Eski Belediye Binasına Ahşap Ek

İspanya'nın Bask bölgesinde yer alan Gipuzkoa'daki eski belediye binasına, yeni mimarlık anlayışıyla, sürdürülebilir bir ek hacim kazandırılmış.

Gipuzkoa’daki belediye binası kilisenin önündeki kasaba meydanında yer alıyor. Barru Arkitektura SLP tarafından tasarlanan amacı, özgün kırsal mimarisiyle öne çıkan orijinal kare planlı binayı yenilemek ve genişletmek olmuş. Binanın erişilebilirlik ve enerji verimliliği konusundaki eksiklikleri, kapsamlı bir yenilemeye ve kullanışlı alanının %50 oranında genişletilmesine sebep olmuş.

Proje önerisi, açıklıklar ve cephenin materyali gibi en karakteristik özelliklerini koruyarak mevcut yapı ile uyumlu ve saygılı bir birliktelik sağlamayı amaçlıyor. Aynı zamanda, yeni ve açıkça ayırt edici bir hacim eklenmiş. İç mekanda, asansörün mevcut binada ve merdivenin eklenen bölümde yer alması için kuzey-güney iletişim aksı oluşturulmuş. Çatı, tüm projenin birleştirici bir öğesi ve asansör boşluğu için bir ışık kuyusu görevi görüyor.

Yeni ek bina, mevcut mimariden belirgin şekilde farklı olan çok yüzlü ve soyut bir hacimle tasarlanmış.

Binanın köşesindeki pahlar, yaya yollarına yanıt verecek şekilde şekillendirilmiş. Öte yandan, çıtalar gün boyunca ışıklar ve gölgelerle değişen ve yılın mevsimlerine göre belirlenen, değişken ve sıcak bir doku veriyor.

Yeni yapı, yerel olarak temin edilen ve düşük karbon ayak izine sahip çamdan CLT (Çapraz Lamine Ahşap) kullanılarak inşa edilmiş. Cepheyi oluşturmak için yapısal panellere 10 cm ahşap elyaf izolasyonu ve su geçirmez, nefes alabilen siyah bir membran yerleştirilmiş. Son dış katman olarak, yatay ahşap çıtalara teknolojik ahşap çıtalı kaplama monte edilmiş. Bina A enerji sertifikasına sahip, fosil yakıt tüketmiyor ve kendi yenilenebilir enerjisini üretiyor.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın