Faroe Geleneklerinden İlham Alan Yeni Smryl Line Terminal Binası

Henning Larsen'in Faroe Adaları'nın başkenti Torshavn'daki yeni terminal binası projesi, geleneksel Faroe balıkçı teknelerine ve tarihi limana saygı niteliğinde.

Smyril Line’ın 8.000 metrekarelik yeni genel merkezi, üç farklı işleve hizmet ediyor – feribot terminali, ofis binası ve lojistik merkezi. Turistlerin rağbet ettiği bir destinasyon olmaya hazırlanan terminal, Torshavn sakinlerini Doğu limanına bağlayan, halka açık bir açık rampaya sahip.

Bir zamanlar Faroe Adaları’nı dünyanın geri kalanına bağlayan birincil geçit olan Torshavn’ın Doğu limanı, birçok Faroeli için manevi değere sahip olup, yeni yolculuklara çıkanlar için kalkış noktası veya su kıyısında keyifli yürüyüşler için romantik bir ortam olarak hizmet veriyor. Son yıllarda, Schengen liman güvenlik önlemleri sebebiyle liman halka kapatılmıştı.

Henning Larsen tasarımı yeni terminal, giden yolculara veda etmek için toplanan kalabalıkları gösteren 1950’lerin siyah beyaz fotoğraflarında bulunan nostaljinin özünü yakalıyor. Yolcu ve yük giriş çıkışlarını ayırarak, tarihi gezinti yeri başkentle yeniden bağlanıyor.

Ahşap yapı, geleneksel Faroe balıkçı teknelerinin zarif hatlarını yansıtıyor. Tek balta ile yapılan ve kökenleri Viking dönemine kadar uzanan bu tekneler, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesinde yer alıyor. Binanın temel yapısı, daha küçük Faroe adalarında sıklıkla bulunan el yapımı sahil yollarını yansıtmakta olup, sudan sarp uçurum yüzlerinden küçük ahşap tekne binalarına kolay tekne erişimi sağlıyor. Smyril Line, Danimarka, Faroe Adaları ve İzlanda’da yolcu feribotları işlettiğinden, terminal yolcular için hem duraklama hem de kalkış noktası olarak hizmet verecek. Tasarım, değişen mevsimlere ve İskandinav iklimine uyum sağlamaya öncelik vererek, gelen ve giden yolcular için sorunsuz bir deneyim sağlaması öngörülüyor.

Özel bir araç drop-off alanı doğrudan ana girişe yöneliyor ve kamusal bir bekleme odası, kafe, kayıt masası ve Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik alanını barındıran iki katı kapsıyor. Üst bekleme odası, ziyaretçilerin yeşillikler ve etkileyici manzaralar içinde dinlenebilecekleri bir teras rampasına erişim sağlıyor. Bu alan, yerel topluluk ve dışarıdan gelen ziyaretçiler arasındaki bağlantıyı özetler nitelikte ve bölgeye halkın erişilebilirliğini artırıyor.

Binanın kalbinde, yerden yüksekte yer alan Smyril Line genel merkezi, 100’den fazla çalışan için sıcak bir ortam sunuyor. Emniyet ve güvenliği sağlamak için ofis alanı, terminalden planlı bir şekilde ayrılmış. Ofis alanının tasarımı, işlevselliğin ötesine geçerek, farklı geçmişlere sahip çalışanlar arasında güçlü bir topluluk duygusu geliştirmeyi ve onların refahına öncelik vermeyi amaçlıyor. İşbirliği ve etkileşimi vurgulayan merkezi ortak alan, genel merkez içinde bir sosyal merkez olarak düşünceli bir şekilde tasarlanmış.

Çevredeki manzara ile uyumlu bir şekilde bütünleşen ofisin benzersiz özelliği, geniş bir özel iç bahçeye sahip olması. Yine Henning Larsen tarafından tasarlanan çok katlı dış bahçenin peyzaj tasarımı, çalışanların doğayla iç içe canlanabilecekleri bir inziva yeri olarak hizmet veren geniş açık konseptli kantini tamamlayarak, çalışanlar için sakin ve canlandırıcı bir atmosfer yaratıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın