Hrant Dink Vakfı tarafından 2014 yılından beri sürdürülen Ermeni, Rum,sürdürülen Süryani ve Yahudilerin kültürel mirasının belgelenmesi projesinin ilk ayağı olan Kayseri kitaba dönüştü.
Kayseri’nin Ermeni ve Rum toplumlarından kalan fiziksel ve inşa edilmiş çevrenin izini sürerek, bölgenin zengin sosyokültürel geçmişine bir bakış sunmak amacıyla hazırlanan bu kitap, istatistiki bilgiler ve görsel malzemeler aracılığıyla, Osmanlı Kayserisi’nin kentsel mimari kültürünün yanı sıra kırsal artbölgesiyle ilişkisini de ortaya koyuyor.
Kitabın içeriği, büyük ölçüde, Hrant Dink Vakfı ve Kültürel Mirası Koruma Derneği’nden uzmanların, 2015 yazı ve sonbaharında Kayseri’de yaptığı saha çalışmasına dayanıyor. Bölgede yaşayan Ermeni ve Rum toplumlarının sosyal ve ekonomik tarihine ışık tutan ve konuyu bir bağlama oturtan, giriş niteliğindeki makalelerle birlikte, kitap, bugün bildiğimiz Kayseri’nin, bir zamanlar barındırdığı kültürel, etnik ve dinî çeşitliliğin bir ürünü olduğunu gösteriyor.
19. yüzyılın sonunda Kayseri Vilayeti’nin nüfusunun üçte birini oluşturan gayrimüslimlerin yapılarının önemli bir kısmı maruz kaldıkları tahribata şaşırtıcı ölçüde direnebilmiş olsa da, büyük bir hızla yok olmaya devam ediyor. Bu kültürel mirasın 2015 yılında çekilmiş bir fotoğrafı olarak değerlendirilmesi gereken bu kitap, topraklarından koparılmış halkların geride bıraktıkları kültürel varlıkların yok sayılmaması, diğer miras öğeleri gibi koruma altına alınması ve ayakta kalabilmesi için gerekli olan geçmişle yüzleşme süreçlerine bir katkı sunabilmek ümidiyle hazırlandı.
Kitabın künyesi, içindekiler ve giriş bölümüne göz atmak için tıklayınız. Kitap, Hrant Dink Vakfı’ndan ücretsiz olarak temin edilebilir.