Mardin'de 32 yıl önce askeri kışla olarak kullanılan bina restore edilerek Mardin Müzesi'ne dahil edilecek.
Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, Türkiye’nin en zengin tarihi ve kültürel varlıklarını içinde barındıran, inanç ve kültür turizmi kapsamında kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği müzenin kullanım alanının genişletilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Tarihi kentin Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki tek müzesi olan Mardin Müzesi’nde 32 medeniyetin izini taşıyan eserlerin bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, yer sıkıntısı nedeniyle çok sayıda etnografik eserin de müzenin deposunda saklandığını belirtti.
Bu sorunu çözmek amacıyla müzenin yanında bulunan ve 1979 yılına kadar askeri kışla olarak kullanılan binanın Mardin Müzesi’ne ilave edilmesi için çalışma yürüttüklerini anlatan Erdoğan, ”Daha önce askeri kışla olarak kullanılan binanın Mardin Müzesi’ne bağlı ek bina olarak kullanılması için restorasyon çalışmalarına başladık. Çalışma sonunda müze ile bağlantısını sağlayıp Mardin Müzesi’nin kullanım alanını genişletmeyi planlıyoruz. Eski askeri kışladaki restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra depoda bulunan etnografik eserleri teşhir etme imkanı bulacağız” dedi.
”2023 HEDEFİMİZ 5 MİLYON TURİST, 50 BİN YATAK KAPASİTESİNE ULAŞMAK”
Erdoğan, Mardin Müzesi’ne turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini de belirterek, geçen yıl 300 bini aşkın yerli ve yabancı turistin müzeyi ziyaret ettiğini söyledi.
Taş mimarisinin izlerini taşıyan birbirinden güzel tarihi motiflerle süslü müzede 40 bini aşkın tarihi ve kültürel varlıkların bulunduğunu bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:
”İnanç ve kültür turizmi açısından Mardin marka şehir haline geldi. 2023 yılı hedefimiz 5 milyon turist, 50 bin yatak kapasitesine ulaşmaktır. Mardin, turizm çıtasını her yıl bir önceki yıla oranla artırarak bu hedefe emin adımlarla ilerliyor. 1999 yılında sadece bir otelin bulunduğu tarihi kentte bugün 3 bini aşkın yatak kapasitesine sahip 11 otel var. 3 otelin inşaatı ise halen sürüyor. Yıl sonuna kadar yatak sayısının 5 bine ulaşacağını düşünüyoruz. Bakıma alınan Mardin Havaalanı da 15 Ocak 2012 tarihinde iç ve dış hatlar terminallerinin eklenmesi ve yenilenmesi ile uluslararası uçuşlara açılacak. Bu çalışmaların tümü tamamlandığında Mardin daha fazla turistin akınına uğrayacak, dolayısıyla müzemizi ziyaret eden turist sayısı da artacaktır.”