Félix Candela’nın İzinden Giden Apartman Tasarımı: DL1310

New Yorklu mimarlık ofisi Young & Ayata ve Mexico Cityli ofisi Michan Architecture, çıplak beton cepheli bir apartman olan DL1310’u tasarladı.

Mexico City’nin Tetelpan semtinde bulunan DL1310, gömme pencereleriyle ve burgulu beton cephesiyle dikkat çekiyor.

“Beton kalıplar üzerindeki çizgi desenlerinin tasarım odaklı olmasının yanı sıra alternatif estetiğe yönelik geleneksel kalıp teknikleriyle çalışmanın da bir yolu.”

Dört katlı apartmanın dört bir cephesine, her biri içeri çekilmiş cumba pencereleri oluşturacak şekilde döndürülen toplam 22 adet açıklık eklenmiş.

Young & Ayata ve Michan Architecture, yedi daire içeren DL1310’nın dış cephesinde düz açıdan kavisli çizgilere kesintisiz bir geçişe izin vermesinden dolayı dökme beton tercih etmiş.

Binalar için dökme beton kullanmak aynı zamanda Mexico City’de popüler bir inşaat yöntemi, bu da onu uygun maliyetli ve zaman kazandıran bir malzeme seçimi haline getiriyor.

Uygulamalar ile ayrıca, beton kabuklarla ilgili öncü çalışmalarıyla tanınan İspanyol ve Meksikalı mimar Félix Candela’nın çalışmalarına bağlı kalmak istenmiş.

“Candela’nın kabuklarında, doğrusal ahşap levha biçiminin çizgileri, sadece yüzey geometrisinin düz çizgileri değildir, her bir levhanın içinden geçtiği ince bir dönme momenti bulunur.  Candela, inşaatı indeksleyen bu çizgilerin daha sonra yüzey eğriliği tanesinde bir hareketle gözü nasıl çekebileceğinin ustasıydı.”

İnşaat sırasında, betonu şekillendirmek için fiberglas levha kalıpları kullanılmış.

“Bu, projenin geri kalanında tutarlı beton eklemlenmesini sağlayacak karmaşık yüzeyler için kalıpları yeniden kullanmanın verimli bir yolunu bulmaya yönelik bir alıştırmaydı. Betonda daha derin bir rölyef ve doku görünümüne doğru yüzeyde sürekli değişen bir derinlik elde etmek için kalıptaki her bir ahşap şeridin arkasına rastgele küçük şimler yerleştirdik.”

Gri, dokulu dış cephenin aksine, binanın iç duvarları sıvanmış ve ahşap veya cilalı kireçtaşından yapılmış zeminler parlak beyaza boyanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın