Avusturyalı çağdaş heykel sanatçısı Erwin Wurm, Viyana'daki en önemli barok mimarlık örneklerinden olan Upper Belvedere sarayının bahçesine, "obese house" isimli işini yerleştirdi.
Gündelik objeleri gülünç durumlara soktuğu sanat eserlerinden oluşan seriler, Wurm’ın kariyeri boyunca üzerine çalıştığı temel bir konsepte işaret ediyor. Gerçekliği algılamanın birden fazla yolu olduğunu ve mizahında bu noktada sarsıcı bir etkisi olabileceğini teslim eden sanatçı, toplumun algısını ve hayat tarzını eleştirel bir bakış açısıyla okuyup, onların kullandığı gündelik objeleri (giysi, mobilya, araba, ev ve diğer gündelik eşyalar) bozarak temsil ediyor.
7 metre yüksekliğindeki “şişman ev”, beşik çatısı, giriş kapısı ve iki yanında küçük pencereleriyle bilindik ev imgesini çağırıyor. Evin duvarları ise mimari bir objeden çok; yaşayan, organik ve şişmiş bir doku hissi veriyor.
Wurm’ın diğer işlerinde de kullandığı, bilindik objelere bilinmedik müdahaleler stratejisi sanatçının insana ve topluma bakışı hakkında ip ucu veriyor. The Artist Who Swallowed the World isimli monografisinde alıntılanan şekliyle sanatçı bu durum üzerine: “Günlük hayatla ilgileniyorum. Çağdaş toplumun kapsadığı objeler ve konular, beni saran tüm malzemeler gibi işime yarıyor. İşlerim, bir insanoğlunun varlığının bütünü hakkında konuşuyor: fiziksel, ruhsal, psikolojik ve politik.” diyor.*
Yine aynı yerleşkede bulunan 21er Haus ise 10 Eylül’e kadar sanatçının “Performative Sculptures” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. 30 yıldan fazladır pek çok iş üreten Wurm bu sene Venedik Sanat Bienali’nde Brigitte Kowanz ile birlikte Avusturya’yı temsil ediyor.
*Kitaptan yapılan alıntı Wikipedia’nın Erwin Wurm makalesinden alınmıştır.