F.O.G. Architecture, Tahıl Çuvalından Cepheleri Olan Bir Mobil Fırın Tasarladı

F.O.G. Architecture, yiyecek ve toprak arasındaki bağlantıyı keşfetmek isteyen bir müşteri için sıradışı bir pop-up kafe ve fırın tasarladı.

Cycle Cycle mobil fırın, tasarımı geleneksel bir ahırdan ilham alan ve Çin kırsal mimarisini andıran pavyon benzeri bir tasarım. 18 metrekarelik kafe ve fırın, tahıl çuvallarından yapılmış, tuğla gibi üst üste dizilmiş cepheleri olan ahşap bir yapı. Yapının ön tarafındaki bambu hasırlarla kaplanmış menteşeli ahşap paneller, bir servis penceresi ve oturma alanı için gölge sağlıyor.

Arka tarafta ise büyük, uzatılmış ve yağmura dayanıklı bir tente bambu hasırlarla kaplanmış ve perdelerle donatılmış olup, müşteriler için hem barınak hem de yarı özel bir alan sunuyor.

Yapının bir yanında bulunan merdiven, kırsal ahır mimarisine referans veriyor. Malzemeler ve dokular, doğal olup, kafe ve fırına sıcak bir ev hissi katıyor.

Yapıdaki birkaç açıklık, müşterilerin kahve hazırlama sürecini ve ekmek ile hamur işlerinin paketlenmesini gözlemlemelerine olanak tanıyarak iç mekana görsel geçirimlilik sağlıyor. Bu açıklıklar ayrıca hava dolaşımına yardımcı oluyor ve iç mekana doğal ışık getiriyor.

Kafenin tabanındaki alçak banklar, müşteri etkileşimini teşvik ediyor ve tahıl çuvalları geçici sırt dayanakları sağlıyor. Çin’in kırsal bölgelerinde yaygın olan alçak oturma düzeni, çiftçilerin mahsullerle ilgilenmesini kolaylaştırıyor.

F.O.G. Architecture, Cycle Cycle’ı prefabrik modüler bir yapı olarak tasarlamış. Dolayısıyla yapı, kamyonla çeşitli yerlere taşınabiliyor ve kolayca monte edilebiliyor. Yapıyı monte ederken, mimarlar ve inşaatçılar çit dikmemiş ve yoldan geçenleri bu sürece katılmaya teşvik etmişler. Tahıl çuvalları bir ekip çalışmasının parçası olarak sezgisel bir şekilde üst üste dizilmiş. Bu da inşaatın performatif yönünü gösteriyor.

Cycle Cycle, birçok açıdan bir gıda kamyonuna benziyor, ancak tekerleksiz — projenin ana unsurları esneklik ve hareketlilik. F.O.G. Architecture, yapının çeşitli ortamlara uyarlanabilmesini sağlayarak, şehir içinde yeni bir kamusal alan oluşturmuş.

Cycle Cycle mobil fırın, kahve ve yiyeceklerin spontane bir şekilde kamusal alanları nasıl harekete geçirebileceğini gösteriyor. Yapı, mimarinin insanlar ve toprak arasındaki bağlantıyı yeniden keşfetmeye yardımcı olduğu bir kültürel rol oynuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın