/EV/

Stas Gulkowski ve Burcu Doğruyol geçtiğimiz aylardaki izolasyonda mimariyi bir dil olarak kullandıkları bir illüstrasyon yarattılar, bu illüstrasyon yarının daha güzel dünyasına bir sembol. Metaforik bir şekilde inşa edilen Dünya'nın bakımı vintage figürler tarafından yapılıyor. Bu da aslında görsele bakan kişiyi gezegenimizi şu ana kadar ne kadar ihmal etmiş olduğumuzu, hala nasıl onu objeleştirdiğimizi ve aslında ne şekilde ona sahip çıkmamız gerektiğini anlatıyor. Ne de olsa, dünyamız bizim EV'imiz.

Eşi benzeri görülmemiş bu zamanda, ilk defa hep beraber benzer bir yeni gerçekliğe alışma deneyimi yaşıyoruz. Şu ana kadar yaşadığımız şehri keşfederek, içinde bulunan kolektif aktivitelere katılarak veya basitçe içindeki insanları tanıyarak yaşamaya hepimiz alışmıştık. Ancak bugünün koşulları, zevk ve ihtiyaçlarımızı evimizin duvarları içerisinde sürdürmemizi gerektiriyor.

Evimizin sınırları içerisinde kısıtlı kalmak ve bu limiti sayısız fırsata çevirmek de bu deneyimin bir parçası oldu.

Karantinada olmanın getirdiği en çarpıcı sonuçlardan biri ise kolektif karbon ayak izimizde yaşanan düşüş oldu. Bu süreçte, tüm dünyamızı lokal çevremize sığdırabilmeyi öğrendik. Ayrıca, günlük hayatımıza adapte ettiğimiz çeşitli alternatif çözümlerin çevreye pozitif etki yarattığını gözlemleme şansını da elde ettik. Şehirlerin tekrar açılacağı güne yaklaşırken, çevremize ait çabalarımızı sürdürmek ve geliştirmek hepimizin geç kaldığı bir sorumluluğu olduğu daha kaçınılmaz bir şekilde göze çarpmaya başlıyor.

Yaratılan görsel, evlerimizin yaşamımızın çok daha büyük bir parçası haline geldiğini göz önüne alarak EV’in anlamı üzerine bir sorgulama. Geçtiğimiz aylarda, evlerimiz adeta kişisel evrenimiz haline geldi. Bir ev artık spor salonu, okul, ofis hatta arkadaşlarımızla bulunduğumuz favori kafemiz olarak işlev görüyor. Şuan izolasyon içerisinde olsak ve evimizin duvarları ile birbirimizden ayrışmış olsak da, hepimiz tekrar bir araya geleceğimiz günü iple çekiyoruz.

İllüstrasyondaki her şey birbirine karoların arasındaki derz ile bağlı, tıpkı bir insanın vücudundaki damarlar gibi bize gücümüzün kolektif bağlantımızda olduğunu gösteriyor. Görsel, bize uzun zamandır hepimizin ihmal ettiği ortak evimiz bir EV’imiz olduğunu, bu evin de Dünya olduğunu hatırlatıyor. Hijyenin bir öncelik haline geldiği günlerde, çevre kirliliğinin üstesinden gelmek her zamankinden daha önemli bir hal alıyor. Resimdeki insanlar bulundukları yere bakım yaparken, aynı zamanda bize de evimize bakmaya, çevresel temizliğe başlamak ve bu işçiliği gelecek nesillere aktarmak için bulunduğumuz andan daha iyi bir zaman olamayacağına işaret ediyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın