İzmir İli Çeşme Merkez Sahili Kamusal Mekanların ve Cephelerin Düzenlenmesi Ulusal Fikir Projesi Yarışması'nın Kolokyum ve Ödül Töreni 3 Ağustos 2012 Cuma günü İzmir Ekonomi Üniversitesi D Blok'ta bulunan çok amaçlı salonda yapıldı.
{video640 src=”http://player.vimeo.com/external/47016012.sd.mp4?s=192b84255b7c810e4d6b2ef2b7e108d3″}
İzmir Ticaret Odası’ndan Ümit Çiçek bir açılış konuşması yaparak teşekkürlerini sundu ve yarışma sürecinden bahsetti. Kolokyum’a Asil Jüri üyeleri olan Tamer Başbuğ, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülsüm Baydar, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çınar Atay, Çeşme Belediyesi İmar Müdürü Füsun Taylan ve Şükrü Kocagöz katıldı. Yedek Jüri’den ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu yer aldı.
Kolokyum’da tartışılan konuların başında limandan denize girilme fikri, yaz ve kış kullanımları arasındaki farklar ve mevcut yapıların gabarileriyle oynanması geldi.
Kolokyum’a başkanlık etmesi üzere Emre Ergül davet edildi. Ergül kısa bir konuşma yaptı ve kolokyumların önemini anlattı. Bu yorumlara karşılık söz alan Jüri Başkanı Başbuğ ise jürinin Çeşme’ye nasıl bir kimlik kazandırılacağına dair düşündüklerini söyledi. Bu yarışmanın günümüzde kaybetmiş olduğumuz kıyı kentlerinin nasıl geri kazanılacağıyla ilgili olduğunu ve bu yüzden bir ilke damgasını vurduğunun altını çizdi.
Daha sonra Kolokyum’u izlemeye gelen yarışma katılımcılarından Mehmet Özer ilk sözü aldı ve yarışma süresinin 2 aya sıkıştırıldığından bahsetti. Ayrıca yarışma şartnamesinin diğerlerine göre daha kaliteli olduğunu belirtti.
Yarışma süresinin uzun olmadığını ancak mimari proje yükünü hafifletmek amaçlı bazı çizim ve maketin istenmediğini sözlerine ekledi.
Emre Ergül tekrar sözü alarak yüzey organize etmenin Türkiye’de bilinmediğini iddia etti. Yönlendirilmemiş bir yüzeyin nasıl tasarlanacağına dair kafa yorduklarını anlattı. Çeşme’nin yaz ve kış aylarında nüfus açısından çok büyük farklılıklar oluştuğunu, reel bir çözümün önerilmesi gerektiğini ve gerçekçi bir pencereden bu konuya bakılması gerektiğine değindi ve Birincilik Ödülü’nü kazanan ekibe projelerindeki yüzeyin gerçekçi olup olmadığını sordu.
Daha sonradan sözü alan jüri üyelerinden Şükrü Kocagöz, jürinin her bir projeye ne anlattığına göre yaklaştığını anlattı. Kocagöz kişisel olarak katılımcıların nasıl analizler yaptığıyla ilgilendiğini ve genel olarak bu analizleri sentezlere göre daha olumlu bulduğunu anlattı.
Tamer Başbuğ ise kentsel tasarımın mimari planlama açısından yaklaşımının hala 1980 ve ’90’lar kuşağında kaldığından şikayet etti. İşin dallanıp budaklandırıldığını ve bu yüzden de içinden çıkılamaz hale getirildiğini, verinin bol olduğunu ve çözüm aranması gerektiğini söyledi. Bir söze sahip bir proje müellefi bulunursa o işi kitabına göre yapması gerektiğini ve asıl önemli olanın çözüm olduğunu ekledi.
Çınar Atay, jürinin bu kritik sürede projelerin nasıl ortaya çıkarıldığına baktığını belirtti. Hemen her projede asıl sıkıntılı alanların ele alınmamış olduğunun altını çizdi. Fikir fışkırması olarak iddialı olgulara rastladıklarını söyledi. Atay, kıyıların doldurularak tasarlanmasını olumlu bulduğunu söyledi.
Mehmet Özer, Devrim Çimen ve Yasemin Cerrahoğlu söz alarak yarışma süreci ile yorumlarda bulundu.
Atay bu yorumların ardından tüm Ege kıyılarından farklı bir biçimde gelişim göstermiş olan Çeşme’nin farklı bir kimliği olması gerektiğini açıkladı.
İzmir Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal söz alarak bu yarışmada amacın Çeşme’ye mimari bir kimlik kazandırılması olduğunu ve bu türde yapı kalitesinin de ancak mimari proje yarışması olduğunu belirtti. Yarışmanın Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini ve işlevini yerine getirdiğini söyledi. Topal yarışmaya dahil olan herkese teşekkürlerini iletti.
Bu yarışmanın en önemli yanlarından birinin bir STK’nın bir belediye adına ilk kez yarışma açması olduğu dile getirildi. Birçok kıyı kasabasına örnek teşkil edileceği konuşuldu.
İTO Başkanı bir konuşma yaptı ve Birincilik Ödülü’nü kazanan ekip söz aldı.
Daha sonra da Ödül Töreni yapıldı.
2 yorum
video oynaticiya hicbir sekilde mudahale edilemiyor olmasi sorunu cozulebilir bir sorun mudur? tum videoyu bastan sona izlemek disinda baska bir secenek yok ve video uzun.
Çok haklısınız. Bu sorunun farkındayız ve bir türlü neden olduğunu çözemedik 🙁 Araya farklı yoğunluklar girdi yeniden gündeme alalım.