External Reference ile Onionlab, Expo Dubai 2020'deki İspanya Pavyonu için, oksijen üretebilen etkileşimli bir ağaç içeren, 3D baskılı yapay "Zeka Ormanı"nı tasarladı.
External Reference ve Onionlab tarafından oluşturulan ortak girişim, “Yaşam İçin Zeka” sloganından yola çıkarak İspanya Pavyonu için sergi tasarladı. Proje, sürdürülebilirlik ve kolektif zekaya adanmış.
Pavyon, İspanyol mirasının zenginliğinin, bilimin, biyolojik çeşitliliğin, sürdürülebilirlikteki yeniliklerin ve döngüsel ekonominin vurgulandığı benzersiz bir sürükleyici deneyim yaratmak için tasarım, sanat ve teknolojinin bir karışımından oluşuyor.
Pavyonda sergilenen yeniliklerden ikisi, oksijen üretebilen 3D baskılı yapay bir orman ve halkın sürdürülebilir alışkanlıklarına karşılık veren bir ağaç.
External Reference kurucusu ve yöneticisi Carmelo Zappulla, Pavyonun ardındaki düşünce sürecini anlatıyor:
“Öğrenilmiş ve paylaşılan bilgi sayesinde, daha sürdürülebilir yaşamları ve kuruluşları benimseyerek ve uyarlayarak kolektif zeka olarak hareket etmek ve gezegeni kurtarmak mümkün. Dolayısıyla sloganımız: ‘Yaşam için zeka'”.
External Reference ve Onionlab’ın sergi rotasını geliştirdiği, Sürdürülebilirlik Bölgesi’nde bulunan İspanya Pavyonu binası, Amman, Cánovas & Maruri (Extreme Temperatures) mimarlık ofisi tarafından tasarlanmış.
Peyzajın üzerinde yükselen ve geleneksel bir kent meydanı hissini uyandıran kesik koni formuyla dikkat çeken pavyon, ahşap, demir ve kumaş gibi yeniden kullanılabilir malzemelerden yapılmış. Hava akışının artmasına yardımcı olan konik şekil, kamusal alanın sıcaklığını düzenleyerek ziyaretçilerin serin kalması için çevre dostu bir yol sağlamış.
Konilerden ikisi, sergi alanının yeraltında konumlandırılmasıyla sıcaklıkları doğal olarak düşürmeye yardımcı olan pavyonu oluşturmak için iki kattan oluşuyor. Hem pavyon hem de içindeki sergi, tüm malzemelerinin geri dönüştürülebileceği veya başka bir yerde kullanılmak üzere tamamen kullanılabilir veya demonte edilebilir olması açısından döngüsel ekonomi ilkeleri kullanılarak inşa edilmiş.
Sergi rotası, bir dizi enstalasyonun yer aldığı bir grup açık plazadan oluşan zemin kat seviyesinde başlıyor. İspanyol kültürünün dünyaya katkılarından bazılarını detaylandırıyor ve İspanya’nın Arap kültürüyle ilişkisini vurguluyor. Ziyaretçilere, İspanyol-Arap satrancı mirasından ve İspanyol denizaşırı keşiflerinden İspanyolca’nın küresel dil olarak önemine, İspanya’daki Arap mimarisi mirasından Nobel ödüllü nörolog Ramón y Cajal’nın öncü çalışmalarına kadar İspanya’nın kültürel dönüm noktalarından bazılarına bir tur sunuyor. Sergi alanının zemin katı daha analog ve mekanik bir yaklaşıma sahipken, bir alt katı son teknolojiler içeriyor.
Bu alt katta, ziyaretçileri dijital ve fiziksel boyutların benzersiz deneyimler ürettiği olağanüstü bir dünyaya çeken yapay bir 3 boyutlu orman olan Bosque de la Inteligencia (Zeka Ormanı) yer alıyor. Ağaçlar, gezegenimizin atmosferindeki ana sera gazlarının ve CO2, nitrojen oksitler (NOx) ve uçucu organik bileşikler (VOC) dahil olmak üzere çevre kirliliğine yol açan maddelerin bazılarını yakalayıp mineralize edebilen doğal bir mineral bileşik olan saf teknoloji ile karıştırılmış mısır dekstrozundan (şeker) yapılan sürdürülebilir biyoplastik polimerden oluşuyor. Bu fabrikasyon tekno peyzaj, pavyon için tasarlanmış spirulina ve klorella gibi mikroalgler içeren bir dizi foto-biyoreaktör sayesinde fotosentez yoluyla oksijen ve yiyecek üretebiliyor. Bu mikro algler oksijen seviyelerini arttırıyor, küresel ısınmayı azaltıyor ve diğer bitkilerden daha fazla oksijen üretmenin yanı sıra iklim değişikliğinin gelecekteki sonuçlarını önleyebiliyor ve biyoyakıt ve protein açısından zengin gıdaların üretiminde kullanılıyor. Bosque (orman), ziyaretçilerle etkileşim kurmak için etkileşimli kaynakları kullanan ve onları kendi eylemlerinin bir bütün olarak toplum ve dolayısıyla çevre ve özellikle İspanya’da yaşanan benzersiz biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisini düşünmeye zorlayan metaforik bir alan.
