Expo 2025 Osaka’daki İtalyan Pavyonu

Expo 2025 Osaka’daki İtalyan Pavyonu

Mario Cucinella Architects tarafından tasarlanan Expo 2025 Osaka, İtalyan pavyonunun bir "İtalyan Atölyesi" olarak sergilenmek üzere bir arşiv haline gelmesi amaçlanıyor.

İtalyan Pavyonu, nesiller ve kültürler arasındaki iletişim yoluyla bilgi ve yenilik üreten, yaşayan bir organizma olacak: burası sanatsal, bilimsel, girişimci ve sosyal deneyleri kucaklayacak geniş bir İtalyan teknik bilgisi deposu. Pavyonun mekanları, yaratıcı DNA’yı gün ışığına çıkaracak ve canlandıracak. İtalya’nın mirasına ait kültürel eserler delil olarak sergilenecek, ayrıştırılacak ve daha sonra beklenmedik bir şekilde yeniden önerilecek. Pavyonun iki bölümü var: serginin kendisini (temel deneyim) içeren bir vitrin yapısı ve vitrinin arkasında yer alan ikincil işlevleri içeren bir hizmet alanı. Pavyon, alanı çevreleyen gökyüzü ve denizden gelen ışığın kendisini yaymasına izin veren bir yapı olarak kendini görünür kılıyor. Ana cephe, büyük bir atriyumun manzarasını sunan ve iç ziyaretçi rotasının mimarisini çerçeveleyen dev sütunlu açık bir revak olarak tasarlanmış.

Ziyaretçilere yaratıcı bir yolculuk boyunca rehberlik edilecek ve yavaş yavaş onunla bütünleşilecek; Rönesans resimlerinin renklerine, kentsel mekanların oranlarına ve sosyallik hissine tamamen dalmış olan bu insanlar kendilerini şüphe götürmez bir şekilde İtalya havasını solurken bulacaklar.

Bu dramatik deneyim, her biri İtalya’nın yenilikçi olduğu konumlara ve deneyimlere dayanan üç ayrı “perdeye” bölünmüş:

Tiyatro

İtalya’nın tiyatro mirası (mimari alan, teknolojik yenilik ve devrim niteliğindeki oyunculuk yöntemleri açısından) sınırsızdır. Tiyatroyu ziyaret edenler algılarında bir değişim yaşayacak ve kendilerine olası gelecek senaryoları önerilecek. İzleyiciyi seslerin, hareketlerin ve renklerin yanı sıra görsel önerilere de maruz bırakan sürükleyici, çok duyusal bir teatral mekanda seyirci, oyuncuyla değiştirilebilir hale gelecek ve gerçek, sanaldan ayırt edilemez hale gelecek.

İdeal Şehir

İdeal Şehir, ilk olarak on beşinci yüzyıl resminde teorik Rönesans İdeal Şehir kavramını temsil eden bir tema olarak geliştirildi ve burayı, insan yaşamının yokluğunun ütopyayı distopik, metafizik bir yer haline getirdiği sağır edici bir boşluk yeri olarak tasvir etti. Bu düşünce, insanları, doğayı, sürdürülebilirliği ve yaşamı geleceğin İdeal Şehrinin merkezine geri getirmek için bir fırsat olacak. İdeal Şehir deneyimi, kaliteyi ve işçiliği yeni teknolojilerle ilişkilendirerek geliştirmeyi amaçlayan kapsayıcı, sosyal bir yaklaşımla yeni bir geleceğin yaratılabileceği bir alan. Anlatım, derinlemesine bilgi ve yaratım için bir alan ve her biri farklı bir temaya adanmış bir dizi modern atölye çalışmasını içerecek: teknoloji ve enerji; yiyecek ve çevre; imalat ve tasarım; ve sanat ve mimari…

İtalyan Bahçesi

Pavyonun çatısındaki İtalyan Bahçesi, eğlence ve keyif için kullanılacak bir mekan: klasik labirent fikrinin çağdaş bir yeniden yorumu, insanların doğa üzerinde uyguladığı ve onu katı kurallara tabi tutarak kısıtladığı kontrolün bir simgesi ve matematiği temsil ediyor. İtalyan Bahçesi, ziyaretçilere insan ve bitki yaşamı arasında ve doğal ile yapay arasında, yaşamın organik orijinalliği ile insan tasarımının rasyonelliğini dengeleyen yeni bir dengeyi deneyimleme fırsatı sağlayacak.

Proje, Osaka’daki yerel iklimin spesifik özelliklerini tanımlamak için analiz edilmesiyle başladı. Tasarımı, (doğrusal düşünme sürecinin bir parçası olarak) olağan aşağı yönlü çevresel etki değerlendirmesinin ötesine geçerek, bunun yerine nihai varış noktasının yalnızca projenin üreteceği çevresel etkiyi azaltmak değil aynı zamanda inşaat alanını döngüsel bir ekonomi olarak işletmek olduğu entegre bir yaklaşım sunuyor. Bu amaçla öncelikler arasında doğal kökenli ürünlerin kullanılması, kısa tedarik zincirleri, geri dönüştürülmüş içerik, toksik içeriklerden kaçınılması ve sürdürülebilirlik sertifikalarının alınması yer alıyor. İnşaatta, en kolay bulunabilen malzemelerden biri olan ve sertifikalı yerel tedarik zincirlerinden temin edilen ahşap tercih edilecek ve tek malzemeli bileşenler tercih edilerek kirlilik en aza indirilecek.

Yaşam döngüsünün sonunda Pavyon bir malzeme madenine dönüşecek. Her bir unsurun özellikleri (fiziksel, mimari, teknolojik vb.), daha fazla işlem gerektirmeyen doğal dönüşüm süreçlerinden geçerek yeni gereksinimlere uyarlanabilecek şekilde olacak.

Expo kapandıktan sonra Pavyon’un bir “İtalyan Atölyesi” olarak sergilenmek üzere bir arşiv haline gelmesi amaçlanıyor: İtalya’nın en iyi uygulamalarının, patentlerinin, projelerinin, sürdürülebilirlik fikirlerinin, insan zekası ve yapay zeka arasındaki işbirliklerinin, sosyal başarıların veri tabanı. Entegrasyona, şirketler arasındaki ticari ortaklıklara ve ülkeler arasındaki anlaşmalara saygı duyan bir yer.

Etiketler

Bir yanıt yazın