Fettah Tamince’nin Haliç projesine Mimarlar Odası engeli

Haliç'teki Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi tersaneleri yat limamna dönüştürecek Haliç Yat Limanı projesine Mimarlar Odası'ndan itiraz geldi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Sembol-Ekopark Turizm-Fine Otel Ortak Girişim Gıubu’nun 1 milyar 346 milyon dolar artı KDV bedelle kazandığı ihale sonrasında yaptığı açıklamada projeyi yargıya taşıyacağım bildirdi. Mimarlar Odası “Süreci başından itibaren yakından izleyen Odamız, açılacak dava ile ilgili gerekli hazırlıkları tamamlama aşamasında olup, kamuoyu gelişmelerden bilgilendirilmeye devam edilecektir” denildi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

“Basında çıkan haberlerden “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi” ihalesinin tamamlanmış olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Basında çıkan haberlere göre Proje, 4 yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek. Proje kapsamında her biri 70 yat kapasiteli iki yat limam, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkânlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otoparkı kapsamaktadır. İlk kez 12 Eylül sonrasında gündeme getirilen, Dalan döneminde uygulanmaya başlanan ve günümüzde kentsel dönüşüm ile daha ileri aşamaya ulaştırılan bilimi, uzmanlığı, hukuku, şehirciliği ve planlamayı ret eden rant odaklı süreç, “Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi” ile Haliç’in “el değmemiş” son parçasına da uzandı.

Okmeydanı kentsel dönüşüm projesinin denize açılan kapısı olduğu ve zaman içinde Kasımpaşa’yı da içine alarak Galatapoıt ile bütünleştirilmesinin amaçlandığı açık olan bu proje ile dünyanın en eski ikinci tersanesi -ve Tersane-i Amire’nin günümüzdeki karşılığı- olan 558 yıllık Haliç Tersanelerinin, dünya üzerinde başka örneği bulunmayan şekilde ve yaklaşık 6 asırdır gemi yapım işlevim sürdüren tek endüstriyel arkeolojik SİT’in ortadan kaldırılması için yeni bir adım atılmış oluyor.

Konunun sadece gelecek kuşaklara aktarılması ile yükümlü olduğumuz kültürel, tarihi ve endüstriyel arkeolojik mirasın korunması açısından değil; kentin ve geleceğinin şekillendirilmesi açısından da bütünlüklü olarak ele alınması gerektiği açıktır.

Oysa ihale, sadece Tersane-i Amire’yi oluşturan alamn bütünlüğünü bozmakla kalmamakta, 2863 sayılı Koruma Mevzuatı, Komma Kumlu kararlan, planlama ve şehircilik ilkeleri, imar mevzuatı vb. uyulması zorunlu mevcut bütün yasal düzenlemeleri de yok saymaktadır. Haliç her türlü yatının imar planlanna dayanmak zorundadır. Bilinen 8500 yıllık tarihi ile İstanbul Kenti’nin tarih boyunca ve bugün dünyaca tanınmasında simgesel öneme sahip “altın boynuz” olarak da biliniyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın