Esnek Bir “Eğlence Laboratuvarı”: Zubitegi Park

Esnek Bir “Eğlence Laboratuvarı”: Zubitegi Park

Zubitegi Park olarak adlandırılan proje, İspanya Mallabia'daki eski bir su arıtma tesisinin arsasında bulunuyor.

Fotoğraf: Luis Díaz Díaz

Park, eğlence ve spor aktivitelerine ev sahipliği yapacak şekilde esnek bir biçimde mış. Bear Architects, bu esnekliği Britanyalı mimar Cedric Price’ın çalışmalarına atıfta bulunarak başardıklarını belirtiyor.

Mimarlık ofisinin esinlendiği, Price’ın 1960’larda inşa edilmeyen “Fun Palace” isimli önerisi uyarlanabilir ve esnek bir “eğlence laboratuvarı” vizyonunu içeriyordu.

Zubitegi Park’ın her iki kenarına yerleştirilen iki rampalı yaya yolu ve bir spiral merdiven, yakınındaki yoldan gelen yükseklik farkını aşarak Mallabia’dan komşu Eruma kasabasına yeni bir rota oluşturuyor.

Çelik bir ızgara ile çevrelenmiş bu yükseltilmiş yürüyüş yolları ve arazinin doğu ucundaki dairesel teras, merkezdeki geometrik döşenmiş alanına bakıyor. Bu alan, oturma yerleri ve oyun ekipmanlarının gelecekte kolayca farklı amaçlara uyarlanabilmesi için tasarlanmış.

Güney cepheye bakan yükseltilmiş alanlar, Zubitegi Park’ı çevreleyen ormanlık alanın manzarasını sunan bir seyir noktası işlevi de görüyor. Bu bölgeye kıvrımlı bir patika ile ulaşılıyor.

“İyi aydınlatılmış ve kör noktalar içermeyen park, uyarlanmış ve zenginleştirici sporlar ve aktiviteler için altyapıya sahip olup önerilerinin yaratıcılığı ve faaliyet çeşitliliği ile insanlara benzersiz bir deneyim sunmayı hedefliyor.”

Zubitegi Park’ta ince beton ve çelik ızgara kullanımı, büyük toprak işlerine duyulan ihtiyacı en aza indirmek amacıyla seçilmiş. Ayrıca sitede mevcut olan agrega, yeni çakıl ve döşeme için yeniden kullanılmış.

Metal yapılara canlılık katmak için farklı renkler tercih edilmiş tonozlu metal çatı için nane yeşili, sütunlar ve kirişler için açık krem, korkuluklar için ise parlak kırmızı renkler kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın