ETH Zürich, kullandığı yenilikçi dijital tasarım ve fabrikasyon yöntemleri sayesinde aşırı ince ve kıvrımlı hatlara sahip bir çatı prototipi elde etmeyi başardı. Test edilmiş yeni kalıp, gelecek yıl ilk defa bir inşaat projesinde kullanılacak.
Prototip kabuk, gelecek yıl EMPA ve EAWAG’ın Dübendorf’taki laboratuvar yapısı üzerinde inşa edilmesi planlanan “HiLo” adlı çatı katı dairesinin bir parçası olarak kullanılacak. ETH Zürich ekibi, bu hafif konstrüksiyonu test edip, akıllı bina sistemleri ile bir araya getirmeyi planlıyor.
Kendinden destekli, çift kıvrımlı kabuk, birden fazla katman barındırıyor. Isıtma ve soğutma bobinleri ile yalıtım sistemi, iç beton tabaka üzerine yerleştirildi. Üzerine ince fotovoltaik hücrelerin eklendiği ikincil, dış katman ile de çatının üstü kapatıldı. Prototipi geliştiren ekip, birim içinde tüketilecek enerjiden daha fazlasının, solar cephesi sayesinde çatı tarafından üretilebileceğini ifade ediyor.
Son teknolojinin kullanıldığı hesaplama ve imalat tekniklerinin yanı sıra, projede yer alan teknik ekibin uzmanlığı ve deneyimleri de projenin başarıya ulaşmasındaki büyük etkenlerden. Ekibin, Swiss National Centre of Competence (NCCR) ortaklığı ile geliştirmiş olduğu bir hesaplama yöntemi sayesinde kablo ağında arzu edilen form, ıslak betonun ağırlığını taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Geliştirilen algoritma ile her bir çelik kablo arasında kuvvetlerin eşit olarak dağıtılması sağlandı ve beş yüz kilosu kablo ağı, üç yüz kilosu polimer kumaş olmak üzere yalnızca sekiz yüz kiloluk materyal kullanılarak, yirmi ton ağırlığındaki beton kütle desteklenmiş oldu.