İnşaat sektörü, son 45 günde beton ve çimento fiyatlarında yüzde 60'a varan yükseliş nedeniyle sıkıntılı.
Çimentonun torbası 5 liradan 8.5 liraya, betonun metreküp fiyatı ise 70 liradan 90 liraya yükseldi. Bunun konut fiyatlarında en az yüzde 20 artışa neden olacağı belirtildi.
Vadeler de kaldırılarak peşine dönüştürülen bu fiyatlara, Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu’ndan tepki geldi. Federasyon Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, fiyat artışlarının sektörü zor durumda bıraktığını söyledi.
Karataş, gıda için buğday ne ise inşaat için beton ve çimentonun aynı önemde olduğuna değindi. Deniz Karataş, “Aynı bölgede yan yana inşaat yapan iki müteahhitten biri inşaata 45 gün önce başlamakla, karkas yeni betonarme kısmının maliyetini yüzde 60 daha aşağıda bitirirken, 45 gün sonra başlayan ise tüketiciye yüzde 20 fark yansıtacak. Sadece beton ve çimentodaki bu istikrarsızlıktan dolayı iki daireden biri 100 TL iken diğerinin 120 TL olması gerekir ki iki müteahhit de aynı kârı elde etsin” diye konuştu.
Deniz Karataş, bu durumun da haksız rekabete yol açtığını aktardı. Karataş, “Antalya’da tüketilenin iki katı üretim kapasitesine sahibiz. Beton ve çimento fiyatlarındaki yüzde 60’a varan artış, konut maliyetine yüzde 20 etki yapıyor. Öte yandan betonun daha yüksek standartta kullanıldığı sanayi tipi binalar, okul ve hastane gibi inşaatlara etkisi ise yüzde 25. Bu durum ödenek karşılığı kamu işi yapan müteahhitleri de zarara sokmaktadır” dedi.
Devletin müteahhitlere enflasyona göre fark ödediğini belirten Deniz Karataş, şunları söyledi: “Ancak beton ve çimento fiyatıyla enflasyon arasında bir uçurum oluştu. Bu nedenle inşaat sektörünün pahalı girdileri demir, çimento, beton ve petrol gibi ürünlerin enflasyonun dışında hesaplanarak müteahhide ödenmesi gerekir. Böyle olduğu takdirde kamu inşaatı sektöründeki sıkıntı aşılmış olur. Bunun dışında müteahhitler fiyat yükseldiğinde farkı nasıl istiyorsa fiyat düştüğünde de hak ediş farkını geri vermeye hazır.”