Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Eskişehir'deki 770 hektarlık Kocakır mevkii, afet riskli alanların kentsel dönüşümü için rezerv alanı olarak ilan edildi.
Planlaması ve tasarım çalışmalarının bir yıl da tamamlanması öngörülen rezerv alanı ile örnek teşkil edecek; sürdürülebilir bir yerleşim modeli oluşturulması hedefleniyor.
Eskişehir’i tek merkezli bir kent olmaktan kurtarmaya yönelik önemli bir adım olan rezerv alanı hakkında bilgi veren Çevre Şehircilik Eskişehir İl Müdürü Hamza Yıldız, yapılan planlamayla bölgede 7 tane mahalle kurulmasının öngörüldüğünü belirtti. Yıldız, “Bu alanda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması üzerine bazı temel tasarım ilke ve öğeleri standartlaştırılmaya çalışılacak ve bunlar planlama ilkeleri olarak hayata geçirilecek. Yani enerji verimliliği olan ve etkin kullanımının sağlandığı, konutlardaki atıkların merkezi bir sistem ile değerlendirildiği, mahalle bazında ısıtma sistemlerinin kurgulandığı, bisiklet yolları olan, örnek bir yaşam alanı oluşturulacak” dedi.
Eskişehir’in güneyinde yer alan havaalanı tesisleri ve ova yapısı ile yerleşime uygun olmayan bir durum sergilemekte olduğuna dikkat çeken Yıldız şunları söyledi:
“Eskişehir, Bursa Yolu güzergahında gelişme eğilimi göstermenin yanında kentin güneydoğusunda yer alan TOKİ yatırımları da bu bölgede konut gelişimini sağlamıştır. Bu yapısıyla kent kuzeybatıdan güneydoğuya doğru uzanan lineer bir kent görünümü oluşturmuştur. Tek merkezli lineer bir kent gelişimi de merkeze ulaşım maliyetlerinin yanı sıra, teknik altyapı ve trafik sorunlarını da beraber getirmektedir. Merkezin de özelleşmeksizin aynı yerde yayılarak büyümesi, merkezdeki yerleşim baskısını arttırmaktadır. Büyük, tek merkeze alternatif merkez kademelenmeleri oluşturulmadığından, Eskişehir kent merkezi gitgide daha fazla mekânsal kaliteden uzaklaşmaktadır. Boşluk doluluk oranı azalmakta, sosyal donatı alanları yetersiz kalmakta, trafik problemleri her geçen gün artmaktadır. Eskişehir’de tek merkezli, niteliksiz ve afet riski taşıyan yoğun konut dokusunun dönüşümünün sağlanması gereklidir. Bu doğrultuda Müdürlüğümüz kent merkezi önerilmesi ve örnek yaşam alanlarının oluşturulması amacıyla rezerv yapı alanları araştırmıştır. Kocakır rezerv alanı Bakanlığımıza teklif edilmiş ve Bakanlığımız onayı ile ilan edilmiştir.”
Kocakır Mevkisi’nin rezerv alanı olarak seçilme nedenlerini sıralayan Yıldız, “Bu alan en başta tescil harici ve gelişime açık bir alan yani Eskişehir’in konut ihtiyacına fazlasıyla cevap verebilecek kapasite ve büyüklüğe sahip. En önemlisi kayalık zemine sahip olduğu için güvenli bir yerleşim alanı. Şehir merkezine 10 kilometre, şehir bağlantı yoluna 5 kilometre, Osmangazi Üniversitesine ise 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yeni yapılacak olan Güney Çevre Yolu’na yakınlığının yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeni oluşturulan, planları tamamlanan turizm bölgesine ve üniversite gelişim alanına da yakın konumda bulunuyor.” diye konuştu.
6306 sayılı kanun gereği rezerv alanda imar planı yapma ve onama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait olduğunu aktaran Yıldız, “Özel bir planlama alanı olduğu için bakanlık tarafından üniversitelerle ortaklaşa bir çalışma yürütülmektedir. Ayrıca valilik tarafından oluşturulan yerel idareler ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı çalışma grubuyla da bu alanın nasıl bir yerleşim yeri olacağı ve cazibe merkezi haline getirilebilmesi hususlarında planlamalar gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda bulunan yerel idareler ve sivil toplum kuruluşları tüm şehri ilgilendiren ve kentin gelişiminde radikal değişiklikler getirecek bu çalışmada yer alacak, görüşler dikkate alınacaktır. Tüm kentte bütüncül bir eylem planı ve plan değişiklikleri yapılması nihai hedefe ulaşmamız için gereklidir. Yerel idare ve STK’ ların destek olarak pozitif katkı sunmasını istiyoruz.” dedi.