” adlı dökümana uymakla yükümlüdür.
24. Zemin etüd raporunda yapılacak yapının h=27,5 mt olacağı esası bulunmaktadır. Yarışma dahilinde tasarlanacak yapının -imar durumunda belirtildiği şekliyle- h=42,5 mt yükseklikte olması bir olumsuz durumu yaratır mı?
Zemin etüt raporu genel bir bilgi vermesi amacı ile hazırlanmıştır. 42,5m yapılabilecek maksimum yapı yüksekliğidir, bu sınır içerisinde kalmak kaydı ile yapı yüksekliği yarışmacıya bırakılmıştır.
25. İhtiyaç programında belirtilen “başkan yardımcıları odaları” nın her yardımcının hitap ettiği departmanların bulunacağı katlarda-dağınık durumda olması mı yoksa başkan’a yakın konumda-toplu halde mi olması tercih edilir?
Çözüm önerileri ve yorumu yarışmacıya bırakılmıştır.
26. İhtiyaç programında belirtilen “basın yayın halkla ilişkiler müdürlüğü ve kültür ve sosyal işler müdürlüğü” departmanlarının, kullanım sıklığı bakımından, halkla ilişkisi hangi düzeyde kabul edilmelidir?
Diğer Müdürlüklerle aynı düzeyde kabul edilecektir.
27. İhtiyaç programında belediye personeline de hitap edecek herhangi bir kafeterya/mutfak alanına rastlanamamıştır. Personelin bu ihtiyacını “ihtiyaç programı” nda “sosyal ve kültürel tesisler” içerisinde tariflenmiş “kafeterya” mahalinde mi karşılayacağı düşünülmektedir?
Evet.
28. İhtiyaç programında belirtilen “fuaye” alanı, konferans salonu ve çok amaçlı salon’a hitap edecek şekilde ortak-tek mekan olarak kurgulanabilir mi? Yoksa iki ayrı mekan olarak kurgulanmalıdır?
Çözüm önerileri ve yorumu yarışmacıya bırakılmıştır.
29. Yarışma şartnamesi ile birlikte verilmiş olan “yönetim şeması” nda direkt başkan’a bağlı görülen “sivil savunma uzmanlığı” ihtiyaç listesinde yer alan hangi departman dahilinde değerlendirilmelidir?
İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü.
30. Yarışma şartnamesi ile birlikte verilmiş olan “yönetim şeması” nda belirtilen “mezarlıklar müdürlüğü” ve “veteriner işleri müdürlüğü” hangi departman(lar) dahilinde değerlendirilmelidir?
Veteriner İşleri Müdürlüğü başka bir binada hizmet verdiğinden değerlendirmeye dâhil edilmeyecektir. Yarışmacılara verilen ihtiyaç programında Mezarlık Birimi, Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün altında yer almaktadır.
31. Bodrum kat sayısı için bir sınırlama var mıdır?
Hayır yoktur.
32. Başkanlık birimi dışında herhangi bir birime (zabıta md., mali hizmetler md., fen işleri vb.) Ayrı giriş ve otopark tanımlanması gerekliliği var mıdır?
Çözüm önerileri ve yorumu yarışmacıya bırakılmıştır.
33. Sosyal kültürel tesisler içerisindeki kafeterya biriminin zeminde olması ya da doğrudan erişiminin olması gerekliliği var mıdır?
Çözüm önerileri ve yorumu yarışmacıya bırakılmıştır.
34. Bodrum konusunda kat vb. Konularda herhangi bir kısıtlama var mıdır?
Hayır yoktur.
35. Veteriver müdürlügü ana şemada gösterilmiş ancak ihtiyaç programında gösterilmemiş. Bu müdürlük için rezerv alan ayrılacak mı?
Veteriner İşleri Müdürlüğü başka bir binada hizmet verdiğinden değerlendirmeye dâhil edilmeyecektir.
36. Kat bahceleri bulundugu kat alanına, dolayışı ile toplam alana dahil midir?
Toplam dolaşım alanının içinde değerlendirilmelidir.
37. Merhabalar; kat bahçeleri sirkülasyon alanına dahil edilerek mi toplam metrekare hesabı yapacağız? Teşekkürler
Toplam dolaşım alanının içerisinde değerlendirilmelidir.
38. Belirtilen yapı alanı miktarını ihtiyaç halinde %10 ‘ dan daha fazla arttırabilmek mümkün müdür?
Toplam kapalı yapı alanının %10 eksik veya fazlası önerilebilir.
