Factoría Joven Parkı

UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Lusitania'nın tarihi başkenti şimdi de İspanya'nın en çekici mimari parklarından birine ev sahipliği yapıyor.

İspanyol firma Selgascano Studio tarafından tasarlanan Factoria Joven’in inşaatı tamamlandı. Mükemmel bir kaykay alanı ve açıkhava mekanı sunan bu proje Merida’da yer alıyor. Çin ejderhalarının yaratılmasında kulanılan inşaat tekniklerinden esinlenen rengarenk yapı beyaz ışıklandırması ile göz dolduruyor.

Arkeolojik alanın üzerindeki park, altındaki arkeolojik kalıntıları korumak adına yerden 1,5 m yükseltilmiş. Çok fonksiyonlu alan gençlere, buluşabilecekleri, spor yapabilecekleri, dans edebilecekleri, müzik yapabilecekleri ve hatta halka açık bilgisayarlar ile internete girebilecekleri bir ortam sunuyor.

Extremadura Bölgesel Meclisi Factoria Joven inşasında 13 ay boyunca yerel halk ile çalıştı. Metal yapı üzerine uzun ömürlü su geçirmez polikarbon panellerin eklemlendiği proje 1,2 milyon Euro’ya mal oldu. İnternet odası doğal ışıklandırma ile aydınlatıldı ve zemini parlak turuncu rengi ile kaplandı. Maliyeti ve çevresel etkiyi azaltmak için odada geri dönüşümlü mobilyalar kullanıldı. Plastikten yapılmış 1 m kalınlığındaki termal tabanlı geniş gölgelik, ziyaretçilerini Akdeniz yazının kavurucu sıcağından koruyarak serin ve havadar bir ortam yaratıyor.

İlginç mimari etkisi ve uzun ömürlü tasarımı ile yapı, bugün kamusal alanın nasıl tasarlanması gerektiği konusunda önemli bir politik tartışma başlattı. Fakat Factoria Joven, meclisin yerel halk ile ortaklaşa geliştirdiği çarpıcı bir mimari yapı. Bir endüstri kenti eteklerinde yer alan proje, bir yandan gençler için keyifli bir kamusal ortam yaratırken diğer yandan da kentin çölleşmesini engellemeye çalışan bir mimari deneyim ortaya koyuyor.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın