Ekonomik ve Yenilikçi Dokuz Baraka

Downtown Detroit'e yakın bir arazide konumlanan True North, dokuz kiralık üniteden ve ortak bahçelerden oluşan bir konut projesi.

EC3’nin hem projenin bağlamına ve hem de topluluğa uygun olarak tasarladığı, düşük maliyet ile yaratıcı çözümler sunan projesi, ihmal edilmiş bölgenin gelişimini hızlandırdığı gibi uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çekiyor.

Estetik ve ekonomik kaygılardan ötürü “Quonset Huts” denilen, yarım daire kesitli, galvaniz çelikten oluşan prefabrike hafif strüktürler kullanıldı.

EC3’nin kurucusu Edwin Chan, “mahalle için davetkar bir alan yaratırken, Detroit’in sertliğinin taşıdığı güzelliği de tasarımın ham estetiği ile yakalamak istediklerini” ifade ediyor.

Çitsiz açık alanların arazi üzerinde konumlandırılma stratejisi; hem açıkta hem de güvenli olma, etrafı görebilirken mahremiyet de sağlayabilme, sosyalleşebilirken yalnız da kalabilme ihtiyaçlarına göre oluşturuldu. Yaya yolları ziyaretçileri sekiz ayrı barakaya (birime), ortak bahçeye ve sekiz park noktasına bağlıyor.

Her bir strüktür, aynı zamanda birimlerin zemin döşemesini oluşturacak ve ısıtma sistemini de içinde barındıran 10 cm’lik beton tabakaların üzerine yerleştirildi. Yüksek güvenlik, doğal ışık ve ısı yalıtımı sağlaması amacı ile dış duvarlarda kullanılan polikarbonat panellerin etrafında özel çelik çerçeve bulunuyor.

Birimlerin iç tasarımları için ise EC3, hem müşteriler hem de çalışanlar ile birlikte farklı düzenler oluşturarak çeşitli yaşam stilleri öneriyor. Çoğu birimin içerisinde mutfağı, banyosu ve kileri olan polikarbonat bir ”ada” bulunuyor. Adanın üzerindeki ara platform, kullanıcının yatak odası, çalışma alanı ya da depo olarak kullanabileceği özgür bir kullanım alanı olarak bırakıldı.

True North, 2017 yılında The Architect’s Newspaper’ın Çok Birimli Konut kategorisinde En İyi Tasarım Ödülü’nü alırken, ayrıca Architect Magazine’in 2017 Yenilikçi Mimarlık Ödülleri’nde (P/A Awards) mansiyon ödülü kazandı.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın