Expo 2020 Dubai, 190’dan fazla ülkeyi ve milyonlarca insanı bir araya getirerek, "Fikirleri Buluşturmak, Geleceği Yaratmak’’ teması altında en iyi iş birliği ve yenilik örneklerini vererek insanlara ilham veren bir etkinliğe ev sahipliği yapmayı hedefliyor.
Expo 2020 Dubai, Bureau International des Expositions (BIE) üye devletlerinin üçte iki çoğunluğunun etkinliğin bir yıl ertelenmesi lehine oy vermesinin ardından, salgın sonrasında dünyanın şekillenmesine yardımcı olmak ve herkes için daha iyi bir gelecek yaratmak için hazırlanıyor.
1 Ekim 2021 – 31 Mart 2022 tarihleri arasında yapılacak global etkinlikte yaşanan gecikme, tüm katılımcıların salgın hastalığın etkilerine karşı önlem almasına ve World Expo’nun günümüzün en büyük zorluklarından bazılarına yeni çözümler sunabilmek için kolektif bir arzuya odaklanmasına olanak sağlayacak.
Tema: “Creative Mind: Driving The Future”
Tchoban SPEECH, Simpateka Entertainment Group
Rusya, Dubai Expo 2020 için tasarladığı pavyonunda insanların ‘’farklılıklarına rağmen birbirini daha iyi anlamasına’’ yardımcı olma amacını güdüyor. Rusya’nın çeşitli alanlardaki bilgisini sergileyen pavyon, ziyaretçileri yarının olanaklarını deneyimleyebilecekleri ve gelecek zihinlerin neler başarabileceğini görme şansı yakalayacakları bir seviyeye taşıyacak. Yapı aynı zamanda “insanları ve zihinleri fiziksel olarak hareket ettirmeden birbirine bağlamayı” amaçlıyor. Böylece ziyaretçilerin bu soruları yanıtlamalarına yardımcı olacak ve onlara ülkenin geleceği nasıl gördüğüne dair bir fikir verecek.
Tema: “Norway as a world-leading ocean nation”
Rintala Eggertsson Architects, Expomobilia ve FiveCurrents
Oslo merkezli mimarlık firması Rintala Eggertsson Architects tarafından tasarlanan yapının ana teması okyanus. Norveç gemisinden ilham alınan pavyonda, %80 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullanıldı. Enerji, su ürünleri yetiştiriciliği, balıkçılık, ve denizcilik sektörlerinde okyanus için sürdürülebilir teknolojik çözümler sunmada öncü olan Norveç, bu endüstrilerde yenilikler, araştırma ve uygulamalı teknolojiler açısından neler sunulabileceğini dünyaya göstermeyi hedefliyor. Böylece yapı, ziyaretçileri okyanusu keşfetmeye ve karşı karşıya olduğumuz en acil çevresel sorunları vurgulayarak korumanın önemine ve zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek yeniliklere odaklanmaya davet ediyor.
Tema: Blue Sky Dreaming
bureau^proberts Architects
Brisbane merkezli mimarlık firması bureau^proberts tarafından tasarlanan Avustralya Pavyonu, Avustralya manzarasının önemli karakteristik özelliklerinden biri olan kümülüs bulutlarından ilham alıyor. Tasarımcılar, bulutun yapısal unsurlarıyla Avustralya’nın birden çok kültüre ev sahipliği yapma, uluslarını birleştirme ve geliştirme şeklini vurguluyor. Böylece bir karşılama ve toplanma mekanı sağlıyor.
Yerel kompozit lamine ahşapların ve bina genelinde su kullanımının gerçek zamanlı izlenmesini sağlayan Avustralya akıllı su tasarrufu teknolojilerinin kullanımı yoluyla sürdürülebilir bir yaklaşım geliştiriliyor.
Proje, ziyaretçilere Avustralya’nın çeşitliliğinin hikayesini anlatacak ve onları binlerce yıllık bilgi birikimi ile geliştirilen yaratıcı yeniliklerle ilgili bir yolculuğa çıkaracak.
