Endüstriyel Bir Şehrin Sahil Beldesine Dönüşümü

Endüstriyel Bir Şehrin Sahil Beldesine Dönüşümü

Endüstriyel bir şehir olan Çaykovski, Dot.bureau tarafından bir sahil beldesine dönüştürüldü.

Dot.bureau, Çaykovski’deki Saigatsky Körfezi’nin dönüştürülmüş halini; “yeşil bir gezinti yolu, modern spor alanları, bir plaj, bir amfi tiyatro ve gözlerden uzak ‘yeşil odalar’dan oluşan huzurlu bir körfez” sözleriyle tanımladı. “Amulet” projesi kapsamında, rahatlamaya ve dinlenmeye olanak sağlayan bir atmosfer yaratılmaya çalışıldı.

Perm bölgesinde yer alan Çaykovski, üç tarafından sularla çevrili bir şehir: Kama Nehri, Saigatsky Limanı ve Votkinsk Rezervuarı. Saigatsky Körfezi’nin kıyısı, şehrin sanayi kentinden sahil beldesine dönüşümünden sonraki başlangıç noktası oldu.

Mimarlar, kuzey sahilini ve “Chaika” sanatoryumunun yakınındaki bölgeyi, yapay setin ana faaliyet merkezi olarak belirlediler. Setin ana girişleri bu noktalarda konumlandırıldı. Aralarına ise bir amfi tiyatro ve geniş bir oyun alanı yerleştirildi.

“Chaika” sanatoryum bölgesinde, bir spor ve eğlence mekanı oluşturuldu. Yılın her döneminde kullanılabilecek bir etkinlik salonu içeren pavyon; donanımlı spor sahalarıyla donatıldı ve ahşap malzemelerle düzenlendi.

Körfez boyunca uzanan ana rota üzerinde; gezinti yolu, bisiklet yolu ve özel yüzeyli koşu parkuru yapıldı. Bu şeritler, yeşil alanlar ve aydınlatma destekleri ile birbirinden ayrıldı. Gezinti yolu, dinlenme yerleri ve egzersiz ekipmanlarının bulunduğu küçük çimler ile basit bir şekilde kurgulandı ve dekoratif çalılarla (yeşil odalar) ile çevrelendi.

Yaya yolu, konforlu bir konaklama için gerekli tüm altyapıyı barındıran çok işlevli bir pavyonun bulunduğu plaj ile sonlandırıldı. Bu alana; tekne ve ekipman kiralama, kahve noktası, teraslı bir kafe, soyunma odaları, tuvaletler, anne-çocuk odası, cankurtaran evi ve ilk yardım noktası yerleştirildi.

Plajda vatandaşların sahilde vakit geçirme, güneşlenme ve yüzme keyfi yaşayabilmeleri için yeterli sayıda dinlenme alanı, çocuklar ve sporcular için ise özel alanlar tasarlandı.

Yapay set üzerinde yer alan ahşap pavyonlarda, Çaykovski’nin kent dokusu yansıtıldı. Kentsel gelişimin katı geometrisi ile sahilin ve ormanın organik hatları sentezlendi. Esnek bir tasarım ortaya çıkarıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın