Andy Warhol'un eskiz ve çizimleri, yeni bir kitap ve sergiyle ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Warhol, erken dönem eserlerinde pop art'tan ziyade ekspresyonizm akımına yakın duruyor.
Andy Warhol’un 1950’li yıllarda yaptığı ve bugüne dek sanat piyasasına çıkmayan çizim ve eskizleri, gün yüzüne çıkıyor. Danimarka ve Hollanda’da sergilenecek olan 300’ü aşkın eser, sergilerle eşzamanlı olarak raflardaki yerini alacak bir kitapla da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Çizimlerin ortaya çıkması ise sadece sanat piyasası için değil, New York’ta bulunan Andy Warhol için de sürpriz niteliğinde oldu. Zira 1990’da arşivlenerek vakfın deposuna kaldırılan çizimler çoktan unutulmuştu. “Ne zamandır vakıf bünyesinden piyasaya sunulan tabloların arzı giderek azalıyordu ve belli ki çok yakın bir gelecekte tükenecekti” diyen sanat galerisi yöneticisi Daniel Blau, Andy Warhol Vakfı’na giderek sergilenmeye değer, bilinmeyen eserlerin olup olmadığını, biraz umutsuzca sordu. Olumsuz bir yanıt bekliyordu. Ne ki, çok geçmeden kasalar dolusu “yeni” Warhol çizimleriyle karşılaşacaktı.
“Gözlerime inanamadım” diyor Blau, “Devasa metal kapıların ardında beklerken, böyle bir sahneyle karşılaşabileceğim aklımın ucundan bile geçmiyordu. Birdenbire çizimleri gösterdiklerinde nutkum tutuldu.” Blau, Warhol çizimlerini gördüğündeki şaşkınlığını ise şu sözlerle tarif ediyor: “Sanki biri en sevdiğiniz oyuncaklarınızla dolu bir kutu açmış gibi hissettim. Hani, okul başlayınca bütün oyuncaklarınız kaldırılır ve bir daha onları göremezsiniz. Derken 30 yıl sonra birdenbire biri çıkagelir ve ‘Bunları hatırladın mı’ gibi naifçe bir soru sorar. Hiç hatırlamaz olur muyum!”
Warhol çizimleri, ilk kez From Silverpoint to Silver Screen, Warhol: The 1950s Drawings adlı kitapta basılacak. Kitapta yer alan eserler, serigrafları ve pop art akımının seyrini değiştiren konserve çorba gibi eserleriyle zihinlere kazınan Warhol’un farklı bir yönünü de gözler önüne seriyor.
Çizimlerde, etkileyici sadelikte imajlar üreten başarılı bir tasarımcının izleri görünüyor. Keza sanat eleştirmenlerine göre, çizimler pop art’tan ziyade Avusturyalı ekspresyonist sanatçı Egon Schiele’nin çalışmalarına daha yakın duruyor. Kitabın editörlüğünü de üstlenen Daniel Blau, “Bu eserlerde Andy Warhol’un nereden geldiğini görüyorsunuz” dedi.
Eserleriyle müzayedelerin aranan isimlerinden olan Andy Warhol’un yeni çizimleriyle de sanat piyasasını hareketlendirmesi bekleniyor. Her ne kadar farklı bir tarzda olsa da eserler, Warhol’un bilinen yapıtlarıyla da kan bağları taşıyor. 1958 tarihli Sekiz kere tekrarlanan yüz adlı çizim, Warhol’un sonraları Elvis, Özgürlük Anıtı ve 100 Konserve Çorba eserlerinde kullanacağı tekrar olgusundan yola çıkıyor.
Çizimler, Hollanda ve Danimarka’daki sergilerden sonra açık artırma ile satışa sunulacak. Yapıtların, piyasaya çıktığında büyük rağbet görmesi bekleniyor.
Danimarka ve Hollanda’da sergilenecek olan 300’ü aşkın Andy Warhol çizimi, sergilerle eşzamanlı olarak raflardaki yerini alacak bir kitapla da sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Çizimler pop art’tan ziyade Avusturyalı ekspresyonist sanatçı Egon Schiele’nin çalışmalarına daha yakın duruyor.