Tema: Seeds for the Future
Simmetrico Architects
Yaprak şeklindeki çatısıyla doğadan ilham alan pavyon, ziyaretçileri kendi bireysel seçimlerinin etkisini düşünmeye ve doğal dünyayla dengeyi yeniden sağlamak ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak için geleceğe şimdiden yatırım yapmaya teşvik ediyor. Sembolik olmasının yanı sıra işlevsel de olan çatı strüktürü çok az enerji emerek mikro iklim oluşturuyor.
Büyük gövde ise mekanların etrafında yatay ve dikey olarak geliştiği bir dayanak noktası. Güneş enerjisi, doğal havalandırma ve yağmur suyu toplama teknolojisinden faydalanan proje, sürdürülebilir bir yöntem izliyor.
Tema: Density as Opportunity
Wanders Werner Falasi Consulting Architects, Christian Kerez, Cimolai Rimond Middle East
Bahreyn, Dubai Expo 2020 için tasarladığı pavyonda bir fırsat yaratıcısı olarak ‘’yoğunluk’’ temasına yoğunlaşıyor ve ziyaretçiyi Bahreyn’in yoğun doğal ve kentsel kompozisyonlarının keşfine çıkarıyor. Mevcut sınırlı coğrafyası ve insan yoğunluğuyla yıllar boyunca sürekli kendini yeniden keşfetmeye zorlanan Bahreyn, gelişimi, ticareti, yeniliği ve girişimciliği ön plana alarak ülkenin en güçlü ve farklı yönlerini temsil ediyor. İç mekânda 11 cm çapında ve 24 m yüksekliğinde 126 sütuna sahip olacak yapı, çeşitli noktalarda birleşerek dokuma iğnelerini akla getirecek. Ayrıca pavyonda bulunan dokuma istasyonları, ziyaretçileri karmaşık geleneksel nakışlara kadar farklı dokumaları deneyimleyecekleri bir zanaat yolculuğuna çıkaracak.
Tema: Austria Makes Sense
Querkraft Architects
Avusturya’yı bir yenilik merkezi olarak sunmak için geleneksel yapı malzemelerini modern tekniklerle birleştiren pavyon, kesişen 38 koniden oluşan mekansal dizilim yoluyla ziyaretçiyi Doğu’nun Batı ile nasıl buluştuğunu, geleneğin ulusları nasıl yakınlaştırdığını, teknolojinin gelecekteki fırsatları nasıl yarattığını keşfetmeye zorluyor ve tüm duyuları canlandıran bir yolculuğa çıkarıyor.
Yerel bina gelenekleri ile akıllı Avusturya iklim mühendisliği arasındaki diyaloğun fırsat olarak görüldüğü pavyonda, konvansiyonel iklimlendirme teknolojisinin büyük ölçüde önlenmesi sağlanarak, binanın enerji ihtiyacı azaltılıyor.
Yerel yapı malzemelerinin dikkatli kullanımı, prefabrikasyon ve daha sonra pavyonun yeniden kullanımı yoluyla sürdürülebilir bir tutum sergileniyor. Proje, insanları dünyasal kaynakları dikkatli ve saygılı kullanmaya teşvik ediyor.
Tema: Opportunity District
NÜSSLI Adunic AG
Ziyaretçiye doğal dünyadan öğrenebileceği dersleri vurgulayan bir orman deneyimi yaşatmayı hedefleyen Belarus Pavyonu, ülkenin ilkel ormanlarının görünümünü ve hissini yeniden yaratarak yenilik, yatırım ve birey temalarını araştırıyor. Ormandaki ağaçların güçlenip birlikte durduklarında daha uzun yaşadıkları gibi, orman deneyimi ziyaretçileri birlikte daha iyi bir geleceği paylaşmalarını sağlamak için birbirleriyle iş birliği yapmaya davet ediyor. Zihinleri daha iyiye odaklamaya teşvik etmenin yanı sıra, yüksek teknolojili kreasyonlarını, sürdürülebilirlik girişimlerini ve yatırım fırsatlarını sergiliyor. Böylece doğa ve teknolojinin bir arada var olduğu, birbirini tamamladığı ve sürdürülebilir ve yenilikçi bir gelecek yarattığı bir atmosfer sunuyor.
Tema: Smart and Green Belgium 2050
Assar Architects ve Vincent Callebaut Architectures
Expo 2020 Dubai için tasarlanan Belçika Pavyonu, enerji ihtiyaçlarını beslemek için yenilenebilir kaynaklardan, tesislerini beslemek için akıllı teknolojilerden ve misafirlerini beslemek için ülkenin birinci sınıf mutfağından yararlanacak. Gür yeşilliklerle kaplı bir kemerden ilham alan ve 10.000 bitkiye ev sahipliği yapan pavyon, yeşil ve akıllı Belçika’yı göstermeyi ve Belçika’nın dünyaya yenilikçi fırsatlar sunan öncü bir ülke olduğunu yansıtmayı amaç ediniyor. Ziyaretçiler, “frietjes” olarak bilinen dünyaca ünlü patates kızartmaları da dahil olmak üzere, ülkenin en lezzetli mutfak spesiyallerinden bazılarını tadarken bir dizi Belçika yeniliği ile etkileşim kurma fırsatına sahip olacak.
Tema: Together for Sustainable Development
JPG.ARQ, MMBB and Ben-Avid
Dünyanın en büyük nehrine ev sahipliği yapan Brezilya, ülkenin Expo 2020 pavyonunun en çarpıcı özelliği olarak suyu bünyesine dahil ediyor. Proje, ince bir su tabakası ile kaplanmış ve 18,5 metre yüksekliğinde ve 48 metre genişliğinde hafif beyaz kumaş gerilmiş çelik yapı ile çevrelenmiş merkezi bir meydandan oluşuyor. Çelik yapının beyaz kumaş cephesi üzerine yansıtılan görüntüler, Brezilya’nın çeşitli manzaralarını tasvir ederek Amazon havzasını yeniden canlandırıyor ve pavyonu bir animasyon ve etkileşim alanına dönüştürüyor. Gün boyunca pavyon suları gölgede tutar ve korurken, alacakaranlıkta ışık saçan bir yüzey halini alıyor. Böylece proje, ziyaretçilerini ülkenin zengin biyolojik çeşitliliği ve sürdürülebilir üretimdeki potansiyeli hakkında bir keşfe çıkarıyor.
Tema: Canada: The Future in Mind
Moriyama & Teshima
Kanada Pavyonu’nun tasarımı, Kanada kimliğinin çok yönlü biçiminin yanı sıra farklı bir dizi kaynaktan ilham alıyor. Kanada’nın çeşitliliğini kutlayan ve Arap mimarisinin önemli bir öğesi olan meşrebiyeden referans alan geometrik kafes kullanımı, Kanada ile BAE arasındaki güçlü kültürel ve ekonomik bağların sembolik bir temsilini yansıtıyor.
Tüm dünyada performans ve hikâye anlatımı için tercih edilen bir enstrüman olan davuldan esinlenen yapı, ülkeler arasındaki iş birliğinin önemine atıfta bulunurken, insanların birbirleri ve toprakla olan ilişkilerini düşünmeye davet ediyor.
Tema: Building a Community with a Shared Future for Mankind- Innovation and Opportunity
Construction Engineering Design Group Corporation Limited
“Çin unsurlarını Batılı unsurlarla birleştirmek, Çin unsurlarına öncelik vermek ve Çin geleneksel kültürü ile modern yeniliği entegre etmek” ilkesinin ardından Çin Pavyonu’nun tasarımı, Çin unsurlarını modern teknolojilerle bütünleştiriyor. Umudu, yeniden bir araya gelmeyi ve parlak bir geleceği simgeleyerek “Çin Işığı” adını alan yapı, ziyaretçilerini refah ve kalkınma peşinde koşan ve mutlu bir geleceğe sahip bir topluluk kurmak için Expo 2020 Dubai’de bir araya gelmeye davet ediyor. Pavyon, aynı zamanda 4.636 metrekare ile fuarda sergilenen en büyük yapılardan biri.
Tema: Czech Spring
Formosa AA
Çölü vahaya dönüştürmeyi vaat eden S.A.W.E.R. teknolojisiyle Çek Cumhuriyeti Pavyonu, güneş enerjisini kullanarak havadan su üretiyor. Yapı sadece pasif bir dekorasyon olmaktan çıkıyor ve S.A.W.E.R. sisteminin kendisini oluşturuyor. Böylece temsil ettiği sistemin aktif bir parçası haline geliyor. Dış cephede bulut oluşturan fiberglas borular, içeriye geçerek diğer teknolojik bileşenlerle kesişip görsel bir amaca hizmet ediyor. Yapı ayrıca büyük ölçekli cam kullanımı ile ülkenin uzun cam yapımı tarihine atıfta bulunuyor.
Tema: Land of Trade and Meeting
Cibuti Ulusal Üniversitesi Öğrencileri
2035 yılına kadar Afrika’nın en büyük lojistik merkezi olma hedefiyle yola çıkan Cibuti Pavyonu, nakliye konteynerinden esinlenerek tasarlandı. Böylece ülke kendini ticaret ve buluşma ülkesi, ulaşım ve lojistik için bir merkez ve teknoloji ve ekonomide geleceğin lideri olarak tanımlıyor. Ayrıca gençliği güçlendirmeyi ve yetki vermeyi kendine hedef edinen yapının yenilikçi tasarımı ilk olarak Cibuti Ulusal Üniversitesi öğrencileri tarafından kavramsallaştırıldı ve son tasarım öğrencilerin orijinal konseptine yakın bir şekilde modellendi.
Ziyaretçiler el yapımı ev eşyaları aracılığıyla Cibuti’nin zengin mirasını ve kültürünü deneyimlerken ülkenin ekonomisini dönüştürme ve %100 temiz enerjiye geçiş hedefleri konusunda keşfe çıkıyor.
Tema: Seeding the Future of Commercial Aviation
Expo 2020 Dubai’nin Ana Ortağı ve Resmi Havayolu olan Emirates, tasarladığı pavyonunda havacılığın geleceğine odaklanıyor. Böylece ziyaretçiler uçuşun arkasındaki bilimi anlayabilecek, motor itme gücündeki gelişmeler ile kabin içlerinde uçuş deneyimini dönüştürmek için geliştirilen malzemeler hakkında bilgi sahibi olabilecek.
Tema: Estonia – The Most Advanced Digital Society in The World!
İnternet erişimini insan haklarına ilan dahil eden Estonya, Expo 2020 için tasarladığı pavyonunda, ziyaretçileri Estonya’nın dijital dünyasına davet ediyor ve insanların günlük yaşamlarının bir parçası olan e-çözümleri tanıtıyor. Dijital Estonya toplumunun temeli, devlet, yerel yönetimler, şirketler ve vatandaşlar arasındaki iletişimin olabildiğince hızlı ve kolay olması, hem zamandan hem de kaynaklardan tasarruf sağlaması ve bürokrasiyi çok az veya hiç gerektirmemesidir.
Tasarım, dijital toplum modelinin her yerde uygulanabilir olmasına vurgu yapıyor ve en yeni dijital ve akıllı çözümlerin kullanımına, kalkınma açısından hızlı bir şekilde ilerlemeye ve gelecek nesiller için işleyen bir toplum ve sürdürülebilir bir dünya bırakmaya odaklanıyor.
Tema: Light, Lights
Atelier du Prado Architectes ve Celnikier & Grabli
Fransa Pavyonu, konuklarını Fransa’nın zengin kültürel mirasına ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine olan bağlılığına tanıklık eden bir yolculuğa çıkarıyor. “Light, Lights” başlıklı yapının teması ve mimarisi, yenilenebilir enerjiyi teşvik etme ve modern demokrasinin temellerini atarak fikir ve bilgi dolaşımına katkı sağlayan 18. yüzyıl aydınlanma filozoflarının anahtar rolünü hatırlatma arzusunu yansıtıyor.
Bu ilerleme kavramı, daha dirençli, cüretkâr ve yaratıcı bir dünya inşa etmeye kendini adamış birçok proje lideri tarafından desteklenen sergi ve etkinlik formatlarıyla projenin merkezinde yer alıyor.