39. İyi akşamlar, Yarışma ile ilgili aşağıda belirttiğimiz sorunun cevaplanmasını rica ediyoruz. emlak istimlak müdürlüğü, sosyal yardım işleri müdürlüğü ve zabıta müdürlüğü hangi müdürlüklerle yakın çalışmaktadır, bu müdürlükler başka müdürlüklerle ilişkilendirilmeli midir? Teşekkürler
Zorunlu olmamakla birlikte Emlak İstimlak Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile yakın çalışabilir. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü’nün diğer Müdürlüklerle yakın olma veya ilişkilendirilme gibi bir zorunluluğu yoktur.
40. Otopark’a yapılması planlanan ticari yapıyı tasarlamamız bekleniyor mu?
Yarışmacılardan bu alana dair bir öneri beklenmemektedir.
41. Arazinin güneyinde kalan izmir bulvar’ı üzerinden bağlanan spiral şeklindeki üst geçite müdahele’de bulunabilirmiyiz?
Üst geçite müdahale edilebilir. Ancak üst geçidin bulvarın karşısında doğrudan bağlantısı olan yapıyla ilişkisi irdelenmelidir.
42. Kentsel ölçekte müdahalede bulunabiliyor muyuz?
Belediyenin Hizmet Binası’nın ve yakın çevresinin düzenlenmesine ilişkin öneriler yapılabilir. Proje alanının dışında kalan önerilerin uygulanmaması durumunda esas projenin zafiyete uğramaması sağlanmalıdır.
43. Proje alanının etrafında bulunan duraklara ve üst geçitlere tasarım gereğince müdahale edebiliyor muyuz?
Belediyenin Hizmet Binası’nın ve yakın çevresinin düzenlenmesine ilişkin öneriler yapılabilir. Proje alanının dışında kalan önerilerin uygulanmaması durumunda esas projenin zafiyete uğramaması sağlanmalıdır.
44. İzmir bulvarında bulunan üst geçit ve ya önerilecek bir üst geçit bağlantısı, tasarımı yapılacak alanın bir parçası olarak yarışmacılar tarafından düşünülebilir mi?
Belediyenin Hizmet Binası’nın ve yakın çevresinin düzenlenmesine ilişkin öneriler yapılabilir. Proje alanının dışında kalan önerilerin uygulanmaması durumunda esas projenin zafiyete uğramaması sağlanmalıdır.
45. Yarışma alanına bitişik olan ( 1/1000 ölçekli uygulama imar planında gima ve otopark yazan) parselde uygulama imar planına dönük olarak yapılacak olan yapılaşmadaki işlev ne olacaktır?
Yeraltı otoparkı, ticaret ve ofis işlevleri öngörülmektedir.
46. Halihazırda parsel yanındaki ortopark binası korunacak mıdır? İmar planında bulunan ticaret yapısı( iş merkezi) projelendirilmiş midir? Tasarım yaparken hangisini dikkate almalıyız?
Arazinin doğusundaki parselde herhangi bir yapı bulunmamaktadır. Hazırlanmış herhangi bir proje de yoktur. Yarışma konusu tasarım yapılırken doğudaki komşu parsele ait imar planı bilgilerini ve çekme mesafeleri dikkate alınmalıdır.
47. Tasarım alanının doğusunda yer alan otopark alanı olarak belirtilen alanı belediye hizmet binasının arazisine ekleyerek bir tasarım sunabilir miyiz? Böylece arada kalmış bir yapıya nazaran yüzünü kente daha çok dönmüş bir tasarım oluşturmak daha mümkün olacaktır.
İhtiyaç programında istenen tüm mekânlar “belediye hizmet binası” olarak tanımlanan parselde çözülmelidir.
48. Alanın doğusunda yer alan ve ticari nitelikte gelişecek parselin imar durumuna ilişkin bilgiler taks: 0.60 ve 12 kat (40.50m) yükseklik sınırı olduğu görülmektedir. İmar durumu ve plan notlarında kaks’a dair sınırlama görülmemektedir. Yarışma alanın komşu parseli olarak kütle büyüklüğü öngörüsü yapabilmek için söz konusu parsele ait kaks durumu hakkında bilgi talep etmekteyiz.
KAKS verilmemiştir.
49. LPG dolum istasyonunun 25m çekme mesafesinde otopark iniş rampaları yapılabilir mi?
Evet
50. Arazi için verilen kotlara ek olarak, maket sınırları içerisindeki tüm kotlar maket yapımı için yarışmacılara verilebilir mi? Tüm yarışma ekiplerinin bu doğrultuda idare tarafından verilen kotlara göre maketlerini yapmaları daha doğru değil mi?
Maket sınırı içinde bulunan kotlar Kuzeye doğru artmakla birlikte gözle fark edilebilecek kadar ciddi farklılıklar içermemektedir. Bu açıdan gerekli görülmemektedir.
Soru ve cevaplar dosyasının düzeltme ekini buradan indirebilirsiniz.