Fatsa’da Altıntepe şirketinin altın ayrıştırmak için siyanür kullanmak istemesine karşı dün İstanbul’da basın açıklaması yapıldı. “Toprağımızın üstü ‘altın’dan daha değerli” dendi.
Fatsa ve Ünye’ye içine alan ve tüm Orduyu etkileyecek olan ‘Siyanürlü Altın madeni’ işletmesine karşı dün Fatsa ve Ünye halkı İstanbul Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına İstanbul CHP Milletvekili Melda Onur ve birçok ekoloji grubu destek verdi. 6 Ekim’de de Fatsa’da miting yapılacak.
Fatsa’nın Yukarı Bahçeler Mahallesi, Engiz Mevkii’nde İngiliz ortaklı Altıntepe şirketi, altın madeni çıkarmak üzere çalışma başlatmış durumda. 1 yıl önce başlayan çalışma kapsamında şirket 100 dönümlük alanda bulunan ağaçları kesmişti. 900 ton civarı altın olduğu iddia edilen alanda açılacak kuyularda siyanürle altın ayrıştırılmaya başlanacağı ifade ediliyor.
Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında daha önce Kütahya Gümüşköy’deki gümüş madeninde siyanür havuzunda yaşanan çökmenin yarattığı çevre felaketine hatırlatıldı. Bölgede valiliğin siyanürün baraj suyuna karışmadığını söylemesine rağmen, Çevre Mühendisleri Odası’nın yaptığı araştırma sonucu insan sağlığını tehdit eden sınırların üzerinde siyanürün içme suyuna karıştı tespit edilmişti. Uşak Eşme’de Tüprag Maden İşletmesi’nin neden olduğu zehirlenme vakasında ise Türk Tabipler Birliği’nin yöre halkından aldığı kan örneklerine kaymakamlık el koymuştu. Bu olayda ise 1500 kişi zehirlenmişti.
Platfomun basın açıklamasında Karadeniz’in suyundan sonra şimdi de yeraltı zenginliklerine göz dikildiğine vurgu yapılırken şu ifadelere yer verildi. ‘Bölgenin yeraltı kaynakları el değmemiş bir şekilde durmakta. Bizler “Toprağımızın üstü altından değerlidir” diyoruz. Siyanürle altın aranmasına, doğal zenginliklerimizin ve doğamızın talan edilmesine karşıyız. Karadeniz halkı geçmişte nasıl ki karaborsacıya ve tefeciye karşı direndiyse bugün de doğasına, yer altı ve yerüstü zenginliklerine göz diken sermayenin karşısında gerektiği gibi durmayı da bilir.
Siyanürün etkileri Siyanür herhangi bir madde değildir. Siyanür etkileri yok olmayan bir zehirdir. Siyanür yüksek konsantrasyona sahip olduğundan toprağa ve suya geçer ve yok olmaz. Ayrıca havadan, topraktan ve sudan meyve ve sebzelere geçerek insan vücuduna da alınır. Çok ciddi hastalıklara hatta ölümlere yol açar. Yer altı sularına derelere karışarak içtiğimiz suya yetiştirdiğimiz fındığa, hayvana nüfuz eder ve bizleri zehirler. Doğa ve canlı yaşamında geri dönüşü olmayan tahribatlara neden olur. Siyanürün etkisi çok uzun yıllar kullanıldığı alandan silinmez. Bu nedenle Fatsa ve Ünye’yle birlikte tüm Ordu tehdit altındadır.
Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu siyanürlü altın işletmesine karşı 6 Ekim’de Fatsa mitingi düzenliyor. Slogan ise: Toprağımızın üstü ‘altın’dan daha değerlidir olacak. Çağrıda ayrıca ‘HES Projeleri, termik ve nükleer santral projelerinin durdurulmasını istiyoruz’deniyor.