Ferhat Zeycan, Türkiye'deki Roman mahallelerini bisikletiyle gezecek, "gettoları", mimari ve sosyal açıdan inceleyecek.
Bunu da en düşük karbon salınımı rotasını izleyerek gerçekleştirecek. Zeycan’ı bu tura teşvik eden ise, Arkitera Mimarlık Merkezi’nin “düşük CO2 salımı” temesıyla, mimarlık alanında ilk kez düzenlediği seyahat bursu.
Ferhat Zeycan bursun bu seneki teması olan “düşük CO2 salımı”na uygun olarak hazırladığı rotasının tamamını sadece bisiklet kullanarak tamamlayacak ve bu şekilde ulaşımında sıfır karbon salımı yapacak
İstanbul’dan İzmir’e “getto”ları inceleyecek
Ferhat Zeycan’ın seyahat teması Roman mahallelerinin oluşturduğu “getto”ları mimari ve sosyal açıdan deneyimlemek.
Bu temaya yönelik İstanbul’dan başlayarak, Sakarya, İznik, Bursa, Bandırma, Çanakkale, Ayvalık, Dikili, İzmir olmak üzere 20 günde 9 şehri bisiklet ile gezecek.
Ferhat Zeycan’ın heyecan verici ve merak uyandıran bir önerisi de bisiklet seyahati boyunca kullanacağı “Helmet Cam” ile online olarak izlenimlerini aktaracak olması.
Seyahati boyunca kamerası ile gezdiği yerleri, oradaki yaşantıları an ve an takipçilerine aktaracak olan Ferhat Zeycan, eskiz, fotoğraf ve yazılarla da paylaşımlarını zenginleştirecek.
“0 karbon salımı” yaparak 20 günde 9 şehri gezecek
Zeycan, seyahati ile ilgili olarak şunları söylüyor:
“Birey olarak çevreye duyarlı olmanın, aslında çevreye duyarlı bir duruş olmadığını düşünerek düşük karbondioksit salımı olgusuna ‘0’ karbondioksit gibi pazarlıksız bir cevabım var. Eylül ayının ilk günü seyahatim İstanbul’dan başlayacak. Eylül ayının 20’sinde de İzmir’de son bulacak. Bisikletle ”0” karbondioksit salımı yaparak 9 ayrı noktayı gezeceğim. Sosyokültürel, sosyomimari ve birçok açıdan geçilen şehirlerin “getto” mahallerini deneyimleme ve belgeleme etkinlikleriyle beslenen bir gezi olacak. Paylaşılan yazılı ve görsel materyallerin interaktif bir eleştiri ortamı yaratacağı düşüncesindeyim. Çıkış fikrimiz olan sadece bireysel bir duyarlılık değil, paylaşılan bir duyarlılık hedefliyorum. Kas gücünün dokunduğu yerlerle sınırlı kalmayan bir süreç olacak. Getto yani azınlık mahallelerinin bir mimarlık öğrencisi gözü ve sezgisiyle irdelenmesi ve paylaşılması seyahatimizin diğer boyutu olacak. Kentten kente gettolarda ne değişiyor, gettoların kent yaşantısındaki yeri, nerede çalışıp nerede eğleniyorlar, yerinde cevabını bulmak istediğimiz sorulardan bir kısmı. Kısacası kentin içinde sıkışmışlığın ortaya çıkardığı kesiti incelemek için 1 Eylül’de yollardayız. İstanbul’da Tarlabaşı, Balat, Fikirtepe gibi mahalleler ilk getto duraklarımız olacak. Sonrasında Trakya sınırları içerisindeki çingene mahalleleri, Ege’ye gidildikçe farklılaşan getto mahallelerini görmeyi ve belgelemeyi umuyorum. Bu seyahatte konaklayacağım ve belgelemesini yapacağım başlıca duraklar İstanbul, Sakarya, İznik, Bursa, Bandırma, Çanakkale, Ayvalık, Dikili, İzmir. Bu kentlerin sokaklarında pedal çevirirken her ayrıntıyı belgelemek için helmetcam kullanacağız. Helmetcam ile videosunu çekip fotoğrafladığım sokakların tüm arşivi günlük olarak yayınlanacak. Duygusal değil, objektif ve çok boyutlu bir paylaşım başlatmak tek umudum.”