Tema: Unified Vision for a Promising Future
Expo 2020 için tasarlanan pavyon, GCC ülkelerinin benzersiz iş birliğini ve birlikte çalışarak elde ettikleri başarıları sergilemeyi amaç ediniyor. Ortak tarih, din ve kültür dahil olmak üzere üye devletler arasındaki bağları sergileyen bir deneyim yaratıyor.
Ziyaretçiler, su öğesiyle desteklenen ve dokulu bir tasarıma sahip yekpare küp yapı bulunan peyzaj tasarımıyla karşılanıyor. GCC’nin altı üye devletinin her birini temsil eden altı farklı iplik grubu, pavyonun ortasında bir araya gelerek Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği’ni sembolize ediyor.
Ayrıca konsey ilk kez bir dünya fuarında temsil ediliyor ve Expo 2020’ye kaydolan ilk çok uluslu organizasyon konumunda bulunuyor.
Tema: Campus Germany
LAVA (Laboratory for Visionary Architecture)
LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) tarafından Alman Pavyonu için tasarlanan mimari, temelinde kampüs fikrini yansıtıyor. Geleneksel anlamda bir bina olmaktan ziyade, bir parkın bir kampüsü çevrelemesi gibi, bir bağlantı elemanı ile çevrili dikey bir bina hacimleri topluluğu bulunuyor. Bu yapı bolluğu, Almanya’nın federal sistemini ve endüstri ve araştırma sektörlerinin çeşitliliğini temsil ediyor. Üst üste dizilmiş küpler etrafı çevrili boşluklarla etkileşime girerek iç ve dış mekanlar arasında birçok heyecan verici değişime ve perspektife yol açıyor. Pavyon, ziyaretçileri için şeffaf, çok yönlü, çeşitli ve canlı bir atmosfer vaat ediyor. Böylece binanın kendisini serginin bir parçası haline getiriyor ve onu insanları ve içeriği birbirine bağlayan bir araca dönüştürüyor.
Tema: Grenada! Enhancing its environment through the movement of people, culture, products and services.
Creative Youth Programme
Grenada’nın ulusal meyvesi ve amblemi olan hindistan cevizinden esinlenen Grenada Pavyonu Expo 2020 Dubai’de ülkenin rahat ve misafirperver insanlarını, sakin, güvenli ve huzurlu yaşam tarzını, nesiller boyu aktarılan zengin tarih ve kültürünü tanıtmayı amaçlıyor. Konuklarını, dünya baharatlarının birçoğuna ev sahipliği yapan “Baharat Adası” Grenada’da, kalipso ve büyük davul gibi geleneksel ritimlerin tadını çıkarabilecekleri renkli bir tura davet ediyor.
Tema: Future is in India
CP Kukreja Architects
Expo 2020 için tasarlanan Hindistan Pavyonu, geleneksel Hint unsurlarını modern bir dilde sergilemeyi hedefliyor. Uzay programı da dahil olmak üzere Hindistan’ın kültürü, mirası ve teknolojileri üzerine inşa edilen yapı, “Yeni Hindistan”ı yansıtacak ve insan kaynaklarının güçlü yönlerini ve gençliğin isteklerini gösterecek.
Ülkenin yetenek, ticaret, gelenek, turizm ve teknoloji alanlarındaki gelişmeleri ile küresel güç olma potansiyelini tanımlayacak bir mekân olacak. Ziyaretçiler Harappan medeniyetinden modern Hindistan’a kadar ülkenin büyüme öyküsüne tanıklık edecek.
Tema: Transforming Future Civilization, Through Innovation and Diversity
Endonezya’nın modern teknolojileri ve yerel bilgiyi birleştiren yeniliklerle nasıl daha iyi bir gelecek yarattığını keşfetmek için çeşitliliğe, yeniliğe ve fırsatlara ev sahipliği yapan Endonezya Pavyonu, geleneksel motifleriyle fütüristik anlayışı bir araya getirerek ülkenin yüzü olmayı amaçlıyor.
