Antalya'nın EXPO 2016'yı almasında önemli rol oynayan endemik bitki zenginliğine yok edecek HES projesine onay verildi.
Antalya’da yapılacak EXPO 2016’ya hançer sokacak projeye imza atıldı.
Antalya’nın Kemer ilçesinde, Beydağları Sahil Milli Parkı’nda yer alan Kesme Boğazı’nda yapımı planlanan HES projesine bakanlıktan onay çıktı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ‘uygun’ görülen projesinin ÇED dosyası için 24 Temmuz Çarçamba günü Kemer’de ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılacağı duyuruldu. Uzmanlara göre 32′si endemik, 111 bitki türünü barındıran alanda HES projesine onay verilmesi, Türkiye’deki koruma politikalarının çöktüğünün göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Bu yaz Türkiye’nin dört bir yanında doğa kıyımına karşı isyan var. Uzun yıllardır sürdürülen yıkım projelerine karşı Anadolu kırsalında başlayan tepkiler giderek kentleri de kapsamaya başladı. Doğayı ve yaşam alanlarını tahrip eden yatırımların başında olur olmaz her yerde lisans verilen HES projeleri geliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ‘uygun’ görülen projesi Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen bu rant saldırısından en çok nasibini alan kentlerden birinen de 2016’da çiçek temalı EXPO’nun yapılacağı Antalya oldu.
Kemer ilçesi sınırlarındaki Beydağları Sahil Milli Parkı’nda ‘mutlak koruma’ alanı içerisinde bulunan Kesme Boğazı, Antalya’daki bu saldırıdan nasibini alan son alanlardan biridir.
Roma döneminden kalma tarihi bir köprüye de ev sahipliği yapan Kesme Boğazı’nda Ağva Deresi üzerinde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan “Kesme Regülatörü ve HES Projesi” için hazırlanan ÇED dosyası, bakanlıkça da uygun bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruya göre, Ege Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından hazırlatılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygun bulunan HES projesine ilişkin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) dosyası, 24 Temmuz Çarşamba günü saat 14’00′de Kemer Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenecek olan ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ ile yöre halkının bilgi ve görüşlerine sunulacak.
Ancak uzmanlara göre yılın 12 ayı turizm faaliyeti yapılan ve Güney Antalya Turizm Alanı içerisinde bulunan Kesme Boğazı’nda inşa edilmesi planlanan HES projesi Türkiye’deki koruma politikalarının iflas ettiğini gösterirken, halkın tepkisine de neden oluyor.
HES inşa edilmesi planlanan alanın bitişiğinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) sorumluluğundaki halkın kullanımına açık Kesmeboğazı-1 ve 2 Günübirlik alanları yer alırken, Kemer ilçesinin içme suyunu karşılayan Güverte kaynağının da projenin mutlak etkilenme alanı içerisinde olduğu belirtiliyor.
HES’in inşa edilmek istendiği bölgenin biyolojik zenginliği ise tek başına bir çok Avrupa ülkesinden daha fazla. 32′si endemik olmak üzere 111 önemli bitki türüne ev sahipliği yapan Kesme Boğazı çevresinde, dünyada yalnızca bu bölgede yetişen ve kritik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kemer Orkidesi ve Olimpos Safranı gibi bitkiler de bulunuyor. Bölgede nesli tehlike altında bulunan türler arasında ayrıca, Anadolu Orkidesi (Orchis anatolica), Arı Orkide (Ophrys holoserica subsp. heterochila Endemik), İtalik Orkide (Orchis italica), Dev Orkide (Barlia robertiana), Peşmen Kardeleni ( Galanthus peschmenii), Olimpos Şalbası (Dorystoechas hastata), Topuz Dikeni (Echinops onopordum) ve yöreye has bir kekik türü olan (Origanum solymicum) gibi bitkiler de yer alıyor. Antalya’nın sahip olduğu endemik bitki zenginliği EXPO 2016’nın alınmasında çok önemli rol oynamıştı.