Orman, İspanya’nın ormanlarını, okyanuslarını ve denizlerini korumak ve gözetmek için üstlendiği girişimlerin bolluğunu vurgulayarak sürdürülebilir kalkınma lehine çalışan hem kamu hem de özel projeleri gösteriyor. Ek olarak, MIDES projesi (Aqualia) tuzdan arındırma tesisi, termosolar teknolojisi veya Iberdrola’nın Avrupa’nın en büyüğü olan Puertollano’daki yeşil hidrojen tesisi gibi yazılım ve alternatif enerji projelerini kullanarak mahsulleri kontrol etmeye yönelik çözümlere işaret ediyor. Uzmanlar, yeşil hidrojenin gelecekte önemli bir enerji olacağını tahmin ediyor.
Ormanın son bölümünde hem pavyonun hem de sergi alanının etkileşimli kalbini oluşturan Denge Ağacı bulunuyor. Pavyonun tüm arka duvarına yansıtılacak bir ağaç şeklini alarak, ziyaretçilerin tüm etkileşimlerini ve ormandaki bilgileri topluyor. Tüketim alışkanlıklarıyla ilgili soruları uygulama veya 30 etkileşimli ekrandan oluşan bir pil aracılığıyla yanıtlayan ziyaretçiler, ağacın yanıtlarına fiziksel olarak olumlu veya olumsuz tepki verdiğini ve yanıtlarına bağlı olarak mavi veya kırmızı bir damla bıraktığını görecek. Tüm damlaların toplamı, ağacın yeşil ve yapraklı olup olmadığını veya yapraklarını kaybedip kurumasını belirleyecek ve ziyaretçiler sürdürülebilirlik alışkanlıklarından kaynaklanan görsel bir sonuçla karşı karşıya kalacak ve onların İspanya ve sürdürülebilirlik girişimleri hakkında daha fazla şey keşfetmelerini sağlayacak. İspanyol Pavyonu, bunun fiziksel temsili olan “denge ağacı” ile ortak bir zeka olarak çalışıyor.
İki kat boyunca, 3D projeksiyon haritalama dahil olmak üzere çeşitli teknolojiler kullanılıyor. Modeller; infografikler; hareketli grafikler; görsel-işitsel parçalar; interaktif ekranlar ve enstalasyonlar; hologramlar; LED şeritli enstalasyonlar; arkadan aydınlatmalı duvar resimleri; ve diğer sayısız bilgilendirici teknoloji ile ziyaretçilerin her zaman deneyime dalması sağlanıyor. Tüm bunlar, External Reference ve Onionlab tarafından tasarlanan ve ziyaretçi deneyimini İspanya Pavyonu’nun dört duvarının çok ötesine taşımak için The Others tarafından üretilen etkileşimli ve disiplinler arası indirilebilir bir mobil uygulama tarafından da destekleniyor. Artırılmış gerçeklik bölümüne sahip olan uygulama, serginin ayrı bölümlerine uyarlanıyor ve aksi durumda imkansız olan birçok bileşenin hayata geçmesine izin veriyor, örneğin İber vaşağı gibi korunan İspanyol hayvanlarının keşfi; sakallı akbaba; boz ayı; ya da pavyonun kendisinde görünecek olan Akdeniz kaplumbağası.
İspanya Pavyonu’nun sergi turu, İspanya’daki yaşam kalitesinin erdemlerini vurgulayan ve her yaştan, cinsiyetten ve çeşitlilikten İspanyol vatandaşlarının temsilini gösteren dokuz dikey video ekranının desteğiyle ziyaretçinin kendilerini İspanyol kültürüne daha fazla kaptırmasına izin veren bir çıkış rampası ile sona eriyor.