3 kattan oluşan yapının her katı farklı bir hikayeyi kendine konu ediniyor. “Dünyayı Yeniden İnşa Etmek İçin…” temalı birinci kat, Endonezya’nın tarihini sunarken, ikinci katta sofistike enstalasyonlar sergileniyor. “Gece Pazarı” atmosferi sunulan 3.kat ise ziyaretçilere ülkenin kültürel çeşitliliğini, misafirperverliğini ve halkına özgü sıcaklığını deneyimleme fırsatı sunuyor.
Tema: Ireland – Island of Inspiration
Office of Public Works (OPW)
Tek katlı İrlanda Pavyonu birbirine bağlı iki yapıdan yapıdan oluşuyor: Oculus ve bahçe. Newgrance Anıtı’nın “ışık kutusu” fenomeninden ve güneşe doğru hizalanmasından ilham alan ve gökyüzü manzaralı koni şeklindeki huniyi barındıran dairesel mekan Oculus, pavyonun ana yapısal mekanını ve sergileme alanını meydana getiriyor.
Açık çatılı kare içinde kare olarak tasarlanan bahçe ise hem Arap bahçesini hem de arkadlı mimariyi temsil ederken çok amaçlı toplantı, etkinlik ve performanslara ev sahipliği yapıyor. Uzun ve köklü bir yaratıcılık, hayal gücü ve yenilik mirasına sahip İrlanda ziyaretçilerine ilham kaynağı olmayı amaçlıyor.
Tema: Beauty Connects People
Carlo Ratti, Italo Rota, Matteo Gatto, F & M Engineering
Geri dönüşümü, döngüselliği ve dijital olarak yeniden yapılandırılabilir mimariyi araştıran bir temaya sahip olan İtalya Pavyonu, tekneden dönüştürülmüş malzeme ile inşa edildi.
Sürdürülebilirliği konseptin merkezine entegre eden proje, döngüsel ekonomiye dahil olarak okyanustan çıkarılan geri dönüştürülmüş plastik, portakal kabukları, kahve telvesi, mantar miselyumu gibi malzemeleri bünyesine dahil ediyor. Ayrıca sergide gerçek kum gibi Dubai’den yerel malzemeler yer alıyor. Pavyon, “Ortak kültürel mirası şekillendirerek tarih boyunca Akdeniz havzasında yaşayan denizci topluluklara saygı duruşunda bulunurken, diğer yandan yeniliği teşvik etmede tarihin, geleneğin ve hafızanın önemini” araştırıyor. Kompozisyonun ana unsuru olan çatı ise yüzeyi ile deniz ve çöl dalgalarını çağrıştırıyor.
Tema: Join. Sync. Act.
Yuko Nagayama ve NTT Facilities
Japonya ile Ortadoğu arasındaki uzun yıllar boyu devam eden bağlantılara ve kültür paylaşımlarına odaklanan Japonya Pavyonu, geleneksel Arabesk ve Asanoha desenlerini cephesinde bir araya getiriyor. Konuklar, Japon kâğıt paketleme sanatı Origata aracılığıyla başkalarına gösterilen saygıyı simgeleyen Japon geleneksel Origami şekilleriyle karşılanıyor. Üç boyutlu cephede kullanılan Japon geleneksel kağıdından ilham alan yumuşak ince tabakalı malzeme, güneş ışığı kontrolünü sağlıyor. Orta Doğu’da yaygın olarak faydalanılan su öğesini de bünyesine dahil eden yapı, çevresini serinletirken üç boyutlu cepheyi yansıtıyor.
Ziyaretçiler, “Join. Sync. Act” mesajını eyleme dökmeye ve Osaka, Kansai’de Expo 2025’e ev sahipliği yapacak olan Uzak Doğu ulusunun canlı sanatını, kültürünü ve teknolojisini keşfetmeye teşvik edilecek.
