İzmir Büyükşehir Belediyesi, Emir Sultan Türbesi'ndeki restorasyon çalışmalarını tamamladı.
Türbeyi ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kentimizde çok önemli bir dergah olan bu mekanın yaşaması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uyguladığı restorasyon çalışmalarını tamamladı. Türbe’ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek çalışmalar hakkında bilgi alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Hazire bölümü (mezarlık) hariç, buradaki çalışmalar tamamlandı. Şu anda hazirelerle ilgili de röleve ve restorasyon projesi yapılıyor. Tarihimizin bu önemli yapısını yeniden kentle ve kentliyle buluşturacağımız için mutluyuz” dedi.
Emir Sultan Türbesi’nin İzmir için önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Çalışmalar sürerken bile vatandaşlarımız Türbe’yi ziyaret ediyorlarmış. Biz de mümkün olan en kısa sürede Türbe ve müştemilatının açılışını yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Başkan Kocaoğlu, Emir Sultan Türbesi’nin restorasyonu sırasında sık sık İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan görüş alındığını ve bulunan her yeni objenin Kurul’a gittiğini hatırlatarak bu durumun çalışmaları şekillendirdiğini de ifade etti. Başkan Kocoağlu, “İbadete ve ziyarete gelen insanların çok olması bizi de sevindiriyor. Emir Sultan Türbesi, İzmir’de çok önemli bir dergah. Onun için bu mekanın yaşaması ve tekrar kültürümüze, kentimize, inancımıza kavuşturulması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kentimize hayırlı olsun” dedi.
Emir Sultan Türbesi’nin restorasyon işini üstlenen Mimar Abdurrahman Çabuk, Türbe’nin henüz resmi açılışı yapılmadan vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini ifade etti. Çabuk şu bilgileri aktardı: “Emir Sultan Türbesi, İzmir’de ‘Türk mührü’ diye anılan önemli bir eser. Yapımını İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendi, çok ciddi teknik imkanlarını bize seferber ettiler, yardımcı oldular. Normalde bu tip eserlerin restorasyonu çok daha uzun sürüyor. Yapım sırasında değişik dönemlere ait yeni bulgular çıkıyor ve Kurul ile paylaşılıyor, Kurul yeni kararlar veriyor. Emir Sultan’da onarımlar bitti. Hazire alanının restore edilmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi proje yapımına devam ediyor. Burası, İzmir’de Türklüğün, müslümanlığın başlangıç noktası gibi. O yüzden vatandaş büyük ilgi gösteriyor.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler çerçevesinde, yaklaşık 1400 metrekare alana sahip Emir Sultan Türbesi’nde çalışmalar tamamlandı.
Namazgah Mahallesi’nde bulunan, İzmir’i alırken şehit düşen ve halk arasında “Emir Sultan” adıyla bilinen Aydınoğulları Beyliği komutanlarından Seydi Mükeremeddin’in naaşının yer aldığı türbenin bahçesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın Valisi Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii kurucusu Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen isimlerinin naaşları da yer alıyor.
Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladığı zaman, Emir Sultan Türbesi’nin bulunduğu alanda, aşhane, hamam ve dergah olarak kullanılmış üç farklı yapı kalıntısı vardı. Restorasyon kapsamında bu üç yapı da aslına uygun olarak restore edildi. Dergah, sosyal amaçlı olarak hizmet verecek. iki kurnadan oluşan hamam yapısı aslına sadık kalınarak restore edildi. Aşhane yapısı, araştırmalarda çıkan yeni veriler doğrultusunda yeniden ayağa kaldırıldı. Türbe binasında restorasyon çalışmaları tamamlandı. Hazireye (mezarlık bölgesi) ait mezar taşlarının restorasyon projelerinin hazırlanması işi devam ediyor. Projeler için, Kurul onayı alındıktan sonra hazirelerin restorasyonuna başlanacak.
Emir Sultan Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarına 2011 yılında başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, alanın özelliğinden dolayı yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan bulgular doğrultusunda, en ufak bir detayı bile değerlendirip İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayına sunarak projelerde revizyon yaptı. Yeni onay sürecinin ardından 2012 Ağustos ayında tekrar başlayan Emir Sultan’daki çalışmalar, hazire bölümü hariç tamamlandı.