Ege’nin 2 Yakasını Buluşturacak Proje

92 yıllık hüzünlü ayrılık için anıt müzesini tasarladı, uluslararası ödül kazandı.

GEDİZ Üniversitesi Mimarlık Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Engin Tayfun Bakış, “Göç Anıtı ve Müzesi” tasarladı. 1923 yılındaki mübadeleyle evlerini bırakmak zorunda kalan Ege’nin 2 yakasındaki Türk ve Yunan göçmenlerin duygularını yansıtmayı, 92 yıllık bu hüzünlü ayrılığın kahramanlarının çocukları ile torunlarını bir araya getirmeyi amaçladı. Yer olarak da İzmir’in Foça ilçesindeki terk edilmiş Rum köyünü seçti.

Ege Denizi’ne bakan yamaçtaki tarihi köye düşünülen proje, Mimarlık Vakfı ile Yıldız Teknik Üniversitesi Tarihi Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin mimarlık öğrencilerine yönelik düzenlediği uluslararası yarışmada jüri özel ödülüne layık görüldü. Toplam 6 ödülün 4’ünün yurtdışına gittiği yarışmada onurlandırılan Gediz Üniversitesi öğrencisi Engin Tayfun Bakış, en büyük hayalinin bu projenin hayata geçirilmesi olduğunu ifade etti.

Dördüncü ödülünü aldı

1.5 yılda 4’üncü ödülünü kazanan İzmirli başarılı genç, “Göç Anıtı ve Müzesi”nin 2 toplum arasındaki ilişkilerin gelişmesine de güç katmasını ümit ettiğini dile getirdi, şunları söyledi: “Bir araya gelerek ve diyalog kurarak birbirimizi daha iyi anlayabiliriz. Bu projemle mübadilleri buluşturmayı, varsa önyargıları yıkmayı ve bu ayrılığın taraflarının da desteğiyle geleceğin birlikte inşa edilmesine ortam hazırlamayı hedefledim. Dilerim bu hayalim gerçekleşir.” 

Etiketler

Bir yanıt yazın