Tema: Presenting unique landscapes, rich history, culture and opportunities
RAQ Contracting, NUSSLI
“Yarına Açılan Kapı” ismini alan pavyon, kendini modern fikirlere sahip geleneksel bir ülke olarak tanıtan Kazakistan’ı Expo 2020 Dubai’de temsil ediyor. Cephesinden yansıyan ışık ile ülkenin gelenek ve Kazak kültürüne olan gurur ve güvenini sembolize ediyor. Cephenin mimarisi, tipik ‘Ayir Kalpak’ başlığından ve eski Kazak şehirlerinden ilham alıyor. Üç katlı pavyon, mimarisiyle göçebelerin seyyar evi olan Kazak çadırının işçiliğine işaret ederken, 850 ton çelik bağlantıları ile Dubai Expo 2020’nin en büyük pavyonlarından biri konumunda. Konuklar, artırılmış ve sanal gerçeklikle desteklenen pavyonda Kazakistan’ın geçmişine, bugününe ve geleceğine tanıklık edecek.
Tema: Smart Korea, Moving the World to You
Mooyuki Architects
Kore sanatını, stilini ve pop kültürünü tek bir yerde yakalayan dönen küpler, sürekli değişen görüntüsüyle dinamik bir cephe meydana getiriyor. Beş katlı tasarım, “heyecanla dans eden bir grup” kavramını yorumluyor ve Kore dinamizmini somutlaştırmaya çalışıyor.
Teknoloji becerisiyle tanınan Asya ülkesi, “Smart Korea, Moving the World to You” teması altında sinema, televizyon ve müziğin giderek artan küresel popülaritesini vurgulayarak çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Ayrıca ülke yapay zekâ, sanal gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler aracılığıyla Dördüncü Endüstri Devrimi’nde dünya lideri statüsünü vurgulayacak.
Ulusun insanlığı daha parlak bir yarına yönlendirme girişimlerini simgeleyen Expo 2020 Dubai’deki Güney Kore Pavyonu ziyaretçilerini canlı bir renk, kültür ve fütürizm tuvali bekliyor.
Tema: New Kuwait: New Opportunities for Sustainability
CITYNEON
Çöl kumları ve Basra Körfezi’nden esinlenen Kuveyt Pavyonu’nun cephesi, güneş ışığıyla parlayarak Kuveyt’in doğasını ve enerjisini somutlaştırıyor. Modüler şekilde tasarlanan yapı, kolayca parçalarına ayrılabiliyor ve geri dönüştürülebiliyor.
EXPO 2020 Dubai’de Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı ve Kuveyt Genel Komiseri Munirah Al Huwaidi, proje hakkında görüşlerini dile getirerek “Sürdürülebilirliği sembolize eden su kulesi şeklindeki yapı, Kuveyt’in gelecekteki vizyonunu yansıtan pavyonun merkezinde yer alıyor. Sürdürülebilirlik ve doğal çevreye, yerel iklime, kaynaklara ve ülke insanlarının kapsamlı becerilerine duyulan saygıyı yansıtıyor,” dedi.
Tema: The Warm Heart of Africa
Creative Youth Programme, Team Lync
Malavi Pavyonu, konuklarını ülkede hayatın nasıl olduğunu keşfetmeye davet ediyor. Yapı, gelişmek için doğru araçlara sahip küçük bir kırsal çocuğun hikayesini anlatıyor. Çocuğun hikayesi aynı zamanda gelişme potansiyeli olan, yatırım ve ticaret fırsatlarıyla dolu Malavi’nin ulus olarak yolculuğunu da temsil ediyor.
Pavyon, ülkenin zengin kültürünü, iş fırsatlarını, turizmini, çeşitli sektörlerdeki tarihi ve dönüşüm yolculuğunu paylaşacak ve eğlenceli bir deneyim sunacak. Tarım, turizm, bilim ve teknoloji gibi çeşitli sektörlerdeki yenilikleri sergileyecek. Ayrıca ziyaretçiler, yatırım ve ihracat anlaşmaları arayan Malavi’den iş insanlarıyla etkileşim kurma fırsatı bulacak.
Tema: Energising Sustainability
Hijjas Architects + Planners
Malezya’nın görkemli yağmur ormanlarından esinlenen Malezya Pavyonu, birbirine bağlı yüzen kanopiler ile dolambaçlı bir akış sağlıyor. Expo 2020 Dubai için, Malezya’nın geliştirdiği #MyButterflyEffect Marka Kampanyası, insanları sürdürülebilir kalkınma için yeni düşünceler, yeni eylemler ve yeni sonuçlara doğru kendilerini güçlendirmeye teşvik eden ve ilham veren bütünsel bir kavram. Küçük bir değişikliğin, etkili sonuçlar doğurabileceği inancı üzerine kurulu. Malezya’nın ulusal kelebeği ile özdeşleşen kampanya, Malezya ve dünya için yeşil bir gelecek hedefliyor.
