Başbakan Erdoğan'ın "Planlarda emsal rakamlarıyla oynanıyor, şehirler işgal altında" çıkışından sonra uzmanlar emsalde dönen oyunları anlattı.
Başbakan Erdoğan önceki gün, zatıâlimin doğduğu şehir olan Bursa’nın yeşilini öve öve bitiremeyip, bende de “gidip bir göreyim” hissi uyandıran konuşmasında, imar planlarındaki emsal artışlarıyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. O kadar önemli açıklamalardı ki gözümün önüne gelen, baharda Yeşil, Setbaşı, Tarihî Çınar manzarasını bile bastırdı.
Hükümet ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında yüzlerce dava açmış olan TMMOB İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman’ın da takdir ettiği, şaşırtıcı açıklamalar olduğunu en başta belirtmeliyim ki, konunun önemi daha fazla anlaşılsın.
Başbakan Erdoğan 4. Uluslararası Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda, “Şu anda plan notlarıyla emsallerle oynayanlar var. Belediyelerin içinde bunu görüyorum. AK Parti olarak 3 emsal azami ilkemiz olmalı. Plan notlarıyla oynayarak bunu 7’ye, 6’ya çıkarıyorsanız tarih sizi affetmez, bu millet sizi affetmez. Asla bunlarla oynama noktasına girmeyin. Sahilleri, denizleri tehdit etmeyin. Şehirlerimiz gasp edildi, işgal altında. ‘Biraz daha rant elde edelim, emsali 2,5- 3’e çıkaralım’dan vazgeçelim. 3’e vereceğimiz yer de vardır ama 3’e çıkarmayalım. Niye kentsel dönüşüm yapıyoruz? Şehirlerimiz gasp altında” dedi.
Peki, Başbakan Erdoğan’ın hedefinde kimler, hangi yerel yönetimler vardı? Tayfun Kahraman, Başbakan’ın uyardığı emsal sihirbazlığının nasıl yapıldığıyla ilgili ilginç detaylar anlattı. İstanbul’da durum Başbakan’ın söylediklerinden de kötü. 3 olan emsaller 10’a, 15’e bile çıkıyor. Bu İstanbul’un hemen her yerinde böyle. En dikkat çeken yer ise Büyükdere Caddesi. İstanbul’daki alışveriş kulelerinin, iş merkezlerinin bir bölümü, Tayfun Kahraman’a göre kâğıt üzerinde 3 emsale göre yapılmış ancak farklı düzenlenen ruhsatlarla 3 emsal gösterilen yerde 10’a 15’e çıkılmış. Kahraman, İstanbul’da Zorlu, Kanyon, Safir ve birçok yerin bu durumda olduğunu söylüyor.
Şairlerin “yedi tepeli” dediği engebeli şehrimizde emsal sihirbazlığı, topografyanın nimetleriyle yapılıyor. Tayfun Kahraman daha iyi anlaşılması için Taksim’deki Park Otel örneğini verdi. Yükseklik için hesaplanacak kot, İnönü Caddesi. Ama kot farkından doğan katlar “emsal harici” sayılıyor. Yeni yapılan Armani Konakları da aynı yöntemle emsal arttırıyor ve inşaat TMMOB tarafından mahkemeye verilmiş.
Tayfun Kahraman’ın yaklaşık olarak söylediği rakamlara göre, kâğıt üzerinde 2,8 emsali olan Zorlu binası aynı yöntemlerle 10 emsale kadar çıkmış. Safir’in ise 2,5 olan emsali 6,5 olmuş.
İşte Tevfik Fikret’in, “Ey köhne Bizans, ey bin kocadan arta kalan bîve-i bâkir” dediği şehrimize bu işler yapılıyor. Topçu Kışlası, Haliç Köprüsü, Taksim Meydanı derken İstanbul, bu büyük şairin Sis adlı şiirinde anlattığı kasvetli şehir olmaya başladı. İstanbul’daki uygulamaların, bana ve itirazlarını paylaştığım sivil topluma verdiği duygu aşağı yukarı böyle; sisli.
Başbakan’ın TMMOB’den da destek gören açıklamaları önemli. Ama Tayfun Kahraman’ın dediği gibi bir de uygulamaya bakmalı.