"Engelsiz Park" için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Başbakanlık Danışmanı Asaf Şenol, "Engelsiz Park" uygulama projesi için Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları ile görüştüklerini ve uygulama projesi üzerinde çalışıldığını açıkladı.
Engelsiz Park’ta ne gibi fonksiyonlara ihtiyaç duyulduğunu, ne amaçlandığını ve ne gibi etkinlikler yapılacağı konusunda Odanın bilgilendirildiğini aktaran Şenol, bu amaçlara yönelik uygulama projesinin yapılacağını söyledi
Parkta: “Koşu ve bisiklet yolları, küçük açık hava sineması, anfi tiyatro, satranç oyun mekanları, görsel ve yazınsal yapıtlarla bütünleşmiş oturma alanları, çocuk oyun alanları, sağlıklı yaşam için açık hava GYM aletleri ve tesisleri, basketbol ve voleybol sahaları, parkın doğallığıyla uyumlu küçük büfe, Kıbrıs’ın endemik bitkileri, açık ve kapalı mekanlar, giysi, kitap ve benzeri geri dönüşümler için toplama bölümleri, derelerin doğal ve yapay olarak birleşeceği havuz veya göl alanı, küçük çaptaki doğum günü ve kutlamalar için alanlar, yarı kapalı sergi galerisi, minyatür ve tarihi Kıbrıs haritası, kuş toplanma ve doğal hayatı koruma alanları” yer alacak.
Lefkoşa’ya geniş kapsamlı yapılması düşünülen ‘engelsiz park’ proje çalışmaları sürüyor. Geçen yıl Mayıs ayında Bakanlar Kurulu tarafından 200 dönümü aşkın bir araziye yeşil alan yapılması kararlaştırılmıştı. 2016 Mali Yıl Bütçesi’nden projenin hazırlık çalışmaları sırasındaki ihtiyaçların karşılanması için kaynak ayrılırken, park içinde yer alacak parkurların yapımında iş insanları, sivil toplum örgütleri, bazı kurum ve kuruluşlar yanında halkın da desteğiyle yapılması hedefleniyor.
Proje, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde bulunan SOS Çocuk Köyü’nün arka kısmı ile Gazeteciler Birliği Lokali’nin yanından itibaren geride kalan boş arazileri kapsayan ve Kızılbaş bölgesinde bulanan askeri alana kadar olan araziyi kapsıyor.
Başbakanlıkta park için oluşturulan komitenin çalışmaları devam ettiğini aktaran Başbakanlık Danışmanı Asaf Şenol, ‘Engelsiz Park’ uygulama projesi için Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları ile görüştüklerini dile getirdi.
Şenol: “Toplumun her kesimden gelecek katkılarla tamamlanacak”
Asaf Şenol, ‘Engelsiz Park’ın yapılacağı arazinin geçen sene çıkılan ihale sonucunda tellendiğini belirterek, proje için bugüne kadar bekleme nedenlerinin 2016 Mali Yılı Bütçesi olduğunu ifade etti.
2016 Bütçesinden bu projenin hazırlanması aşamasında doğacak ihtiyaçların karşılanması için kaynak ayrıldığını vurgulayan Şenol, parkın içinde yer alacak, bisiklet parkurları, dinlenme yerleri, çocuk oyun alanları ve diğer ihtiyaçlarla ilgili toplumun genelinden gelecek katkılarla projenin tamamlanacağını aktardı.
Şenol, “Mimari proje ortaya çıktıktan sonra iş insanlarımızdan, sivil toplum örgütlerimizden, birliklerimizden, farklı sektörlerden ve halkımızdan katkı koymalarını isteyeceğiz. Bu katkılarla Engelsiz Park projesi hayata geçirilecek” dedi.
“Uygulama projesi hazırlanacak”
Asaf Şenol, “Engelsiz Park” uygulama projesi için Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları ile görüştüklerini belirterek, odaya üye olan tüm örgütlerin de desteğiyle projenin hazırlanmasını talep ettiklerini dile getirdi. Engelsiz Park için ne gibi fonksiyonlar ihtiyaç duyulduğunu, ne amaçlandığını ve ne gibi etkinlikler yapılacağı konusunda Mimarlar ve Mühendisler Odası’nı bilgilendirdiklerini anlatan Şenol, bu amaçlara dikkat edilerek uygulama projesinin yapılacağını söyledi. Şenol, uygulama projesinden sonra sponsorluk çağrısında bulunulacağını ve Engelsiz Park projesinin hayata geçirileceğini açıkladı.
“Engelsiz Park”
Proje, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde bulunan SOS Çocuk Köyü’nün arka kısmı ile Gazeteciler Birliği Lokali’nin yanından itibaren geride kalan boş arazileri kapsayan ve Kızılbaş bölgesinde bulanan askeri alana kadar olan araziyi kapsıyor.
Projeye göre engelliler için yürüyüş yolları, bisiklet parkurları, dinlenme yerleri, çocuk oyun alanları ve diğer ihtiyaçları karşılayacak bir yeşil park (engelsiz park) yaratılacak.
Projenin genel olarak LTB ve muhtelif bakanlıklarla işbirliği kapsamında yan ve alt projelerle desteklenecek.
Başta Ortopedik Özürlüler Federasyonu, Görmezler Derneği, Bisiklet Federasyonu, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (KTMMOB), Çevre Platformu, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşuyla da işbirliği yapılacak.
Nasıl bir park?
Engelsiz Park’taki alan düzenlemeleri şöyle öngörülüyor: “Koşu ve bisiklet yolları, küçük açık hava sineması, anfi tiyatro, satranç oyun mekanları, görsel ve yazınsal yapıtlarla bütünleşmiş oturma alanları, çocuk oyun alanları, sağlıklı yaşam için açık hava GYM aletleri ve tesisleri, basketbol ve voleybol sahaları, parkın doğallığıyla uyumlu küçük büfe, Kıbrıs’ın endemik bitkileri, açık ve kapalı mekanlar, giysi, kitap ve benzeri geri dönüşümler için toplama bölümleri, derelerin doğal ve yapay olarak birleşeceği havuz veya göl alanı, küçük çaptaki doğum günü ve kutlamalar için alanlar, yarı kapalı sergi galerisi, minyatür ve tarihi Kıbrıs haritası, kuş toplanma ve doğal hayatı koruma alanları.”