Ülke, başlangıç olarak inşa ettiği pavyon için ‘’net sıfır karbon’’ yaklaşımını benimsiyor ve bunu ilk kez dünya fuarı için gerçekleştiriyor. Bu eylem, Malezya’nın Expo 2020 Dubai’ye katılımının geride karbon ayak izi bırakmamasını sağlamayı ve başkalarına da sürdürülebilir eylemler için ilham vermeyi amaçlıyor.
Tema: Monaco 360° – a World of Opportunities
AODA, OOS
Kaleydoskoptan esinlenen ve Rock of Monaco ile bütünleşen Monaco Pavyonu, ülkenin karakteristiği, eylemleri, çoklu perspektifleri ve çeşitliliği gibi birçok yanını yansıtmayı hedefliyor. Pavyon, fotovoltaik panellerin çarpıcı bir şekilde kullanıldığı ana çokgen yapısı ile Monaco’nun çevre dostu yönetimini ve çevreyi korumaya yönelik eylemlerini çağrıştırırken sıfıra yakın elektrik tüketmeyi taahhüt ediyor.
Yapıda iki ana sergi alanı bulunuyor. “Fırsatlar Bahçesi”, Monaco’nun sıcak ve güneşli iklimini canlandıracak çeşitli etkileşimli deneyimler içeriyor. “Kaleydoskop” bölümünde ise ziyaretçiler ülkenin sanatına, kültürüne, yeniliğine, tarihine, gastronomisine ve daha fazlasına tanıklık ediyor.
Tema: Montenegro – Blessed by Nature)
Matija Vukovic
Karadağ pavyonu, ziyaretçilere ülkenin çok dinli kültürel mirası, milli parkları hakkında fikir sunarken, Karadağ doğasının beş temel unsurunu keşfe davet ediyor: deniz, dağlar, nehirler, göller ve biyolojik çeşitlilik. Ayrıca insan ve doğa arasında bir denge kurmaya yönelik yenilikçi çabalarını ve çevreyi gelecek nesiller için korumayı amaçlayan hızlı ekonomik kalkınma stratejisini vurguluyor.
Tema: A Kingdom of inspiration
OUALALOU + CHOI
Pavyon, ülkenin geleneksel Fas tasarım ve inşaat tekniklerinden yararlanarak modernite ve geleneği bir araya getiriyor. 4000 m² ve 33 m yüksekliğinde sıkıştırılmış toprak cephesiyle türünün en büyüğü konumunda olan yapı, malzemesi ile sıcak ve kurak yerlerde iç mekân koşullarının pasif bir şekilde düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Geleneksel Fas mimarisinin önemli bir mekansal öğesi olan bir iç avlu etrafında tasarlanan pavyonun farklı mekanları, kesintisiz bir “iç cadde” ile birbirine bağlanıyor.
Sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda, 2020 Expo’nun tamamlanmasının ardından Fas Pavyonu, dairelere, 80 m² yüzme havuzuna, spor kulübüne ve ortak salona uyarlanmış mevcut tesislere sahip bir konut kompleksine dönüştürülecek.
West Yangon Teknik Üniversitesi öğrencisi
West Yangon Teknoloji Üniversitesi’ndeki bir üniversite öğrencisi tarafından tasarlanan Myanmar Pavyonu, açıklığı ve sakinliği yansıtıyor ve tüm ziyaretçileri sergiyle etkileşime girmeye teşvik ediyor. Benzersiz ahşap mimarisiyle, Myanmar’ın kültürünü, duvar resimlerini, nakışlarını, derin tarihini ve halkının değerlerini sergilerken dar geçitleri ile heyecan verici bir maceraya rehberlik ediyor. Aynı zamanda ziyaretçilere kendilerini yansıtma ve iç gözlem yapma konusunda ilham vermeyi hedefliyor.