Eski Endrüstri Bölgesinde Yeni “Mikro Şehir” Hissi: Duchesse

Notan Office, Brüksel'deki eski bir sanayi sitesinde ortak bir bahçenin etrafına konumlandırılan bir dizi ev olan Duchesse'i tamamladı.

İki ev ve altı daire tasarlamak üzere görevlendirilen Notan Office kompleksi küçük bir köy veya “mikro şehir” hissi yaratacak şekilde tasarlamış.

Duchesse’in tasarımı mevcut unsurları korurken mekanı yeni döşemelerle yenileyerek arazinin tarihi önemini korumayı amaçlıyor.

Aktif bir kamusal meydana bakan arazi, 1800’lerin sonlarından kalma tipik bir Brüksel şehir evi ve ortak avluya bakan uzun bir sanayi salonu da dahil olmak üzere çeşitli tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor.

Notan Office’in müdahalesi, şehir evinin yenilenmesini ve biri salonun tuğla cephesinin arkasına, diğeri ise arazinin arkasına olmak üzere iki yeni hacmin eklenmesini sağlamış.

Mevcut tuğla cephenin arkasında yer alan hacim, kristal beyaz karolarla kaplanmış. İkinci hacmin cephesi ise diğer yapıya kontrast olarak kırmızı kiremitlerle oluşturulmuş. Ofisin kurucusu Frédéric Karam, “Dikey olarak yerleştirilmiş kırmızı fayanslar, duvarların ve cephenin mevcut tuğlalarıyla rezonansa girerek sitenin tarihiyle bağlantı kuruyor. Aynı zamanda beyaz fayanslar boyalı mevcut tuğla duvarları tamamlayarak eski ile yeni arasında bir diyalog kuruyor.”

Stüdyo, “mikro şehir” hissini güçlendirmek için, çeşitli yaşam tarzlarına hitap edecek farklı boyutlarda çeşitli konut tipolojileri tasarlamış. Şehir evi ve beyaz blokta daireler bulunurken kırmızı yapı iki daireye bölünmüş.

Yapıların içine girildiğinde zemin katlarda ortak faaliyet odaları, bisiklet park yeri, atölye ve ortak bahçe gibi ortak kullanım alanları yer alıyor.

Dairelerin kapıları ve döner dış mekan merdivenleri gibi, hem iç hem de dış mekanda daha önce sahada bulunan malzeme ve unsurlar yeniden kullanılmış ve yeniden yorumlanmış.

Pencereler, korkuluklar ve çelik kirişlerdeki çağdaş nane yeşili metalin işçiliği, tarihi dokunun yanında rahatça yer alıyor. Eski ve yeninin bu hassas kombinasyonları sitenin kimliğine saygı gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın